Body Energetic – Resursi, Zagreb, nedjelja 17.03. – 17.00-20.15h

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava mailom na:   ana@ipd-center.eu

 

O radionicama – Body Energetic

Naše tijelo nam omogućava da dodirujemo, osjećamo, razmjenjujemo, istražujemo i kreiramo na fizičkom nivou. No ono što često zaboravljamo je da naše tijelo nosi naš emocionalni svijet, naš mentalni kapacitet i da je upravo ono kanal prema našem nesvjesnom. Naša tijela nose kapacitet kreiranja i osjećanja užitka i radosti, ali isto tako mogu postati izvori patnje i boli. Postoje dijelovi našeg tijela koje snažno osjećamo i koji su „naši“ i koje svjesno i često koristimo, no postoje i dijelovi našeg tijela koji „nikom ne pripadaju“ za koje zaboravljamo da uopće postoje, ne primjećujući ih iz dana u dan. Ne primjećujemo kada prestajemo disati, ne primjećujemo kada stišćemo određene dijelove tijela (stvarajući tako kroničnu napetost i disfunkcionalnost tog dijela tijela), ne primjećujemo da nismo potpuno prisutni u svom tijelu.  Sva ova stanja pojačavaju se kada smo dugotrajno izloženi stresu i na početku neprimjetne mišićne napetosti postaju kronične blokade. I tek onda primjećujemo da s pojedinim dijelom tijela nešto nije u redu.

Body Energetic
Što je Body Energetic?

Kroz Body Energetic radionice vraćamo se onom bazičnom i prirodnom: tijelu, disanju, pokretanju i osjećanju vlastitih osjećaja koji struje tijelom. Body Energetic radionice su baza tjelesno orijentirane terapeutske prakse čija je osnovna namjera da nas ohrabri u istraživanju onoga nesvjesnog što se dešava u našem tijelu te da to izrazimo u sigurnom prostoru, podržani od grupe i voditelja. Kroz Body Energetic radionice i niz posebno osmišljenih vježbi, vratit ćemo se dijelovima tijela koji su zaboravljeni, povećavat ćemo kapacitet svog tijela da osjeti osjećaje, da ih drži i da ih izrazi. Isto tako se kroz vježbe susresti ćemo se sa svojim blokadama (na fizičkom nivou) i otporima (na emocionalnom nivou) te ćemo kroz vježbe dobiti priliku da ih proradimo i prođemo. Kroz same vježbe povećavamo sposobnost da:
– Budemo uzemljeni (i tako više prisutni ovdje i sada).
– Da se možemo povezati s emocijama i tijelom izraziti ono što osjećamo.
– Da možemo integrirati svoje emocionalno iskustvo (sam rad s tijelom i emocijama na radionici može nam pomoći da u svakodnevnom životu promijenimo određene obrasce ponašanja).

Bodu Energetic 2
Ciklus Body Energetic radionica

Ciklus Bodi Energetic radionica obuhvaća tri radionice: Uzemljenje, Resursi i Granice koje se mogu upisati samostalno ili kao ciklus.

Body Energetic radionica – UZEMLJENJE

Stopala, noge, donji dio zdjelice dijelovi su tijela koji su povezani sa našom prisutnosti u sada i ovdje. Oni jednom riječju predstavljaju naše uzemljenje, naše korijene koje spuštamo u Zemlju. Sve što je kreirano na ovom planetu, sve što jesmo, sve što činimo, ukorijenjeno je u Zemlji. Na isti način je naše tijelo Zemlja našeg bića, naše tlo i naš dom. Da bi se što bolje povezali s tijelom, moramo se povezati sa Zemljom, moramo biti uzemljeni u našoj fizičkoj stvarnosti. I zato ćemo na prvoj radionici ponajviše istraživati uzemljenje. Kroz povezivanje s tlom i zamljom ćemo osvještavati koji nas strahovi sprečavaju da budemo tu i sada. Zbog tih strahova postajemo nemirni, ne možemo se smiriti, opustiti i prepustiti. Zbog njih iskačemo iz svojih tijela ne znajući više gdje smo. Zato ćemo se u petak pokušati bar nakratko puno više “vratiti u svoju kožu” 🙂

Body Energetic uzemljenje
Body Energetic radionica – RESURSI

Uzemljenje i prisutnost u tu i sada usko su povezani sa našim osjećajem dobrodošlice na ovaj svijet. Taj osjećaj prihvaćenosti vuče korijen iz najranijeg djetinjstva. Znači, onoliko koliko smo prihvaćenosti dobili, toliko ju i danas osjećamo za sebe. Slična stvar je i s našim resursima, ili zalihama. Resursi su naši spremnici “goriva” za kojima posežemo kada nam treba utjeha, utočiste, mir, prostor za kreativnost ili jednostavno trenutak u kojem se osjećamo sigurno i prihvaćeno. Ako smo kao mali od okoline dobili dovoljno podrške i prihvaćenosti, imat ćemo jasan osjećaj sebe na ovom svijetu i dovoljno resursa za kojima posežemo kada nam trebaju. Oni mogu biti vanjski i unutrašnji. Vanjski su nas prostor u kojem živimo, posao koji radimo, materijalna sigurnost, roditelji, prijatelji, partneri, hobiji koji nas ispunjavaju…Unutrašnji su nas osjećaj brige za sebe, nas vlastiti kapacitet da si damo ono sto trebamo, brinemo se i njegujemo se… Bilo da je to nježnost prema samima sebi bilo da je to kvalitetna hrana… Kroz ovu BE radionicu, pozabavit ćemo se vlastitim resursima te istraživati koliko su nam dostupni i da li u određenim trenucima posežemo za njima ili ne.

Resursi
Body Energetic radionica – GRANICE

Rad s granicama su bitan dio samorazvoja (kao način da se zaštitimo i pomognemo si kada nas drugi žele (svjesno ili nesvjesno) povrijediti, okriviti, optužiti, ali i potrebna energija da krenemo u životu u smjeru u kojem želimo i kreiramo stvari o kojima sanjamo.Način na koji postavljamo granice prema van, je i način na koji samom Životu kažemo NE ili DA. Ako imamo strasti i snage da budemo autentični i iskreni i svojoj okolini u nekim situacijama kažemo NE, istu tu strast i snagu moći ćemo iskoristiti da kažemo DA. DA sebi, DA životu, DA užitku i svim dobrim stvarima koje želimo za sebe. Kroz ovu BE radionicu istraživat ćemo vlastiti kapacitet da postavimo granice. Promatrat ćemo čega se bojimo. Odbacivanja? Osude? Ili toga da bi vam moglo biti dobro? Što radimo kada ih ne možemo postaviti? Krivimo okolinu? Ljutimo se na situaciju, druge ljude, sebe? Ili se krivimo i povlačimo u sebe? Kako bi si mogli dati podršku da lakše postavimo granice i zauzmemo se za sebe? Kako su povezani naši resursi i granice?

Granice 1
Benefiti Body Energetica

Kroz iskustvo Body Energetic radionica postižemo veću fleksibilnost tijela, slobodu pokreta i slobodu izražavanja, otpuštamo mišićni tonus i povećavamo emecionalnu i energetsku protočnost cijelog tijela. Prateći svoje pokrete, s vremenom ćemo osvještavati i oslobađati blokade koje zamrzavaju određene dijelove tijela i koje nam onemogućavaju da potpuno osjećamo svoj užitak i snagu. Na ovaj način, sve više ćemo se osjećati prisutni i životniji. Kako kroz vrijeme budemo savladavali svoje unutrašnje otpore, osjećat ćemo sve lakše kontakt s vlastitim emocijama i unutarnjim svijetom, povećavajući tako životnost i kvalitetu svog života.

body energetic 4
Teoretska podloga radionice

Život je pulsacija. Pulsacija je pokret. Svugdje gdje je pokret ograničen, ograničena je i pulsacija, ograničen je život. Svugdje gdje smo ograničeni, stvorili smo mehanizme koji nam pomažu u redukciji pokreta (zadržavanje daha, kontrakciju mišića, smrzavanje svog nervnog sustava). Sve ove redukcije zadržavaju našu životnu energiju i mi živimo „reducirani“. Svjesno ulaganje napora u osvještavanje redukcija i uvađanje pokreta i daha u svoj sustav, rezultira promjenama na nervnom sustavu. Kroz dodatnu ekspresiju vraćamo svoj integritet i postajemo ponovo vitalni i životni. U radu koristimo tehnike Core Energetike (John Pierrakos), Bioenergetike (Alexandar Lowen) te Objektnih relacija (Melanie Klein), vizualizacije i meditacije.

Body Energetic 5
Prijava za radionicu
Body Energetic radionica namijenjena je svima koji su znatiželjni i žele istražiti što se sve krije unutar našeg vanjskog omotača koji nazivamo tijelom i koji žele postići bolji kontakt s tijelom i svojim unutarnjim svijetom kao i svima koji već sudjeluju u programima osobnog razvoj. Radionica je u biti dodatni alat kojim povećavamo povezanost tijela, uma i emocija. Za radionicu je potrebno doći u udobnoj odjeći, a radimo bosi ili u čarapama. Radionica se održavaju u Zagrebu i traju tri sata i 15 minuta. Kotizacija 200 kn za jednu radionicu ili 500 kn za cijeli ciklus od tri radionice. Plaća se prije radionice na fiskalnoj blagajni.
VODITELJI RADIONICA

Ana Katarina Sansević

Terapeut, voditelj radionica programa RAR, T.R.E.K., Body Energetic

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.