Osobni razvoj – zašto i kako? – Uvodno predavanje u program Osobni razvoj
Što je uopće Osobni razvoj i da li mi to treba?

Taj pojam se danas sve češće spominje i mnogi ljudi nastoje raditi na sebi na vrlo različite načine i koristeći različite tehnike od plesa do duhovnosti. Obično intuitivno krećemo od onih blažih, za koje u određenom trenutku imamo kapacitet, a kada smo spremni nalazimo nešto novo i moćnije tj. upravo ono što nam u tom trenutku treba. Možda je sad trenutak da kroz ovo free predavanje Tomislava Kuljiša saznamo kako se konkretno može raditi na najdubljim korijenima onih naših stanja, ponašanja i vlastitih funkcioniranja sa svijetom i samim sobom  kojima nismo zadovoljni. Kroz ovo predavanje imamo priliku osjetiti za sebe da li je to – To.
Saznat ćemo što to sve može biti predmet rada na sebi kroz program Osobni razvoj(OR) u IPD Centru i dobiti sliku o mogućnostima za stvarnu promjenu na bolje u smislu kvalitete života. Kako bismo dobili neku ideju što je to Osobni razvoj sagledajmo neka područja na kojima možemo ostvariti značajna poboljšanja u svom funkcioniranju i unutarnjim stanjima kroz programe Rani razvoj – utjecaj na život RAR (dva mjeseca)  i OR (četiri godine):

Interpersonalno funkcioniranje:

 • želja za boljim i dubljim partnerskim odnosima
 • želja da smanjim ovisnost i potrebitost za drugima
 • želja za većom roditeljskom kompetencijom
 • želja da bolje osjetim i doživim druge ljude i imam jaču empatiju
 • želja da ostvarim snažniji osjećaj pripadanja i povezanosti sa svijetom
 • želja da se mogu slobodnije i jasnije izraziti među drugima

  Unutarnje emocionalno stanje:

 • želja da se osobodim straha i napetosti
 • želja za boljim kontroliranjem snažnijih emocija
 • želja za boljim kontaktom s emocijama
 • nezadovoljstvo zbog stalnog potiskivanja emocija
 • želja za snažnijom unutarnjom motivacijom
 • potreba da znam što doista želim i hoću u životu
 • potreba za snažnijim osjećajem životnosti
 • potreba za unutarnjim mirom

Unutarnje psihološko stanje:

 • želja da bolje upoznam samoga sebe
 • potreba da izgradim veći osjećaj sigurnosti i osobne vrijednosti
 • potreba za većim povjerenjem u sebe i život
 • potreba da više imam sebe i da se mogu bolje zauzeti za sebe
 • potreba za snažnijom unutarnjom motivacijom i osjećajem smisla
 • želja za snažnijim osjećajem prisutnosti u sadašnjem trenutku
 • želja da se riješim štetnih nesvjesnih obrazaca ponašanja

 

Da bismo znali rješenje trebamo znati gdje i kako je nastao problem

Nameće se pitanje zašto smo takvi kakvi jesmo i zašto u startu svi nemamo sve ovo nego su mnogi ovi potencijali ljudskog bića predmet naših želja i potreba. Kroz predavanje ćemo saznati što su stvarni korijeni ovih problema, ali kako se može konkretno i uspješno raditi da doista postajemo funkcionalniji, sretniji, zadovoljniji i mirniji u sebi.
Način rada koji njegujemo u IPD centru je zasnovan na integraciji znanja iz: tjelesno orijentiranih psihodinamskih pravaca, interpersonalne neurobiologije, suvremene teorije attachmenta (privrženosti), objektnih relacija, psihoneurologije, bioenergetike, integralne teorije. Predavanje će biti prilika da se upoznamo s pojmovima kao što su: prorada emocija, tjelesna memorija, što znači biti u tijelu ili biti povezan sa sobom…
Ovi pojmovi su ključ razumijevanja dubokog rada na sebi kroz rad na implicitnoj memoriji, podsvijesti koja nam određuje misli i stavove, tjelesnim emocionalnim blokadama…Pored uobičajenog rada na sebi po sistemu top – down tj. terapija i tehnika koje nastoje promjenom ponašanja ili misli utjecati na unutarnje stanje osobe, postoji i botom – up pristup gdje se mijenjaju na najdubljem podsvjesnom nivou programi koji upravljaju našim ponašanjima, doživljavanjem svijeta i našim mislima. Obzirom da je tako duboka podsvijest koja se formirala u prvim godinama života dio sustava tjelouma (bodymind), da bismo u njoj nešto promijenili moramo raditi s dubokim tzv. primarnim emocijama, bazalnim impulsima, somatiziranim stanjima i potisnutim emocijama….što nam omogućavaju tehnike iz tjelesno orijentiranih psihodinamskih pravaca koje integriramo i razvijamo u našem Centru.

Osobni razvoj – nešto što dugujemo sebi

U čovjeku oduvijek tinja svjesno ili nesvjesno temeljna potreba za daljnjim razvojem i transformacijom. U sebi nosimo potrebu za širenjem i oslobođenjem tj realizacijom onoga što u sebi istinski jesmo. Nosimo čežnju za otpuštanjem obrambenih barijera koje nas odvajaju od drugih i za odbacivanjem lažnog sebe kojeg živimo izdajući stvarnog sebe. U našoj biti je iskonska žudnja da budemo poznavani, viđeni, priznati i prihvaćeni onakvi kakvi jesmo. Nesvjesno stremimo k tome da dođemo u kontakt s dijelovima sebe koji su smrznuti i odcjepljeni i koje nam nedostaju. Mi smo konstruirani za daljnji rast i samoiscjeljenje kao i za otklanjanje prepreka daljnjem razvoju i popravljanju samoga sebe. Na tom putu stoje naši podsvjesni otpori i davno instalirani strahovi od nečega novog i nepoznatog, od promjene, strah da to što jesmo duboko u sebi u biti ne valja. Upravo će sposobnost da se oduprem vlastitim otporima i da ih vidim i osvijestim presuditi da li ću početi raditi u cilju mog širenja, realizacije, otpuštanja strahova, oslobođenja onoga što jesam, ostvarivanja većeg mira u sebi….ili ću i dalje ostati zarobljenik svoje podsvijesti i odživjeti svoj život nesvjestan svojih potencijala.

Video predavanje Osobni razvoj – zašto i kako?

Uvod

Kroz ovi predavanje željeli bismo bih dati sliku koja nedostaje u širem društvu o tome što osobni razvoj jeste. Uvodni dio nam pojašnjava poziciju osobnog razvoja u društvu i navodi zašto najčešće samo razumijevanje i spoznaje o tome gdje je problem ili savjeti što bismo tada trebali nisu dovoljni.

Područja rada na sebi kroz Osobni razvoj

Najčešće nismo niti svjesni da neku problematiku koju imamo možemo mijenjati te da ne moramo ostati takvi kakvi jesmo, ako s tim kako trenutno funkcioniramo nismo zadovoljni. Kroz ovaj dio želimo sagledati što to sve može biti predmet rada na sebi i osobnog razvoja u IPD centru.

Što je korijen ovih ljudskih problema

Nepoželjna stanja, ponašanja ili emocije koje nam kvare kvalitetu života imaju svoj izvor o kojem se još uvijek premalo  zna u našem društvu. Najčešće mislimo da smo se takvi rodili i da ćemo uvijek ostati takvi, ili mislimo da smo si sami krivi što se tako ponašamo ili osjećamo u sebi. Spoznaja o stvarnom korijenu ljudske problematike nam ukazuje da doista nismo mi krivi za to, ali smo jedini odgovorni koji to mogu popraviti kroz odgovarajući rad na sebi.

Kako izgleda rad kroz program Osobni razvoj

Ako želimo dosita raditi na dubokoj transformaciji podsvjesnih obrazaca, krivih uvjerenja, potisnutih emocija…moramo ići duboko u svoj sustav tamo gdje se problemi i nalaze. U tom cilju je neophodan rad s tijelom, impulsima, primarnim emocijama odnosno najdubljim programima našeg funkcioniranja. Kada na toj dubokoj razini dođe do promjene, mijenja se i naše ponašanje, emocionalno stanje postaje bolje i jednostavno se osjećamo cjelovitije, životnije i staabilnije u svome tijelu. U ovom dijeli želimo približiti načine rada u IPD Centru koje doista shvatimo tek kada imamo osobno iskustvo kroz rad u grupi ili individaualnoj terapiji.

Kako se prijaviti za sudjelovanje u programima RAR i OR?

Dvomjesečni program Rani razvoj – utjecaj na život (RAR) počinje u 10., 02. i 04. mjesecu u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Šibeniku, Splitu i Rijeci u varijanti Kompletnog programa RAR, dok svi ostali mogu upisati i Video+Live stream RAR i pratiti program predavanja sa svog uređaja. Obzirom da su sva predavanja snimljena, program se može upisati i pratiti bilo kada, a po mogućnosti se može uključivati u live stream predavanja s ciljem postavljanja pitanja preko chata.

Čeverogodišnji program Osobni razvoj (OR) počinje svake jeseni i može se u Zagrebu, Rijeci i Beogradu upisati kao Kompletni OR dok svi ostali mogu upisati Osnovni program OR (OPOR) i pratiti predavanja sa svog uređaja uz obavezni rad s terapeutom iz IPD Centra, uživo ili putem Skypea.

Za upise u Zagrebu i sve informacije obratite nam se na info@ipd-center.eu,
za Rijeku na sanja@ipd-center.eu
za Beograd na manja@ipd-center.eu
za Ljubljanu na ljubljana@ipd-center.eu
za Split na marija@ipd-center.eu
za Šibenik na slavka@ipd-center.eu
Više o programu Osobni razvoj saznajte OVDJE:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.