Radionica – T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt) Beograd, 22.12. 18h

 

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava mailom na:
za Zagreb   ana@ipd-center.eu
za Rijeku    helena@ipd-center.eu
Za Beograd  manja@ipd-center.eu

T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt)

Ova dinamična radionica kroz posebno osmišljeni i vođeni ples i vježbe protresa naš sustav i dovodi nas u kontakt s onim najautentičnijim što jesmo u sebi. Kroz pokret, ritam koji pleše naša tijela, pucaju i otpadaju naše maske i lažnosti i počinju izbijati na van naše stvarne emocije i impulsi koji sada imaju prostor i slobodu da se izraze. Kroz ekspresiju emocija i impulsa počinjemo snažnije osjećati i doživljavati sebe, postajemo stvarniji, ”gušći”, prisutniji i kao takvi konačno sposobniji za ostvarenje dubljeg kontakta sa sobom i drugima.
A kontakt je ono za čim svako ljudsko biće nosi u sebi najdublju čežnju, ali zbog nesvjesnog straha od odbijanja, neprihvaćanja u njega idemo s neautentičnim dijelom sebe zbog čega prečesto osjetimo da i nismo dobro došli. Kada u kontakt krenemo iz stvarnog sebe kakvi jesmo unutra, često nas iznenadi da se baš takvi sviđamo drugima i da smo im dobrodošli. Radionica T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt) nam daje priliku da zbacimo sa sebe stres, strah, stisnutost, sapetost, zablokiranost i oslobodimo svoju životnost i postanemo stvarniji. Kada to učini istovremeno više ljudi u grupi, stvara se prilika za ostvarenje dubljeg kontakta i osjećaja duboke povezanosti (konekcije) sa sobom, drugim ljudima i konačno sa svijetom.

plesna
Kako radimo?

Naša tijela nose, bez našeg svjesnog znanja o tome, veliku količinu kroz cijeli život potiskivanih emocija koje naš svjesni dio ne želi osjetiti i doživjeti. Kada je naš sustav potisnuo zabranjenu nam  tugu, strah ili bijes samim tim se smanjio kontakt i sa našom životnošću, stvarnim sobom i potencijalom za radost. Umjesto osjećanja i življenja stvarnih emocija i izražavanja autentičnog sebe postali smo suspregnuti i prikladni, što drugi nekada doživljavaju da smo nedovoljno svoji i da smo lažni. Ali, naše tijelo nosi svo ”znanje” u sebi o tome čega se to trebamo riješiti iz sebe i što to naše autentično možemo osloboditi u sebi i izraziti na van. Kada savladamo prve otpore i sramove i pokrenemo ga i protresemo kroz vođeni ples i posebno osmišljene vježbe iz tjelesno orijentiranih psihoterapija, počne se događati upravo ono što nam treba, a što umom i logikom nismo mogli dokučiti niti planirati.

rekonekcija 1
Ciklus T.R.E.K. radionica

T.R.E.K. radionice se satoje od cikklusa od tri radionice koje se međusobno nadopunjuju i obrađuju različite teme:

  • Srce                       (Zagreb –  20.01.   14.04. 2018)           (Rijeka   27.01.  21.04. 2018)       (Beograd – 22.12.2018)
  • Unutarnje dijete  (Zagreb –  03.02.    02.05. 2018)        (Rijeka  24.02.  12.05. 2018)       (Beograd – 02.03. 03.02..2018)
  • Užitak                    (Zagreb –  03.03.   09.06. 2018)         (Rijeka 09.12. 2017      10.03.   09.06.2018)     (Beograd – 02.03. 03.03. 2018)
    Radionice se mogu upisati i prolaziti i pojedinačno, no naša sugestije je upisati cijeli ciklus.
T.R.E.K. radionica
Teoretska podloga radionice

Radionica T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt) je koncipirana na iskustvima i znanjima tjelesno orijentiranih psihoterapija i koristi dragocjene tehnike za oslobađanje stresa i stisnutosti u organizmu u cilju ostvarivanja bolje emocionalne protočnosti i dubljeg kontakta sa sobom i drugima. Kroz radionicu dobijemo priliku da osjetimo i izrazimo potisnuti emocionalni i psihološki materijal u nama koje nas odvaja od sebe i drugih te oslobodimo potencijal za bivanje u tijelu, sadašnjem trenutku i u sebi. Nakon takvog rasterećenja sustava lakše i sponatno ulazimo u kontakt sa sobom i drugima i konačno se osjećamo duboko povezano, prisutno i uzemljeno.

contact 1
Kako se prijaviti

Ova radionica je namijenjena svima koji žele više upoznati i istražiti samoga sebe, sagledati svoje nezdrave obrasce i početi mijenjati ono čime nismo zadovoljni u svome funkcioniranju. Za radionicu je potrebno lagano se obući, ponijeti majicu za presvući, lagane tenisice (ili bose noge) i bocu s vodom, a kod kuće ostaviti što više srama 🙂
Radionica traje 3 sata i 15 minuta, kotizacija za jednu radionicu iznosi 200 kn (BG-3000 din), a za cijeli ciklus od 3 radionice je 500 kn (BG – 7500 din) i plaća se prije radionice. Broj sudionika je ograničen tako da je prijava obavezna za:
– Zagreb na ana@ipd-center.eu
– Rijeka na helena@ipd-center.eu
– Beograd  manja@ipd-center.eu

contact
ples
Mjesto održavanja i voditelji radionice

Radinica T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt) se održava u Rijeci, Beogradu i Zagrebu i vode je terapeuti IPD centra:
–  Rijeka: Helena Hajdin, mjesto održavanja radionice Češki dom, Ćićarijska 20, 18-21.15h
–  Zagreb : Ana Katarina Sansević, mjesto održavanja radionice IPD Centar, Slavonska 3, 19-22.15h
– Beograd: Helena Hajdin, mjesto održavanja,IPD Centar, Bulevar Vojvode Mišića 10

VODITELJICE RADIONICA
Helena Hajdin (Rijeka i Beograd)

Helena je iskusni terapeut integrativne tjelesno orijentirane terapije s dugogodišnjim iskustvom u vođenju radionica. Posebnu strast ima za vođenje tjelesno-terapijskih plesnih radionica, procesnih radionica i za rad s tjelesnom i emocionalnom ekspresijom.

Helena Hajdin
Ana Katarina Sansević (Zagreb)

Moja formalna edukacija uključuje MIOC i diplomu na FERu, koji sam završila zbog dijela svoje osobnosti koji voli razumjeti uzroke i posljedice dokazljive u racionalnom svijetu. No istovremeno, oduvijek me privlačio i unutrašnji, emocionalni svijet koji je imao svoje zakonitosti koje nisam mogla tako jednostavno razumjeti. Najveća nepoznanica i moj osobni izazov bio je poremećaj hranjenja s kojim sam živjela 10-tak godina. Osjećaj disfunkcionalnosti u vlastitom životu i motivacija da to promijenim dali su mi ogromnu količinu strasti da se predano dam u samoistraživanje, nošena glavnim pitanjem: ”Zašto? Kako sam došla na to mjesto samodestrukcije? Kako izaći van? I ostati vani zauvijek?”

Ta pitanja odvela su me do profesionalne 4-godišnje edukacije u Centru za Integrativni razvoj, u okviru kojeg završavam i  dvogodišnji poslijediplomski studij „Razvoj i integracija osobne moći, liderstva i seksualnosti“.
Kroz niz godina koje provodim u samoistraživanju, dobijam odgovore na svoja pitanja i postajem dodatno motivirana da svoje iskustvo proširim dalje. Tako započinjem svoju privatnu praksu, individualni i grupni rad. Glavni fokus mog rada su pitanja prihvaćanja sebe na svim nivoima, tjelesnom,emocionalnom, mentalnom i duhovnom.

Započinjem i edukaciju kod Siegmara Gerkena – Core Evolution, tokom koje sve više upotrebljavam tijelo kao moćan alat samotransformacije. Iskustveno uviđam da je rad sa tijelom i njegovom ekspresijom jedan od najdirektnijih načina da promijenimo svoje emocionalne obrazce i da iste primijenimo i integriramo u svakodnevnicu.

Pitanja kojima se trenutno bavim su kako se pobrinuti za sebe na način da budemo prema sebi mekani i nježni, a istovremeno autentični i u svojoj vlastitoj snazi. Kako biti istovremenu u kontaktu sa sobom i sa drugima, na način da mogu prihvatiti obje stvarnosti. Moj osobni put me proveo kroz snažno iskustvo šok-traume, PTSP-a, napadaja panika i iracionalnih strahova koji se mogu svesti pod zajedničku imenicu: Strah od smrti.
To iskustvo još uvijek integriram u sebi i ono što trenutno osjećam je poziv da ga iskoristim na način da produbim svoj rad kroz rad sa šok-traumom. Inspiraciju pronalazim u radu Petera Levina, koji je i sam svoj rad utemeljio na vlastitom iskustvu. Gradeći kapacitet za samo-regulaciju dolazim do ključa preživljavanja u modernom svijetu prepunom stresa, anksioznosti, noćnih mora, depresija, somatiziranih fizičkih simptoma i osjećaja bespomoćnosti koji su svi obilježja prolongirane traume. Kroz najveće krize svog života, kada sam ih svjesno prigrlila i prepustila im da me vode kroz moj život na konstruktivan način primjenjujući istovremeno alate koje sam u međuvremenu naučila, dobila sam najveće darove i iskusila sam da se kapacitet za Život doista može izgraditi.

Zbog toga duboko vjerujem da svatko od nas ima potencijal da živi autentičan, ispunjen, radostan život. Bez obzira na količinu i težinu kriza s kojima se trenutno suočavali. Svaka kriza u našem životu je prilika za rast. Pitanje je samo što činimo s prilikom.

Ana Katarina Sansević

2 komentara

Odgovori