TRE Radionica, Zagreb – 29.03. u 18:00 – IPD Centar Zagreb

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava mailom  na   lipovac@ipd-center.eu  

Tension & Trauma Release Exercise

TRE (Trauma & Tension Releasing Exercises)  je radionica namijenjena svima koji žele u svoj život unijeti više mira i opuštenosti, ili su pod stresom, osjećaju unutarnju napetost, teško se mogu opustiti, emocionalno su lako podražljivi, ili nose u sebi ranu traumu. Osmislio ih je Dr. David Bercelli sa svrhom otpuštanja stresa iz organizma, oslobađanja od napetosti ili dovršavanja traumatskog iskustva koje može biti iz najranijeg perioda tako da ga se ne sjećamo, ali utječe na naše unutarnje psihološko i emocionalno stanje.
Stres i trauma su sastavni dio života, ali prirodni mehanizmi za oslobađanje organizma od stresa kod čovjeka su zakržljali.  Životinje u prirodi se često nalaze u stresu (bilo da teško nalaze hranu, ili nastoje ne postati plijen) ii često su u stanju životno ugrožavajuće opasnosti – kada doživljavaju traumatsko iskustvo. Ono što možemo vidjeti kod njih jest da, za razliku od ljudi, imaju puno manje ili nikakve zdravstvene posljedice nakon što dožive stresno ili traumatsko iskustvo. To je zato što se u njima aktivira prirodni mehanizam kojim se rješavaju posljedica stresa i traume. Isti taj mehanizam posjedujemo i mi, ali nam je inhibiran. Radi se o tremoru, podrhtavanju, vibracijama i nevoljnom protresanju tijela. Nažalost, naša kultura i odgoj drhtanje i tremor tijela smatraju znakom slabosti pa ovaj prirodni mehanizam otpuštanja počinjemo susprezati i kontrolirati vrlo rano i na taj način razvijamo mehanizam zadržavanja stresa i traume u našem tijelu i živčanom sustavu. TRE vježbe aktiviraju stari prirodni mehanizam za otpuštanje napetosti i stresa iz živčanog sustava i vremenom (uz ostali rad na sebi) doprinose postizanju stanja unutarnjeg mira.

eeabdff46f7d6c06cd1021862e3a3c3f_f97e093_image_ptsd
Kako se radi TRE?

Za izvoditi vježbe nisu potrebne nikakve pripreme i predznanje te rad u radionici može biti  prilagođen svakoj osobi pojedinačno. Niz vježbi osmišljen je kako bi prvo zagrijali, istegnuli i pripremili mišiće koji se aktiviraju prilikom stanja stresa ili emocionalne traume. Dok kroz vježbe pripremamo tijelo za otpuštanje stresa i traume, čitavo vrijeme promatramo, pratimo i osjećamo senzacije koje se događaju u tijelu. Na ovaj način se bolje upoznajemo s vlastitim tijelom i s onim što se događa u njemu. Nakon temeljite pripreme slijedi glavna vježba koja služi otpuštanju stresa i traume koji su pohranjeni i zaglavljeni u tijelu, te induciranju (aktivaciji) prirodnog mehanizma podrhtavanja (iako se podrhtavanje može pojaviti i u prethodnim vježbama). Nevoljnim podrhtavanjem dolazi do oslobađanja napetosti u tijelu i zablokirane energije koja se je aktivirala u stresnim situacijama, a mi je nismo “potrošili” kroz prirodne programe borbe ili bijega.

tre-2
Što je rezultat TRE radionica?

Na prvom mjestu je smanjenje napetosti u tijelu, umirenje živčanog sustava i općenito osjećaj relaksiranosti i dubljeg mira. Osim umirenja, dolazi i do “odmrzavanja” čitavog sustava. Na fizičkoj razini se to može očitovati kao bolja cirkulacija u rukama i nogama. Na emocionalnoj razini, umjesto da “ostanjemo u šoku/zatečeni” kad nam netko nešto kaže ili napravi, možemo asertivno reagirati i zauzeti se za sebe. S druge strane možemo vidjeti da, ako smo imali tendenciju skakati na prvu i burno reagirati, nakon TRE radionica počinjemo reagirati mirnije.
Mnoge uobičajene fizičke tegobe uzrokovane stresom se nakon radionica mogu ublažiti. Kao reazultat imamo bolji san, manje nas bole leđa (lumbalni dio), popušta tenzija u vratu i smanjuju se glavobolje.  TRE vježbe će blagotovorno utjecati i na tlak, probavu, reproduktivne organe, hormonalni sustav… U osnovi  sve ono što je inače pogođeno stresom počinje funkcionirati bolje.

trauma-release-exercise-six
Koliko često se može ići na TRE radionice?

Kako bi dobili pravu sliku što ove vježbe mogu učiniti za nas, preporuka je doći na ciklus od 4 radionice i raditi u grupi uz stručni nadzor i vodstvo. Kako su stres i trauma naslagani u slojevima kroz godine, tako samo jedna radionica ne može učiniti da sve odjednom nestane. Otpuštanje stresa i traume ide u slojevima i postupno te je stoga potrebno vrijeme i ustrajnost. Naš sustav može otpustiti samo ono što je spremno za otpuštanje. Radeći postupno i poštujući svoj sustav i svoj tempo izbjegavamo mogućnost retraumatizacije i stvaramo prostor sigurnosti u kojem je takvo otpuštanje moguće.
Već samo jedna TRE radionica daje određeni dobar rezultat.  Naučit ćemo kako možemo na siguran način izvoditi vježbe sami i imat ćemo jedan zdrav alat samoregulacije. Naša preporuka je da se vježbe rade dva do tri puta tjedno, tj. kako osjetimo da nam je potrebno, a pogotovo u posebno stresnim razdobljima života.

tre-3
Kako se prijaviti?

Za TRE radionicu je potrebno doći u laganoj i udobnoj odjeći. Radionicu, a za prijavu je neophodno prijaviti se mailom:

– za Zagreb na mail  lipovac@ipd-center.eu  (adresa – IPD Centar, Slavonska avenija 3 u AvenueBALL centru)
– za Beograd na mail dane@ipd-center.eu (adresa – IPD Centar Beograd, Vardarska 23)


Prijava je obavezna kako bi se rezerviralo mjesto, jer je broj polaznika ograničen.
Kotizacija iznosi 120 kn (Zagreb), 1500 din (Beograd) i plaća se prije početka radionice. Radionica traje sat i pol.
Datum radionice je na vrhu stranice.
Za sve ostale informacije o IPD Centru i TRE radionici možete se javiti na info@ipd-center.eu.

david-with-someone-doing-tre
Povijest TRE-a

David Bercelli je kroz tjelesno orijentiranu psihoterapiju (bioenergetsku analizu) radio s ljudima koji su bili traumatizirani. Radeći na ratnim područjima i zanimalo ga je kako pomoći ljudima koji su pretrpjeli mnogo stresa i traume te kako raditi s većim brojem ljudi na siguran način. Zanimalo ga je i kako pomoći ljudima koji su bila žrtve tsunamija, ili kako pomoći srednjoškolcima sa stresom pred maturu. Osmislivši ovaj niz vježbi (TRE) uspio je svoju ideju realizirati i danas je TRE prihvaćen po cijelom svijetu na učinkovit način oslobađanja od stresa, napetosti ili posljedica traume.
Danas se TRE koristi u američkoj vojsci kao obavezan rad na vojnicima koji su izloženi većem stresu ili ratnoj traumi i sve veći broj zemalja ga koristi kao podršku radu vojske ili policije.

tre-army
VODITELJI RADIONICE

Dane Cvijanović

Terapeut, TRE provider, voditelj radionica Muških i Energetski trening

Tomislav Lipovac

TRE provider, polaznik Terapeutskog treninga

3 komentara

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.