2. godina Osobnog razvoja – Program
Program iskustvenih radionica 2. godine OR-a

Druga godina OR-a nas vodi u sagledavanje i proradu obrambenih mehanizama koji nas drže udaljene od dubljeg kontakta sa stvarnim sobom (Selfom) i nedovoljno povezane s vlastitim zdravim impulsima i emocijama. Iskustveno ćemo sagledati kako je rani period odredio naš odnos prema autoritetima gdje smo najčešće zaglavili u sukobu s autoritetima ili u strahu od autoriteta. Iskustveni rad će nam uprizoriti kako je došlo do kreiranja obrazaca naših današnjih transfera koji formiraju naše ponašanje u međuljudskim odnosima. Upoznati ćemo se mehanizmom traume i raditi na posljedicama rane i šok traume u tijelu te uči u svijet energetskog rada koji se može nastaviti fakultativno kroz dvogodišnji Energetski trening. Koncept Polivagalne teorije pojašnjava smisao i funkcioniranje interpersonalne neurobiologije i daje novo pojašnjenje međuljudske regulacije kroz Social Engagament System što pojašnjava što se doista događa u terapeutskom odnosu.

KONTAKT – Osvještavanje kroz iskustveni rad kako funkcioniramo u odnosima, koliko nam naši mehanizmi obrane dopuštaju da se pustimo u kontakt i od čega se nesvjesno štitimo.
GRANICE – Koliko imamo sebe i uspijevamo se zauzeti za sebe u odnosima, kako reći NE bez straha i izaći iz regresivnog stanja.
JA I AUTORITETI – Prorada straha od autoriteta ili naboja prema autoritetima i rad na konačnom sjedanju u vlastiti autoritet.
TRANSFER – Iskustveno upoznavanje s konceptom transfera i kontra transfera nam daje moć da postajemo svjesni kada smo u transferu i time razvijamo sposobnost izlaska iz transfera  kada nam to treba u odnosima.
SELF – Iskustvo kontakta sa stvarnim sobom ispod razine ega obično nam ulije volju za daljnji rad jer tada osjetimo što nam je konačna destinacija i čemu težimo i zašto je tako važno proraditi traume kako bismo se približili stvarnom Ja.
TRAUMA U TIJELU – Osvještavanje obrambenih mehanizama koji su se aktivirali kao posljedica traume i suptilni rad s traumom kroz proces titracije i pregovaranja traume. Obrambeni mehanizmi nas drža na distanci od stvarnog sebe i radom na traumi u biti radimo i na kontaktu sa Selfom.
ENERGETSKI SUSTAV ČOVJEKA – iskustveni doživljaj tuđeg i vlastitog energetskog polja i nad osjetilne percepcije kao i iskustvo osjećanja energetskih centara.
ISCJELJIVANJE – iskustveni rad s ljudskim energetskim poljem i učenje tehnika iscjeljivanja
ZAVRŠNI RAD – Moja priča o meni na teme koje smo prošli ispričana kroz simboliku uratka- predmeta kroz koji ću se izraziti i predstaviti pred sigurnom grupom.

Program TTR-ova 2. godine OR-a (tjelesno terapijskih radionica)

TEMA 2. godine: PODSVJESNO JA
– MASKA – iskustvene vježbe za razotkrivanje vlastitih dominantnih maski koje nas odvajaju od drugih
– SRAM – iskustvene vježbe s ciljem prorade srama i namirenjem viđenosti
– NIŽE JA – iskustvene vježbe s ciljem osvještavanja vlastite negativne dimenzije i njenog otpuštanja
– STVARNO JA – duboko iskustvo kontakta sa stvarnim sobom

Program predavanja 2. godine OR-a

Na drugoj godini idemo još dublje nakon RAR-a sagledavati razvoj ega i afirmaciju Selfa, formiranje baze Ja (tjelesno i emocionalno ja) kao i važnost intersubjektivnosti za formiranje ega (Ian McGillchrist, Antonio Damasio, John Pierrakos, Daniel Siegel, Winnicott). Upoznajemo se sa tipovima i vrstama granica sagledavajući kakve su moje i kako su postale takve. Obrađujemo detaljno osamnaest obrambenih mehanizama ega i sagledavamo kako i zašto su nastali i koja je njihova zaštitna funkcija u našem životu i gdje nam sada smetaju i prave probleme u odnosima te što je preduvjet za njihovo otpuštanje. Osvještavamo postojanje unutarnjih otpora i važnost njihovog uvažavanja i poštovanja kao i iznimnu važnost razvijanja unutarnjeg promatrača. Razumijevanje traume i rad s traumom je zasnovan na povijesnim spoznajama radovima Freuda, Breuera, Janeta, kao i suvremenim autorima P. Levinu, P. Ogden,  D. Berceliu. Janina Fischer, Ron Kurtz. Dr. Vincent Felitti, Dr. Robert Anda (ACE Study) i dr. Konačno ulazimo u područje interpersonalne neurobiologije i upoznajemo se sa Polivagalnom teorijom Stevena Porgesa kao novim konceptom autonomnog živčanog sustava koji daje smisao transformativnim iskustvima s terapija i radionica. Koncept Polivagalne teorije pojašnjava smisao i funkcioniranje interpersonalne neurobiologije (Daniel Siegel)i daje novo pojašnjenje međuljudske regulacije kroz Social Engagement System što pojašnjava što se doista događa u ranom periodu i kasnije u reparativnom terapeutskom odnosu.

1. JA - KAKO SE RAZVIJA I PREŽIVLJAVA KRHKO JA

osobnirazvoj_2_1

Prvo predavanje druge godine je posvećeno razumijevanju što sve sadržava pojam Ja. Sagledati ćemo koje sve razijne Ja imamo u sebi i kako stojimo sa granicama svake te Ja razine. Razumijevanjem razina Ja možemo lakše sagledati gdje smo povrijeđeni, koji dio Ja ne funkcionira dobro te time biti bliže rješavanju osobne problematike, jer sad puno bolje razumijemo sebe.

2. RAZVOJ, FUNKCIJA I OBRANE EGA

osobnirazvoj_2_2

Na drugom predavanju idemo sagledati ego razinu Ja, onu koja nam je najbliža, najpoznatija, za koju smo do sada mislili da je i jedino Ja koje postoji. Ego Ja ne možemo doista razumjeti ako ne spoznamo obrambene mehanizme kojima se (jadni) ego mora služiti (bez našeg znanja o tome) kako bi opstao i izbjegao bol. Kao što je ribi teško uvidjeti da postoji voda, jer oduvijek samo nju poznaje, tako je i nama teško sagledati ego, jer je to jedina naša identifikacija. Tek kada počnemo imati iskustva kontakta sa sobom ispod razine ega počinjemo moći raditi distinkciju između ego stanja i stanja Višeg Ja. Kroz ovo predavanje ćemo napraviti neki red u razumijevanju pojma ega i sagledati koje sve obrambene mehanizme naš ego koristi kako bi preživio napade unutarnjih emocija i vanjskih pritisaka.

3. TRAUMA - POVIJEST, VRSTE I POSLJEDICE TRAUME

osobnirazvoj_2_3

Ovo predavanje je posvećeno razumijevanju traume kao pojma, povijesti spoznavanja traume, razlikovanju šok traume i kumulativne traume te sagledavanju uloge rane razvojne odnosne traume u kasnijoj psihopatologiji i problemima odraslih osoba. Sama tema traume je vrlo delikatna i čitanje i slušanje o njoj podiže u nama našu traumu. Ranu razvojno-odnosnu traumu kao posljedicu nedovoljnog nanamirenja primarnih potreba imamo manje više svi i nju možemo gledati kao posljedicu nedovoljnog imanja dobrosti. Rana šok trauma koja nastaje zbog previše lošosti se odnosi na dio nas i važno je da kroz ovo predavanje sagledamo nosimo li dio toga u sebi.

4. BIOENERGETIKA - LJUDSKO ENERGETSKO POLJE

osobnirazvoj_2_4

Ovim predavanjem napokon ulazimo u potpuno novu dimenziju čovjeka, a koju do sada nismo puno spominjali kroz program. Tema bioenergetike i ljudskog energetskog polja svojim postojanjem otvara i nameće mnoga pitanja kao što su: smisao života, porijeklo duhovnosti, potencijali drugačijeg liječenja čovjeka, razvoj i perspektiva čovječanstva, … i zahtijeva da je pokušamo sagledati otvorena uma, neopterećeni dosadašnjim (najčešće preuzetim i nametnutim) uvjerenjima i stavovima, spremni za šire i nove vlastite spoznaje. Fascinantno je koliko je tema bioenergetike komplementarna s drugim potpuno nesrodnim područjima koja je inače ne priznaju, mada se potpuno uklapa u njih. Kroz ovo predavanje ćemo pokušati razumjeti bioenergetiku tijela, ljudsko energetsko polje, sustav centara za metaboliziranje energije i centara za pohranjivanje energije, a kroz naredno predavanje ćemo detaljnije sagledati sustav čakri i kako se može putem rada na energetskom polju čovjeka pomoći osobi.

5. BIOENERGETIKA 2 - SUSTAV ČAKRI

osobnirazvoj_2_5

Kroz ovo predavanje idemo detaljno u sustav čakri s ciljem da razumijemo funkciju svake čakre ali i posljedice poremećaja te utjecaja poremećaja funkcioniranja čakri na tjelesno zdravlje. Najzanimljivije će postati pred kraj predavanja kada počnemo povezivati čakre sa strukturama, primarnim potrebama, nivoima svijesti, granicama i fazama razvoja i sagledamo koliko su svi ti različiti pristupi ispravni te koliko je bogatstvo kada umjesto opterećenosti jednim načinom sagledavanja čovjeka, kroz konzilijarnost gradimo širu sliku.

6. IPNB - INTERPERSONALNA NEUROBIOLOGIJA

osobnirazvoj_2_6

Interpersonalna neurobiologija je termin dr. Daniela Siegela koji zajedno s Dr. Allanom Schoreom intenzivno radi na izradi novog integrirajućeg multidisciplinarnog koncepta razumijevanja ljudskog uma i razvoja čovjeka. Osnovna postavka je da su struktura i funkcionalnost ljudskog mozga (u širem smislu) i ljudskog uma oblikovani iskutvima, pogotovo u ranom periodu, a najviše kroz emocionalne odnose. IPNB daje konačno objašnjenje iscjeljenja koje se događa u terapeutskim pristupima gdje se radi s tijelom, dubokim emocijama te nam omogućava bolje razumijevanje i daljnji razvoj terapeutskog rada.
InterPersonalnaNeurobiologija predstavlja samu srž svega što smo radili kroz program RIRR i OR. Ona nam daje objašnjenje često spominjanih pojmova kao što su: izreguliranost, uštimanost, bonding, prisutnost, twoperson thraphy  … i sada konačno imamo konkretno znanstveno objašnjenje nečega što je do sada spadalo u područje vrlo subjektivnog pa samim time i neznantvenog. Rad S. Porgesa i njegova Polivagalna teorija su konačno pojasnili zašto su psihoterapije koje podrazumijevaju attachment i odnos klijenta i terapeuta toliko uspješnije od klasičnih talk theraphy kao i što je stvarna uloga primarnog i ostalih skrbnika u ranom periodu.. Nakon razumijevanja čovjeka kao energetskog sustava kroz prošla dva predavanja sada dobivamo uvid u funkcioniranje čovjeka kao neurološkog sustava. U osnovi je to jedno te isto funkcioniranje samo sagledano na dvije razine postojanja.
Kroz ovo predavanje ćemo ući u temu IPNB-e i upoznati se s osnovama živčanog sustava kako bismo mogli razumjeti polivagalnu teoriju kroz koju mnogi od nas mogu konačno početi razumijevati vlastitu problematiku.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.