3. godina Osobnog razvoja – Program
Program iskustvenih radionica 3. godine OR-a

Treća godina nas vodi ka dubokom sagledavanju funkcioniranja čovjeka na svim razinama ljudskog bića: od funkcioniranja na razini autonomnog živčanog sustava u smislu temeljnog osjećaja sigurnosti, emocionalnog funkcioniranja i radu na emocionalnim blokadama, psihološkom osjećaju sebe i svoje moći, socijalnom kapacitetu za sve tipove kontakta u odnosima, kontaktu s vlastitom autentičnom dimenzijom i istinom, kapacitetu za uvide i intuiciju do kontakta sa stvarnim Selfom. Općenito na ovoj godini, nakon dvogodišnjeg rada na unutarnjem djetetu, počinjemo više preuzimati odgovornost za sebe i svoj život i sve više afirmirati odrasli dio sebe. Iskustveno nas uvode kroz procesne radionice u sagledavanje i proradu vlastitih obrambenih mehanizama koji nas drže udaljene od drugih, dubljeg kontakta sa stvarnim sobom (Selfom) i nedovoljno povezane s vlastitim zdravim impulsima i emocijama. Vikend radionice su posvećene radu na transferima kao i radu na temi odnosa sa autoritetima i vlastitom autoritetu kroz procesne radionice.

Kratak sadržaj radionica:

SIGURNOST – Rad na unutarnjem osjećaju sigurnosti i doživljavanja svijeta kao sigurnog ili opasnog mjesta.

EMOCIJE I UŽITAK – Osvještavanje kapaciteta za užitak u životu i rad na većem kontaktu s zabranjenim emocijama

OSOBNA MOĆ – Afirmiranje osjećaja osobne moćnosti, unutarnje snage i osjećaja sebe. Bildanje kapaciteta za imanje svog stava i osjećanje svoje volje.

KAPACITET ZA KONTAKT – Istraživanje kapaciteta za kontakt s drugima i rad na obranama koje nas dijele od drugih. Istraživanje i razvijanje kapaciteta za traženje zdrave podrške i pomoći od drugih.

SLOBODA ILI NEZAVISNOST – Koliko nas vlastita potrebitost čini ovisnima o drugima i zašto se bojimo dozvoliti se više slobode u životu.

AUTENTIČNOST I EKSPRESIJA – Sagledavanje i prihvaćanje svojih kvaliteta i kontakt sa vlastitom istinom i kapacitetom za ekspresiju i življenje autentičnog sebe

INTUICIJA VS. IMIDŽI – Rad na kontaktu sa vlastitom intuicijom i osvještavanje podsvjesnih krivih uvjerenja koja nam kreiraju život

TRANSPERSONALNO JA – Istraživanje kapaciteta za prepuštanje, otvaranje kontakta sa životnom svrhom i razotkrivanje korijena navezanosti koje imamo u životu.

ODNOS SA AUTORITETIMA – Rad na problemima u odnosu sa autoritetima i razvijanje kapaciteta da se zauzmemo za sebe kada to trebamo i da se ne izdajemo. Rad na kapacitetu da kažemo NE. Prorada straha od autoriteta ili naboja prema autoritetima i rad na konačnom sjedanju u vlastiti autoritet.

TRANSFER i KONTRATRANSFER – osvještavanje gdje sve u životu funkcioniramo u odnosima kroz transfer i kako se razvila osnova za naše transfere. Iskustveno upoznavanje s konceptom transfera i kontratransfera nam daje moć da postajemo svjesni kada smo u transferu i time razvijamo sposobnost izlaska iz transfera kada nam to treba u odnosima.

ZAVRŠNI RAD –  je potpuno slobodna kreacija s ciljem ekspresije sebe i priče o sebi po izboru polaznika.

Program TTR-ova 3. godine OR-a (tjelesno terapijskih radionica)

TEMA 3. godine: JA I SVIJET

– PRIPADNOST – kako mogu povećati svoj osjećaj pripadanja u ovome svijetu i osjetiti da imam u njemu svoje mjesto
– REALIZIRANOST – kako mogu biti više u ovom svijetu ono što jesam i živjeti svoje potencijale
– POVJERENJE – koliko doista imam povjerenja u svijet i život i mogu li više vjerovati
– MOĆNOST – koliko sam uopće bitan faktor u ovome svijetu i što me spriječava da zračim i funkcioniram još više sa ”Ja mogu”

Program predavanja 3. godine OR-a

Teoretski dio početka godine je posvećen još dubljem razumijevanju funkcije i mehanizma emocija na nivoima: stanice, neurofiziologije, senzorno motornog funkcioniranja i psihološkog funkcioniranja (Antonio Damassio, Diana Fosha, Upoznajemo se sa sistematizacijom emocija po Greenbergu i Johnsonu, Paul Ekmanu, Silvan Thomkinsu, Izardu i R.Plutchniku. Otkrivamo vlastite bazalne programe funkcioniranja kroz koncept afektivnih sustava po Jaaku Pankseppu u čijem sastavu su primarne emocije na osnovu kojih se razvijaju stvarni odnosi. Upoznajemo se s konceptom molekula emocija (dr. Candance Pert) i prorade emocija na staničnom nivou. Konačno se teoretski upoznajemo s principom emocionalnih blokada koje se somatiziraju kao mišićni i fascijalni permanentni spazmi (W. Reich i A. Lowen, S. Johnson, L. Heller) i počinjemo razumijevati što se to događalo u nama kodi vlastitih otvaranja i prorada emocija. Upoznajemo se s principima senzorno motorne psihoterapije (Pat Ogden) i sagledavamo traumu kao poremećaje nastale na SM novou i kvarenju zdrave adaptivne reakcije organizma. Teoretski se upoznajemo s mehanizmom prorade emocija koji ima za cilj otpuštanje potisnutih emocija, otvaranje tjelesnih blokova, uspostavljanje energetskog protoka i konačno poboljšanje emocionalnog i psihološkog stanja osobe (bottom – up). Ulazimo još dublje u razumijevanje psihe čovjeka upoznajući se s Freudovim radom i Jungovim konceptom individualnog i kolektivnog nesvjesnog, Jungovim konceptom kompleksa i integriramo koncept Jungovih arhetipova s Panksepovim afektivnim sustavima. Predavanja zaokružujemo Wilberovom integralnom teorijom kao i teorijom učenja (racionalno, mitsko, evolucijsko) po Erichu Jantschu koja objašnjava način rada i učenja u IPD Centru.

1. EMOCIJE 1 - AFEKTIVNI SUSTAVI

osobnirazvoj_3_1

Kroz ovo predavanje ćemo sagledati povijest sistematizacije i razumijevanja emocija te zaroniti u razumijevanje afektivnih sustava koji čine naš core-self (sržno ja). Kroz upoznavanje s tri razine procesa u našem mozgu sagledati ćemo glavni korijen sve psihopatologije i ostalih blažih psiholoških i emocionalnih problema kod čovjeka.

2. EMOCIJE 2 - SOMATIZACIJA

osobnirazvoj_3_2

Nakon što smo sagledali afektivne sustave, idemo vidjeti što se događa na staničnoj i tjelesnoj razini kada djetetov sustav bude natjeran da potiskuje primarne emocije. To potiskivanje i zablokiravanje emocija na staničnoj razini možemo sagledati kroz koncept liganda i receptora u razvoju kojeg je najdalje otišla dr. Candance Pert. Problematiku potiskivanja zdravih prirodnih efekata koja se manifestira na mišičnoj razini su prvi opisali i sagledali W. Reaich i A. Lowen kroz sustav mišićnih blokova. Fascinirajuće je kada povežemo koliko je tema mišićnih blokova analogna tematici problematike čakri koju smo opisali kroz Bioenergetiku 1 i 2.

3. OSOBNO I KOLEKTIVNO NESVJESNO I ARHETIPOVI

osobnirazvoj_3_3

Jungov koncept psihe kroz sagledavanje osobnog i kolektivnog nesvjesnog nam pomaže da sve što smo čuli do sada kroz RIRR i prethodna predavanja RAR-a i OR-a o egu i Selfu dobije još veći smisao. Razumijevanje arhetiopova nam daje novu dimenziju shvaćanja rada na sebi. Sve postaje još puno zanimljivije kada koncept arhetipova povežemo sa afektivnim sustavima i programima energetskih centara i vidimo da su svi te vrlo različite epistemologije sagledale i objasnile istu tematiku čovjeka samo svaka na svoj način.

4. KOMPLEKSI, METAFORE, ARHETIPOVI, VIŠE JA I NIŽE JA

osobnirazvoj_3_4

To što mi kao psihološka i duhovna bića jesmo je kopleksna tema koja je u zapadnoj civilizaciji rascijepljena na psihološki (znanstveni) dio i duhovni (vjerski) dio što dovodi do još većeg rascjepa u samom čovjeku kada pokušava sagledati i spoznati sebe. Ovo predavanje ima za cilj pokušati integrirati najpoznatije, ali različite pristupe sagledavanja čovjeka (Jung, Freud, pathwork, bioenergetika, religije) sa željom da dobijemo širu sliku o sebi i korijenima problema u životu. Razumijevanjem korijena problema iz personalnog i kolektivnog nesvjesnog dobivamo moć raditi na njima i mijenjati svoj život.

5. EMOCIJE 3 - PRORADA

osobnirazvoj_3_5

Kroz ovo predavanje ćemo se upoznati sa najdubljim nivoom tjelesnog funkcioniranja bića koji i evolucijski i vremenski prethodi emocijama, a to su senzorno motorni impulsi. Oni čine osnovu naših reakcija na okoliš koje idu iz afektivnih sustava. Zablokiranost i nedovršavanje ovih automatskih reakcija (anoetični nivo) često dovodi do problema na višim razinama: emocionalnim  i kognitivnim, ali i na tjelesnom zdravlju. Prorada, kao jedna od glavnih značajki našeg rada, podrazumijeva osjećanje, izražavanje i pražnjenje potisnutih sekundarnih emocija kao i dovršavanje i kompletiranje započetih i nikada dovršenih somato-senzornih obrazaca te proživljavanje i integriranje u svijest primarnih emocija. Cilj prorade je oslobađanje sustava od zadržane energije, pogotovo kod traumatskog iskustva kao i vraćanje u funkciju zdravih, prirodnih adaptivnih programa koji čine osnovu naše interakcije s okolišem. Ovo predavanje nas, nakon prethodna dva kada smo radili na psihološko-duhovnim dimenzijama čovjeka, vraća u rad na tjelesnom dijelu nas…u našu ovozemaljsku dimenziju corselfa.

6. INTEGRALNA TEORIJA - AQUAL, THE PRE/TRANS FALACY

osobnirazvoj_3_6

Integralna teorija je trenutno najbolji način sagledavanja svega poznatog o čovjeku i pristup koji je konačno napravio reda u različitim, često međusobno pobijajućim teorijama. Nama je važan kako bismo imali cjelovitiji način sagledavanja čovjeka i vidjeli gdje je naš rad u svemu tome. Za razumijevanje AQAL-a je potrebno puno više od gledanja ovog predavanja, ali će vam ono dati dobru osnovu kako biste puno lakše mogli pratiti knjige koje govore o tome.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.