4. godina Osobnog razvoja – Program
Program iskustvenih radionica 4. godine OR-a

Radionice zadnje godine donose puno intenzivnije procese i otvaranje problematika i trauma koje su do sada bile duboko pokrivene obrambenim mehanizmima. Sada je većina studenata spremna suočiti se sa vlastitim narcisoidnim i borderlaine tendencijama u sebi (ako ih imaju). Ostvarena zrelost omogućava rad sa seksualnom energijom i korijenima eventualne inhibiranosti ili srama s ciljem osvještavanja problematike kako bi se u individualnom radu nastavilo ići dublje. Ulazimo u temu simbiotske nadstrukture (Steven Johnson) i otkrivamo kako napraviti unapređenje na tematiku primanja i davanja, kako ostvariti veću životnost u tijelu i u životu. Razlika u odnosu na prethodne godine je promjena kod studenata u smislu odnosa prema sebi i drugima gdje je evidentna veće uloga promatrača, bolja emocionalna samoregulacija, veći kapacitet za prisutnost i posvećenost drugome, manja reaktivnost, veća sposobnost samosagledavanja i kod nekih je primjetan vrlo konkretan kapacitet i potencijal za biti terapeut i upisati TT..

Kratak sadržaj radionica:

SIMBIOTSKA NAD STRUKTURA – Iskustveno otkrivamo koliko simbiotske problematike nosimo u svom sustavu i kako radimo na proradi toga.

TRANSFER I KONTRATRANSFER – još jedan dublji uvid u vlastite transfere koji se mogu aktivirati u terapiranju

NARCISOIDNOST –  Sagledavamo i radimo na narcisoidnoj dimenziji u nama

PRIMANJE I DAVANJE – Tema kapaciteta za primanje dobrosti u životu i kapaciteta za davanje uz poseban naglasak na odnosu prema novcu i imidžima koji ga određuju.

LIBIDALNA  ENERGIJA – Rad na vlastitoj libidalnoj energiji, seksualnosti, inhibiranosti

BOREDERLINE – Rad sa borederline tendencijama u ljudima

OTVARANJE ENERGETSKOG PROTOKA U TIJELU – Rad sa zarobljenom životnom energijom

ZAVRŠNI RAD –  je ujedno i pisani i uvezani Diplomski rad koji je integracija svih uvida o sebi kroz četiri godine po temama koje smo prošli koji se prima s diplomom na Danu Centra na kraju školske godine.

Program TTR-ova 4. godine OR-a (tjelesno terapijskih radionica)

TEMA 4. godine: CJELOVITO JA

– ČITANJE TIJELA – Praktično i iskustveno sagledavanje tjelesnih blokova među polaznicima i povezivanje sa iskustvima iz ranog perioda
– UZEMLJENOST, HARA I NAMJERA – Rad na prisutnosti u ovdje i sada, uzemljivanju, i uspostavljanju jasne pozitivne namjere dok smo u hari.
– ENERGETIKA OBRAMBENIH SUSTAVA – Iskustveno upoznavanje sa energetskom dimenzijom blokova
– AUTENTIČNO JA ILI SELF – kontakt sa stvarnim sobom bez obrana

Program predavanja 4. godine OR-a

Teoretski dio na početku godine je posvećen upoznavanju osnova terapeutskog procesa kako bi mogli početi sa Terapeutskim practisingom i iz perspektive klijenta prijeći u perspektivu terapeuta. Ulazimo u temu korijena, sistematizacije (DSM i MKB sistematizacije) i razumijevanja psihopatologija.  Učimo o konceptu Pozicija od Melanie Klein, konceptu razvojnih postignuća od Otto Kernberga, konceptu Psihičke ekvivalencije, Mentalizacije i Teorije uma po Peteru Fonagyu. Na temu psihopatologija radimo na razumijevanju korijena borderelinea počev od od Adolfa Sterna kao i principima rada u terapiji. Ulazimo u razumijevanje korijena i funkcije psihoze, OKP, paničnih napadaja i anksioznog poremećaja. Učimo se korijenu nastanka fobija kao i radu s fobijama u terapiji. Posebno ulazimo u psihodinamski pristup razumijevanja etiologije fobija i primjereni terapeutski rad. Ulazimo u razumijevanje etiologije narcisoidnosti (H. Kohut), bipolarnog poremećaja, depresije, hordera i depersonalizacijskog poremećaja. Na kraju integriramo psihopatologije s poremećajima na nivou afektivnih sustava. Ulazimo još dublje u rad Johna Pierrakosa i Core Energetixa. Povezujemo temu seksualnosti i libidalne energije sa emocionalnim i energetskim blokadama. Detaljno se upoznajemo s konceptom korijena i organizacije tjelesnog oklopa kao somatizacije obrambenih mehanizama i iskustveno i teoretski usvajamo znanje za čitanje tijela koje nam priča povijest osobe. Pri tome usvajamo različita učenja neorajhijanskih škola (Radix od Charlesa Kelleya, Orgonomija – Elsworth Baker, Formativna psihologija po Stanleyu Kelemanu) Ipak, najdublje idemo u rad po Bioenergetici A. Lowena i učimo čitati tijelo. Upoznajemo detaljno koncept sedam blokova u tijelu, njihov nastanak, manifestacije i kako raditi s njima. Ulazimo u novije viđenje uloge fascija, mezenterija, i tetiva u somatizaciji traume. Konačno kroz principe kvantne fizike po dr. Erwinu Laszlu sagledavamo važnost viđenosti, intersubjektivnosti, koncepta namjere, nesvjesnog i psihopatologija. Cjelokupan rad u četvrtoj godini studente vodi ka konačnom preuzimanju odgovornosti za sebe, svoj život, svoje ponašanje i odluke.

1. OSNOVE TERAPIJSKOG PROCESA

OsobniRazvoj_4.1

U susret Terapeutskom practisingu vrijeme je da se polako dobije uvid u smisao terapautskog procesa. Iako je temeljno pravilo spontanost i slijeđenje energije te onoga što se događa u klijentu, za početak lakše je krenuti s terapiranjem kada se imamo za što uhvatiti. Ovo predavanje ima za cilj dati uvid u osnovne postavke terapijskog procesa. Sagledavanje terapeutove pozicije i razumijevanje smisla određenih interakcija i terapeutskih pristupa može u početku u nama pokrenuti razne emocije. Ako su te emocije snažne, to uvijek govori o našim ranim iskustvima i transferima koji se aktiviraju pa je jako važno da kroz introspekciju osvijestimo kako je naša podsvijest doživjela ovo predavanje i prikaz ”otapanja obrana” i uspostavljanja kontakta na kraju.

2. PSIHOPATOLOGIJE 1

_OsobniRazvoj_4.2

Vrijeme je da se na 4. godini konačno upoznamo sa sistematizacijom i korijenima psiholoških problema čovjeka. Iako je program Osobni razvoj primarno posvećen radu na naurozama, neminovno ćemo se u praksi sretati i sa dubljim problematikama koje je jako važno moći prepoznati. U mnogim slučajevima psiholoških poremećaja naš rad može biti od velike pomoći, ali je opet za značajan pomak presudna svjesnost osobe o sebi i svojoj problematici. U prvom predavanju ćemo sagledati poznatu ali zastarjelu sistematizaciju psiholoških problema na neuroze, borderline i psihoze, te se upoznati sa izvorima njihovog nastanka.

3. PSIHOPATOLOGIJE 2

OsobniRazvoj_4.3

Kroz ovo predavanje ćemo se upoznati s većinom ostalih važnih psiholoških poremećaja kao što su: poremećaji osobnosti (narcisoidni i histrionski), fobije te ostali poremećaji (bipolarni, OKP, depresivnost, panični napadaji). Pored klasičnog opisa i uobičajenog razumijevanja u vidu simptomatskog opisivanja ovih psihopatologija, nastojat ćemo kroz ovo predavanje ići dublje i pokušati sagledati što je stvarni korijen tih ponašanja tj, kako nastaje unutarnje stanje osobe koje ju potiće na takva ponašanja. Zadnji dio predavanja daje novu sliku korijena većine psihopatologija koja nam značajno pomaže u razumijevanju osobe koja pati od navedenih problematika.

4. BLOKOVI

OsobniRazvoj_4.4

Ovo predavanje nam približava povijest tjelesno orijentiranih terapija i uvodi nas detaljnije u temu blokova u tijelu. Blokove smo do sada često spominjali i kroz terapije imali vlastita iskustva rada na njima tako da nam ova tema nije nepoznata. Ovo predavanje ima za cilj na jednom mjestu ponuditi preglednu sistematizaciju blokova i dati uvid u njihovu simptomatologiju, anatomiju, genezu i mogući rad s njima. Neorajhijanski pristup blokove vidi kao muskularni oklop dok današnja saznanja nam omogućavaju da sagledamo blokove kao kombinaciju neurofizioloških stanja i energetskih poremećaja u koje su na tjelesnom nivou, osim mišića, uključeni još i organi, kosti i fascije.

5. BODY READING

OsobniRazvoj_4.5

Iako se tema čitanja tijela provlači već godinama kroz naš rad, ovo predavanje ima za cilj dati sistematizirano razumijevanje body reading-a kao i pružiti uvid u različite koncepte viđenja čitanja tijela. Kada bismo iz čovjeka isključili intelekt i svjesnost još uvijek nam ostaje živi organizam odnosno tijelo koje ima interakciju s okolišem koja će ga oblikovati, pogotovo u najranijem periodu dok se tijelo formira. Na povrjeđujući ili podržavajući okoliš (skrbnike) organizam će različito reagirati i te reakcije čine promjene u obliku tijela, ali i u funkcioniranju tijela u smislu načina pokretanja. Poznavanjem posljedica određenih ranih iskustava na formiranje oblika tijela tj. organizma, dobivamo mogućnost sagledavanja prošlosti osobe i tendencija moguće budućnosti. Obzirom da je tijelo u biti manifestacija energetskog stanja osobe, sagledati ćemo i energetsku dinamiku koju možemo osjetiti i prepoznavati u sebi i drugima i time bolje razumjeti svoje i tuđe funkcioniranje.

6. INTEGRACIJA

OsobniRazvoj_4.6

Ovim predavanjem zaokružujemo četverogodišnji program integriranjem psihologije, terapije, duhovnosti, ranog razvoja s kvantnom fizikom koja pojašnjava svijet na najelementarnijem nivou. Predivno je vidjeti kako se prožimaju i međusobno upotpunjvaju, potvrđuju i podržavaju radovi Erwina Laszla, Maxa Planca… sa radom Kena Wilbera, Junga…i kao takvi na još dublji način pojašnjavaju što se to događa u ranom razvoju, kroz terapiju i osobni razvoj, kakve veze kvantna fizika ima sa psihopatologijama, zašto i kako radi namjera, koja je kvantna dimenzija iskustva viđenosti ključnog za formiranje selfa i što je trauma ako je sagledamo iz kuta kvantne fizike.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.