Osobni razvoj – 1. godina

Opis programa

Želimo ti dobrodošlicu u program Osobni razvoj. 🙂
Namjera Centra je osigurati uvjete u kojima ćeš se osjećati sigurno i dobrodošlo. Imaj na umu da osobni razvoj može ponekad biti izazovan, pa ti želimo dati neke smjernice za koje vjerujem da će ti dobro doći kad postane zahtjevno.

1. Učini što možeš kako bi ti dolazak na radionice bio što manje stresan. Osiguraj si potrebno vrijeme i uvjete u kojima će to biti moguće. Postavi si pitanje: “Kako si stvaram stres već pri samom dolasku”?
Ako ne možeš sam naći odgovor na ovo pitanje, razgovaraj sa ljudima u koje imaš povjerenja i za koje misliš da ti mogu pomoći sagledati situaciju.
Uz to postoji opcija da ovu temu “odneseš” na terapiju i tamo je istražiš.
2. Terapije probaj rasporediti u onom ritmu koji za tebe neće stvarati financijsko, emotivno, ili vremensko opterećenje.
3. Na samim radionicama znaj da imaš potpunu kontrolu odlučiti što je za tebe ok, a što nije.
4. Nađi si mjesto u prostoru gdje se ugodno osjećaš. Odvoji vremena za osjetiti kraj kojih ljudi želiš sjediti, kao i za to koje ljude možeš primiti za ruku, ili uspostaviti neku vrstu fizičkog kontakta kad osjetiš da ti nešto postaje previše i ne možeš se sam nositi s time.
5. Osjeti svaki put želiš li raditi neku vježbu i u kojoj mjeri. Potpuno je ok da vježbu uopće ne radiš. Ok je i da se predomisliš nakon što si ušao u vježbu i shvatio da ti je previše. I obrnuto, možeš se ponovo priključiti u vježbi ako skužiš da si ok.
6. Nekad će ti jednostavna stvar kao promjena mjesta u prostoru, ili pronalaženje dekice s kojom se možeš pokriti (ili jastuka koji možeš zagrliti) biti dovoljno da postane ok.
7. Uvijek možeš iskoristiti opciju izlaska iz prostora u kojem se radi, uz prethodno obavještavanje nekog u grupi (ili još bolje voditelja).
8. Nakon radionice, svaki put provjeri što ti paše i što sad želiš. Je li to druženje u većem društvu, druženje 1:1, ili bivanje sa samim sobom? Provjeri i kako možeš podržati i integrirati ono do čega si došao na radionici (ili terapiji).
9. Između terapija i radionica znaj da imaš ljude iz grupe kojima se možeš obratiti i koji imaju sposobnost čuti te i podržati.
10. Program u Centru je vrlo bogat, baš kao švedski stol. Imaj na umu da ne želiš biti gladan, ali se ne želiš niti prejesti jer će ti biti ”muka”. Ako imaš dvojbi i ne vjeruješ svojoj procjeni oko toga što i koliko izabrati sa ”švedskog stola”, popričaj s ljudima za koje vjeruješ da ti žele dobro. Možeš porazgovarati s ljudima iz grupe ili, naravno, doći na terapiju i s ovim.
11. Odvajanje vremena za pisanje introspekcija osnažuje tvoju sposobnost samopromatranja, a to povećava izglede da znaš što je dobro, a što nije dobro za tebe i u kojoj mjeri.
12. Moguća je pojavljivanje “otpora” u obliku želje za odustajanjem od svega. To najvjerojatnije znači da si uzeo/la previše sa švedskog stola (kako za psihu, tako i za živčani sustav). Druga mogućnost (ili obje istovremeno) je da se nalaziš na najtežem i najzahtjevnijem dijelu (trenutnog) puta gdje unutarnja promjena samo što nije nastupila. To je mjesto gdje se stari obrasci nastoje zadržati (jer to stvara sigurnost), a nove spoznaje se nastoje afirmirati. Ovo stvar napetost. Stanje “dosta mi je svega” je stanje kad je potrebno smanjiti intenzitet svega. Tad se na terapijama bavi resursima, namirivanjem i integracijom, a na radionicama koristi neke od gore predloženih tehnika. Život i radionice ne moraju stati, ali je važno da si uzimaš redovite pauze i usporiš gdje god je to moguće.
Čuvaj se i brini o sebi. Mi smo tu da te podržimo.

IPD tim

Program Osobni razvoj nam daje priliku da počnemo otkrivati samoga sebe i namijenjen je onima koji žele bolje razumjeti i upoznati sve dijelove sebe, aktivno poraditi na svom sazrijevanju, početi preuzimati odgovornost za svoja ponašanja i mijenjati reakcije kojima povrjeđujemo sebe i druge. Kroz prvu godinu ćemo se upoznati s podsvjesnim dijelovima sebe za koje nismo ni znali da ih imamo, ući ćemo u unutarnji svijet emocija, razumjeti sebe kroz funkcioniranje našeg mozga, upoznati se s konceptom karakterologije, podsvjenim obrascima u partnerskim odnosima i sagledati koncept spiralne dinamike svijesti. Materijal je vrlo obiman i zahtijeva pažljivo i višekratno gledanje predavanja da bi kroz vrijeme sve sjelo. Nakon gledanja predavanja počni što prije s pisanjem introspekcija dok je još novo znanje svježe. Redovnost u introspekcijama će ti olakšati izradu završnog rada na kraju godine. Boldano prvo pitanje u introspekcijama je ujedno i pitanje za tvoj završni rad na kraju 4. godine.

Teme programa

85 Poglavlja

Aktualno interaktivno predavanje – Zoom

1.1. tema: Podsvjesni dijelovi osobnosti

1.1. – Introspekcije

1.2. tema: Korijen konflikata sa svijetom i sobom

1.2. – Introspekcije

1.3. tema: Razvoj osobnosti kroz razvoj mozga

1.3. – Introspekcije

1.4. tema: Karakterne strukture – zašto smo takvi kakvi jesmo?

1.4. – Introspekcije

1.5. tema: Razotkrivanje podsvjesnog funkcioniranja u ljubavnim odnosima

1.5. – Introspekcije

1.6. tema: Nivoi svijesti – zašto se ne razumijemo?

1.6. – Introspekcije

Arhiva predavanja programa OR1

12.500,00 kn

Enrolment validity: Lifetime

Košarica