ONLINE PROGRAM e-RAR

Upoznaj sebe

S ciljem dubljeg upoznavanja samoga sebe i početka konkretnog rada na sebi, pozivamo vas u program e-RAR (Rani razvoj – utjecaj na život).
Program e-RAR je namijenjen svima koji žele bolje sagledati korijene svojih funkcioniranja i ponašanja, pogotovo onih kojima nismo zadovoljni, kroz razumijevanje značaja formativnih godina na današnje funkcioniranje odrasle osobe. Program e-RAR je autorski projekt Tomislava Kuljiša (izvori i bibliografija), osnivača Integralne tjelesne psihoterapije i autora ostalih programa u IPD Centru i Centru Prirodno Roditeljstvo.

Iako je važnost utjecaja naših ranih iskustava na cijeli život znanstvena i opće poznata činjenica, osobno razumijevanje i osvještavanje tog procesa je puno kompleksnije. Kroz grupni rad, vježbe i predavanja imat ćemo priliku osvijestiti i bolje razumjeti odnose i iskustva koja su ostavila dubok utjecaj na nas i formirale nas u osobe koje smo danas. Kroz iskustvene radionice putem ZOOM-a, pomoću posebno osmišljenih vježbi i uz naše voditelje radionica, upoznati ćemo dio svoje implicitne memorije koja pohranjuje sve ono što je za nas bilo emocionalno značajno kroz odrastanje, a čega se ne sjećamo.

Ona pamti kako smo se osjećali u pojedinim odnosima ili situacijama te kroz tijelo počinje pričati priču o našim iskustvima iz ranog perioda kroz osjete, senzacije, impulse i emocije. Kroz te spoznaje počinjemo polako otkrivati pravu istinu o sebi i toma kako nam je stvarno bilo te ulaziti u razotkrivanje korijena svojih aktualnih funkcioniranja, pogotovo onih kojima nismo zadovoljni i koja sada i možemo početi mijenjati.

Kroz Tomislavova dubinska predavanja koja podižu puno emocija i dovode do neočekivanih uvida i osvještavanja, moći ćemo vlastitim iskustvima s e-radionica dati smisao i znanstveno teorijsko razumijevanje.
A za one koji će željeti više, e-RAR  je preduvjet za četverogodišnji program Osobni razvoj, kao i za školu za psihoterapeute Integralne tjelesne psihoterapije.

“Veseli me prilika za upoznavanje sa znatiželjnim i svjesnim ljudima koji žele više i dublje upoznati i istražiti sebe. Moja osobna strast u ovom radu je da mogu povezati osobno iskustva iz radionica ili iz života sa znanstvenim pojašnjenjem koje stoji iza tog iskustva i time dati nove uvide o tome zašto smo takvi kakvi jesmo.” Tomislav Kuljiš

Tomislav Kuljiš

SVJEDOČANSTVA

Hvala na svim znanjima. Vaše radionice su bile dar s neba baš u pravom trenu, kada sam bila spremna. Od mog prvog dolaska u centar do danas, toliko toga se promijenilo na bolje. Razumijevanje i suosjećanje su divni pokloni koji se svakodnevno manifestiraju. Osjećam rast.
Martina

Ekipa koja me RARsturila i pomogla mi napraviti prve korake da se vratim kući. Ako tragate, ili samo osjećate da biste željeli, upoznajte ih!
Jasmina

Hvala mojoj RAR grupi – užasno mi je bilo hranjivo to što smo se tako bezrezervno podržavali kroz razne spoznajne i intimne trenutke. Ponekad mi se činilo kao da smo se više upoznali u ovih 8 tjedana, nego što sam upoznala svoje prijatelje kroz niz godina. Drago mi je da sam se otvorila za ovu vrstu rada i sada mi je jasno da možda po prvi put u životu radim nešto samo za sebe, a ne zbog drugih. Hvala Tomislavu, hvala voditeljima radionica, hvala IPD!
Ivana

Kao prvo, hvala mojoj ženi jer da nije bilo nje, ne bih bio ovdje 🙂 Puno sam shvatio i o sebi i o našem odnosu i o našim pogledima na odgoj djece. Kao kod jedne velike puzzle, nakon predavanja i radionica nešto u meni je sjelo na svoje mjesto. Otvorio sam puno pitanja. Dobio sam odgovore. Ovaj rad mi daje nadu da je moguće naći mir s vlastitom prošlošću.
Siniša

Ako vam ove teme iz naše YT emisije ”vibriraju”, na dobrom ste mjestu 🙂

Dodatne informacije o programu

Kome je namijenjen e-RAR?
Program RAR je namijenjen svima koji se žele dublje upoznati, sagledati korijene svojih cjeloživotnih funkcioniranja i početi s konkretnim radom na sebi. Program pruža mogućnost grupnog iskustvenog rada preko interneta za one koji nisu u mogućnosti upisati Kompletni program RAR u gradovima u kojima imamo centre.

Kolike su grupe i koji su termini e-radionica?
Grupe počinju s radom čim se prijavi desetak polaznika, a termini su radnim datom iza 18h dok se točni datumi osam e-radionica dogovaraju s voditeljem grupe, ovisno o mogućnostima voditelja i preferencijama većine na prvom info susretu grupe na kojem se upoznajemo i provjeravamo opremu.

Kako se upisuje e-RAR i koja je cijena programa?
Nakon što ste nas kontaktirali i dobili sve informacije, potrebno je proći proces upisa e-RAR-a tj. kreiranja računa NA OVOJ STRANICI i uplatiti kotizaciju u vama odgovarajućoj valuti (HR 2550 kn, SRB 38.000 din, 340 € SLO i ostale zemlje prema uputama na kraju registracije). Plaćanjem putem Internet kartičnog plaćanja (Corvus), video program vam odmah postaje dostupan. Plaćanjem putem e-bankinga ili bankovnom uplatom, pristup video programu (unutar izbornika ZA KORISNIKE ili na istoimenoj stranici) se uključuje nakon što pošaljete potvrdu o uplati na info@ipd-center.eu. Pristup predavanjima traje godinu dana uz mogućnost produžetka.

Što je potrebno imati od opreme da bi se mogao upisati e-RAR?
Dovoljno je imati kompjuter, laptop i tablet s kamerom, slušalice s mikrofonom, prosječno dobar internet i prostoriju u kojoj možete biti sami i u kojoj vas ta dva sata nitko neće ometati u radu grupe preko ZOOM-a.
( slično Skypeu). Sve informacije o načinu rada dobit ćete od voditelja na vrijeme, a koji dan prije prvog susreta organiziramo probni susret kako bismo se upoznali i provjerili opremu.

zoom laptop.
SADRŽAJ PROGRAMA e-RAR
e-Program_IPD_RaniRazvoj

Program e-RAR se sastoji od temeljnih i ineteraktivnih predavanja s Tomislavom Kuljišem i iskustvenih radionica s našim voditeljima e-RAR-a. Bitno je pogledati snimljena predavanja prije susreta grupe preko ZOOM-a kako biste se pripremili za iskustveni dio na e-radionici.

VIDEO RRIR:


Temeljni program Rani razvoj i roditeljstvo (RRIR)  čini 11 dvoipolsatnih video predavanja koja se gledaju prije svakog interaktivnog predavanja i koja nam daju uvid u razvojne procese tijekom ranog perioda koji su nas odredili.

IPD_Roditeljsto_i_rani_razvoj_Video

INTERAKTIVNA PREDAVANJA:


8 snimljenih interaktivnih predavanja (1,5 sat) koja će nam povezati sadašnja cjeloživotna funkcioniranja s našim ranim iskustvima
8 interaktivnih live stream predavanja uživo nakon što prođe izolacija – koja pratite iz doma ili u našim centrima

Screen Shot 2020-01-26 at 13.10.31

ONLINE e-RADIONICE:


8 dvosatnih iskustvenih e-radionica koje nam daju priliku upoznavanja samoga sebe i korijena vlastitih funkcioniranja nakon kojih više ništa nije isto. Počinjemo drugačije doživljavati samoga sebe, ali i puno bolje razumijevati i druge ljude i njihova ponašanja.

zoom e-RAR

OK, zanima me saznati više i što sad?

Program e-RAR počinje čim se formira nova grupa od desetak polaznika i uvijek nekoliko prijavljenih čeka ostale da bi grupa mogla krenuti s radom.
Kako bismo vas mogli kontaktirati i pružiti vam sve informacije o sadržaju, terminima, upisu, te načinu izvođenja e-RAR programa pozivamo vas da nam se bez obaveze javite  na:
Marina
e-mail: contact@ipd-center.eu
+385 91 962 0000 (mob., Whatsapp ili Viber)

ili ispunite ovaj kratki kontakt obrazac pa ćemo vas mi kontaktirati kako i kada vama odgovara:

TEME PROGRAMA RAR
Rani_Razvoj_1

Nesvjesna emocionalna potraživanja
U svakom odnosu, a pogotovo partnerskom mi nesvjesno od druge strane potražujemo određenu vrstu odnosa ili ophođenja prema nama. Npr.: silno nam treba da nam druga osoba (partner) pruža osjećaj sigurnosti (koji nam je inače narušen) time što se možemo osloniti na nju, da dovoljno zarađuje, da je tu kad je trebamo, silno trebamo da je druga strana puno s nama, da ne odlazi prečesto van, s drugima ili na put, silno trebamo da nem druga strana daje prostora i ne visi na nama, ne traži previše od nas, da nam da disati, silno trebamo da nas druga strana priznaje, hvali, vidi naše kvalitete, primijeti svaki naš trud, uspjeh, doprinos i ponekada

”VIŠE...”

nam to i kaže, jako trebamo da nas doživi, da nas poznaje kakvi smo u sebi, da točno razumije ono što kažemo ili čak samo mislimo u sebi, da jako dobro osjeća kako se mi osjećamo iako joj i ne artikulirali to, da nas regulira kad nam je teško, da kaže prave riječi u pravom trenutku, da šuti i ne pametuje nego da je samo tu kad to trebamo od nje.
Naravno da svaka normalna osoba želi takav odnos s partnerom. Problem je količina boli koja se digne kada to ne dobivamo i količina ljutnje koja nas obuzme kad se to događa prečesto. To nam ukazuje da mi imamo problem i otrežnjujuća je spoznaja da partner nije toliko loš koliko nas boli. Istovremeno ono što ne znamo je da u sebi nesvjesno očekujemo da će se partner odnositi povređujuće prema nema upravo na način kako smo bili povrjeđivani u ranom periodu od skrbnika i da će nam raditi upravo suprotno od onoga što toliko trebamo. I onda nam se događa da nas partner: čini nesigurnim; nikad ga nema s nama pa čak i kad je tu nije tu; da nas guši; da nas nikada ne tješi, ne razumije naše emocije; da nas ne čuje, ne vidi, ne doživljaja i uz njega smo usamljen; da nas stalno kritizira, ne priznaje i ne vidi naše očigledne kvalitete i naš trud i doprinos…
Tada u sebi osjećamo veliku emocionalnu, ali i tjelesnu bol koju neki uspješno potiskuju i nemaju jasan kontakt s njom, a neki opet žive kao otvorene rane. Prema partneru u tim situacijama osjećamo veliku ljutnju, čak i ogroman bijes koji opet neki uspješno potiskuju, a neki otvoreno izražavaju u trenucima kada puknu.
O čemu se tu u biti radi, zašto tako funkcioniramo, koje to potrebe i dalje potražujemo od drugih, kako i kada je nastao taj naš doživljaj odnosa i obrasci funkcioniranja opisano je kroz ovo prvo video predavanje, a kako to možemo mijenjati saznat ćemo kroz interaktivno predavanje i radionicu programa e-RAR.

”MANJE...”

Rani_Razvoj_2

Osvještavanje iskustava iz ranog perioda
Iako se svojih prvih godina u pravilu ne sjećamo zbog nedostatka eksplicitne memorije, sve ono što je bilo emocionalno značajno je ostalo zauvijek pohranjeno i zapamćeno u tzv. implicitnoj memoriji. Ona ne sadrži slike nego pamti kako smo se osjećali u pojedinim odnosima, periodima ili situacijama i pohranjena je u tijelu, ugravirana u dublje dijelove mozga i neurološki sustav i zapisana u naše stanice kroz sistem liganda i receptora. Određenim tehnikama je možemo aktivirati i dovesti u svijest ono čega se ne sjećamo, ali nikada ne možemo zaboraviti. Ako ga na pravi način upitamo, naše tijelo će početi pričati priču o nama i našim

”VIŠE...”

iskustvima iz ranog perioda kroz osjete, senzacije, impulse i emocije. Tada počinjemo sagledavati istinu o sebi i kvaliteti odnosa koje smo imali sa skrbnicima (emocionalno najbližih osoba) koji su nas odredili i ulaziti u razotkrivanje korijena svojih cjeloživotnih funkcioniranja, ponašanja ili problema u odnosima. Bez obzira na snažne emocije koje tada počinjemo upoznavati, u pravilu doživimo olakšanje zbog tih spoznaja, jer konačno nam puno toga nerazumljivog o nama i odnosima s najbližima počne dobivati smisao.
Pomoću ove tehnike možemo po prvi put doći u kontakt s implicitnom memorijom i osjetiti kako smo se osjećali i doživljavali sebe, roditelje i svijet, od perioda bebe i kroz prvih nekoliko godina. Implicitna memorija zauvijek pamti najranija iskustva kao stanja u tijelu, osjećaje i impresije, kojih se inače (osim kroz posebne tehnike) ne možemo sjetiti, ali ih nikada ne možemo zaboraviti. Ona nas cijeli život određuju u našim reakcijama, ponašanjima i doživljajima sebe i svijeta oko nas. Nakon iskustva regresije, slika o vlastitom djetinjstvu postaje potpunija i dobijemo uvide u razloge sadašnjih problema u odnosima s roditeljima ili partnerom. Za roditelje je najdragocjenije to što kroz regresiju spoznamo kako se možda naše dijete osjeća uz nas, što treba od nas i zašto mu to toliko znači. Kroz predavanje i radionicu ćemo sagledati kako nam je stvarno bilo u ranom formativnom period i kako nas je to odredilo te kako možemo početi mijenjati ono u sebi s čim nismo zadovoljni.

”MANJE...”

Rani_Razvoj_3-1

Emocionalna povezanost i navezanost
Da li roditelja, partnera, dijete volim, ili možda samo jako trebam? U čemu je razlika? U društvu ne sagledavamo razliku između stvarne ljubavi tj. zdrave, zrele emocionalne povezanosti i, s druge strane, zakačenosti na drugoga tj. infantilne navezanosti. U oba slučaja osjećamo naklonost, privrženost i pozitivne osjećaje prema drugoj osobi (roditelj, partner, prijatelj, dijete) i tvrdimo da silno volimo tu osobu. Da li je to bila zrela ili nezrela ljubav postaje jasno kada se događa separacija zbog prekida veze, putovanja, smrti… Neki se tada doslovno ”raspadaju”, trpe veliku bol sličnu apstinencijskoj krizi

”VIŠE...”

kod ovisnika, guše u suzama, obole zbog pada imuniteta, ili otupe i ne osjećaju ništa što je prastari mehanizam zaštite od neproradljive boli. Zbog navezanosti i ovisnosti o drugoj osobi i posljedičnog nesvjesnog straha da ćemo ostati bez nje, u pravilu smo spremni odustajati od sebe, trpjeti štošta, gutati autentične emocije i impulse, a sve kako bismo održali odnos bez kojeg osjećamo da ne možemo.
Kako se razvija takvo funkcioniranje, što je korijen toga u ranom periodu i kako smo sami prošli na tu temu saznat ćemo kroz 3. predavanje Video RIRR-a. Kroz ovu e-radionicu i predavanje ćemo sagledati kako nas to sabotira u izgrađivanju zdravog partnerskog odnosa i gdje smo na tu temu te kako možemo mijenjati ono čime nismo zadovoljni u sebi.

”MANJE…”

Rani_Razvoj_4

Osjećaj vrijednosti i nevrijednosti
Jedna od najčešćih tema u radu na sebi je nedostatak samopouzdanja, samopoštovanja (self-esteema) ili, kako mi to nazivamo osjećaja osobne vrijednosti. Trema kod javnog nastupa, nesigurnost kod izražavanja, nelagoda ili otpor za rad u grupi, zatvorenost i povučenost… su samo manifestacije unutarnjeg osjećaja nevrijednosti koji je samo krivi program i nema nikakve veza s našom stvarnom ljudskom vrijednošću, ali govori kakvu smo sliku o sebi nekada izgradili kroz interakciju sa skrbnicima. Zanimljivo je i da su arogancija, prepotencija, pretjerani ponos, egocentričnost, poriv za ponižavanjem drugih i sl u biti

”VIŠE...”

samo manifestacije iskompenziranog osjećaja nevrijednosti.
Puno je tehnika koje ipak ostaju na nivou autosugestije, afirmacija, kognitivnog i bihevioralnog i prečesto, zbog nedjelotvornosti, bacaju ljude u očaj. Naime, nakon uzaludnog nastojanja da dođe do pozitivne promjene u slici o sebi, padaju u još veći bezdan nevrijednosti, jer eto ni to nisu u stanju napraviti. Teško je popraviti nešto ako ne znamo kako je nastao kvar. Kroz temu ćemo sagledati što je korijen osjećaja nevrijednosti, zašto ga velika većina ljudi ima, kako ga jedan dio ljudi kompenzira (potiskuje i prikriva), a drugi dio ostaje otvorena rana koju je lako aktivirati.
Što je korijen osjećaja nevrijednosti, kako je nama nastao, koji su još životni problemi paket aranžman s njim, opisano je u 5. predavanju Video RIRR-a. Gdje nas sve to sabotira u životu, koju cijenu plaćamo zbog toga i kako se nositi s tim će biti tema ovog predavanja i radionice. Razumijevanjem korijena problema polako će se nametnuti i način rješavanja što je predmet programa Osobni razvoj.

”MANJE…”

Rani_Razvoj_5

Ego i self
”Tko sam ja stvarno?” – je pitanje koje si kada tad počnemo postavljati. Tema kojom su se više bavili duhovni koncepti je kroz razvojnu psihologiju dobila svoju demistifikaciju i vrlo uzemljeno objašnjenje. Kolokvijalni izrazi tipa: Nisam u sebi, Nisam bio sav svoj, Tada sam ja bio Ja, On nema sebe, Ne mogu s njom biti Ja, … u biti vrlo točno govore o nečemu što poznajemo kao iskustvo, ali nemamo objašnjenje o čemu se tu u biti radi. Zašto neki ljudi tako snažno zrače sobom (ne govorimo o narcisoidnosti), svoji su, znaju što žele, imaju unutarnji kompas, usidreni su u sebi, imaju stav, nose unutarnji mir, …dok neki kao da 

”VIŠE...”

ih nema, za sebe kažu da su prazni, ne znaju što žele, ali znaju što se traži od njih, lako su povodljivi i nemaju stava… Koja su to rana iskustva odredila hoćemo li spadati u jednu ili drugu krajnost (ili negdje između) saznat ćete iz 6. predavanja Video RIRR-a. Kroz predavanje i radionicu ćemo sagledati što smo to stvarni mi, što je to naš ego i gdje smo trenutno u svom razvoju na tu temu. Tada postaje jasnije i što nam je raditi kako bismo razvili snažniji osjećaj sebe, postali autentičniji i spontaniji u životu i konačno bili na van onakvi kakvi se osjećamo unutra duboko u sebi.

”MANJE…”

Rani_Razvoj_6

Imati stav i moći reći NE
Vjerojatno poznajemo ljude kojima je tako teško zauzeti se za sebe i reći Ne, a možda se prepoznajemo i sami u tome. Mnogi se žale da jednostavno ne mogu donijeti odluke, da osjećaju da ne mogu doći do svog stava pa radije vrdaju, objašnjavaju, pozivaju se na vanjske faktore i u sebi se osjećaju da u biti izdaju sebe. Ono što osjećaju da bi trebali izraziti (reći Ne ili se zauzeti za sebe) im se čini nemoguće i nekako neobjašnjivo opasno. Pri pokušaju da se u srazu s roditeljem, partnerom, djetetom, kolegama na poslu zauzmem za sebe i kažem što stvarno mislim javlja se snažna tjelesna reakcija stiskanja,

”VIŠE...”

stezanja u grlu, kočenja nogu, grča u ramenom pojasu ili zavrtanja u trbuhu
Neki opet na svaku sugestiju ili prijedlog prečesto imaju stav: Neće meni nitko govoriti što bih ja trebao!, pri čemu im se podiže preveliki naboj. Naizgled imaju stav koji se ipak svodi da znam što neću, ali u biti ne znam što želim.
O čemu se tu u biti radi, kako i kada je to funkcioniranje nastalo, što su njegovi korijeni saznat ćemo iz 7. predavanja Video RIRR-a. Kroz ovo predavanje i radionicu ćemo saznati koju cijenu plaćamo zbog toga, kako se to manifestira u našem životu i kako to možemo početi mijenjati.

”MANJE…”

Rani_Razvoj_7

Ja i moje granice
Ova velika tema ima nekoliko užih tema.
Za neke ljude kažemo da nam se sviđaju, jer smo s njima načisto s obzirom na to da jasno izražavaju što misle i osjećaju. Neki su jaku suspregnuti i sapeti u izražavanju svoje autentičnosti i više su prikladni i prigodni nego stvarni i to druge ljude nesvjesno odbija. Često su savršeni poslušnici, vole pravila i red i zbog toga su vrlo ponosni na sebe. U principu strašno mrze nepravdu i snažno reagiraju na nju. Neki su opet vrlo povrjeđujući u svojoj iskrenosti i uvjereni da su i za sebe tvrde da su ispravni i pristojni u pravu, jer eto samo govore istinu. Koliko smo uopće spontaniju ekspresiji onoga što osjećamo u sebi? Ako nismo

”VIŠE...”

spontani i nastojimo biti uvijek prikladni i fini, kako se zbog toga osjećamo duboko u sebi? Kako se u životu nosimo s tim da stvari nisu onakve kako bismo željeli? Znamo li plakati? Dali smo od onih koje suze lako preplavljuju ili smo nekada davno izgubili suze? Da li nam je bijes prečesta pojava, ili smo oni koji se nikada ne ljute? Možda ste primijetili da neki ljudi nemaju kapacitet biti dugo u interakciji s drugima i da ih to iscrpljuje i pretjerano umara. Neki opet su za druge jako naporni, umaraju i kao da drugima isišu energiju. Lako je ako se to događa s poznanicima, ali ako u obitelji imamo takvu situaciju to postaje izvor konflikta i problema. Što se to u biti tu događa, zašto neki od nas tako funkcioniraju, koji je korijen toga saznajte iz video predavanja Postavljanje granica koje će dati osnovu za interaktivno predavanje.

”MANJE…”

Rani_Razvoj_8

Emocionalna zrelost i inteligencija
Što znači biti emocionalno zrela osoba? U svijetu koji slavi IQ propuštamo vidjeti da je emocionalna inteligencija preduvjet sretnosti i ispunjenog života. Koliko nas ima: prevladavajuće stanje sreće i zadovoljstva u sebi, sposobnost kontakta sa svim emocijama (i tugom i bijesom), lakog prelaska iz loše emocije u dobru, dobru emocionalnu samoregulaciju bez potiskivanja i odrezivanja od teških emocija, privilegiju da nije emocionalno ranjiv (odbacivanjem, kritiziranjem, napuštanjem, neviđenjem, ignoriranjem …), a da nije emocionalno anesteziran.Svatko od nas ima svoje emocionalne ”Ahilove pete”, mjesta gdje smo tanki,

”VIŠE...”

  ranjivi, reaktivni i upravo njihovo aktiviranje nam kvari kvalitetu života i najčešći je razlog za probleme u odnosu s drugima. Nesvjesno se cijeli život trudimo izbjegavati aktiviranje tih mina koje podižu pravu bolnu emocionalnu buru u nama koju nikako ne želimo ponovo osjetiti. Emocionalna elastičnost dolazi kao rezulatat zacijeljivanja emocionalnih rana. Prvi korak na tom putu je da ih detektiramo i osvjestimo. Kako izgleda moje podsvjesno emocionalno minsko polje, kada i kako se nastale te moje mine, kako se aktiviraju i što mogu napraviti u cilju razminiravanja svog unutarnjeg emocionalnog svijeta saznajte kroz ovo predavanje i radionicu.

”MANJE…”

Za one koji žele saznati više…