Ljetni intenziv – Kontakt – otok Hvar (27.06. – 04.07.2020.)
Ljetni intenziv – KONTAKT

“Kontakt je susret s drugom osobom, a kvaliteta naših kontakata direktno određuje količinu zadovoljstva u našim životima.”

Naša rana iskustva određuju naše nesvjesno funkcioniranje u svakodnevnom životu, pa tako i naš kapacitet za kontakt. Vođeni čežnjom da se povežemo s drugima, često se guramo u kontakte koji su površni, stresni ili za nas povrjeđujući. Često smo spremni na prilagođavanje, kompromise, pa čak i izdaju sebe samih, kako bismo ostali u kontaktu.

Kontakt je istovremeno mjesto “punjenja naših baterija” (zadovoljenje naših potreba da se osjećamo sigurno, da budemo viđeni i da pripadamo), mjesto emocionalne regulacije i povezivanja s drugima, a za neke od nas kontakt je bolno mjesto gdje nosimo povrede i emocionalne rane.

Biti u kontaktu prvenstveno znači osjećati sebe, biti svoji “otvoreni”, te da takvi možemo ulaziti u ispunjujuće odnose s drugima. Što više možemo biti u kontaktu sa samim sobom, to nam se više širi kapacitet za ostvarivanja iskrenog i dubokog kontakta s drugima.

Danas u odrasloj dobi, način na koji ulazimo u kontakt s drugima priča nam neispričanu priču našeg djetinjstva – našeg najranijeg perioda kojeg se često i ne sjećamo. Govori nam o tome koliko imamo sebe i koliko se u susretu s drugima možemo osjetiti sigurno i dobrodošlo. Govori nam i o našoj unutarnjoj borbi da se povežemo s drugima, a da u tom procesu ne izgubimo sebe.

Kapacitet za kontakt sa sobom i drugima je nešto što se gradi s vremenom – isprva u sigurnom naručju roditelja/skrbnika, kroz bliskost, ljubav i prihvaćanje, a kasnije u odrasloj dobi, kroz siguran i iscjeljujući kontakt s drugima.

Kroz intenziv istraživat ćemo naš kapacitet za kontakt, kao i prepreke koje nam stoje na putu da u njima budemo autentični i svoji.

kontakt_more
Što ćemo raditi?

Kroz niz pomno osmišljenih psihodinamičkih vježbi stvarat ćemo siguran i podržavajuć prostor kako bi mogli istraživati sebe u kontaktu s drugima. Cilj ovog intenziva je dobiti prostor za iscjeljenje vlastitih emocionalnih rana na ovu temu. Kroz intenziv radit ćemo na osjećaju dublje povezanosti sa sobom, drugim ljudima i u konačnici sa svijetom. Osim raznih vježbi u parovima i grupi, tijekom intenziva pustit ćemo i da nas glazba pokrene u ples i pokret kako bi tijelom izrazili sve ono ne-verbalno što je u nama, više se povezali sa sobom i postali više “svoji”.

Što ponijeti na inteziv Kontakt?
  • prostirka za pod, jastučić (što god mislite da bi vam trebalo kako bi vam bilo ugodno u dvorani)
  • bočicu s vodom
  • bilježnicu ako poželite zapisati vlastite opservacije, uvide, spoznaje
Iskustva polaznika inteziva Kontakt

“2017. sam sudjelovala na Životnosti i 2019. na Kontaktu. Prezadovoljna sam intenzivima. Ti intenzivi su nešto najlepše što mi se desilo u životu u smislu rada na sebi. Preporučila bih od srca svima da dodju na Hvar.”

Ana, polaznica inteziva Kontakt i Životnost

“Bilo je suza.
Bilo je psovki.
Bilo je radosti.
Bilo je boli.
Bilo je smijeha.
A za sve to bila je potrebna hrabrost…
Duboki naklon svim hrabrim srcima koja su 5 dana svakoga jutra junački dolazila u svoj čopor i zaranjala duboko u sebe i izranjala u nešto novo, u neke nove mogućnosti…✨ Grlimo vas❤️”

Ivana Crnojevac, asistentica na intezivu Kontakt

“Kad me kolegica pitala da napišem par riječi o tome kako mi je bilo prošlo ljeto na Hvaru, otvorio se cijeli niz pitanja za mene. Kako taj osjećaj ispunjenosti, užitka, i  zadovoljstva, koje sam dobila kroz razmjenu kontakta, kroz primanje i davanje u radionici sa polaznicima – kako taj osjećaj staviti na papir, a istovremeno ne zvučati melodramatično? Kako prenijeti čistu radost što sam bila tu za njih dok su prolazili kroz svoje zidove i obrane kako bi zakoračili na zdravije i snažnije mjesto?
I sada me dira ogromna zahvalnost kad se sjetim njihovih lica dok su hrabro davali sebe kako bi sebi vratili sebe. Osjećam trnce po cijelom tijelu. Bili su predivni, bili su ljudski, tih 5 dana bili su moji i ja njihova. Učenje i šira perspektiva koju sam dobila vodeći Kontakt, osjećaj kojeg se prisjetim, svaki mi put izmami osmjeh na lice. Veselim se ljetu, Hvaru. Veselim se što ću opet biti dio nečije priče, imati privilegiju biti tu za nekoga, učiti iznova i iznova o važnosti i snazi Kontakta. Istovremeno, sjećam ogromno poštovanje prema svakoj hrabroj duši koja odluči istraživati sebe, i osvajati nepoznata područja unutar sebe, bez obzira na strahove, otpore i obrane.
I zato, ukoliko razmišljate i važete, vuče vas, a osjećate zadršku, htjeli bi a imate sto izgovora zašto nije pametno – želim poslati poruku: tu smo, ne morate sami, idemo zajedno kroz sve izazove radionice, nježno i korak po korak. Plešući, a svatko u svom ritmu, idemo u Kontakt, jedni prema drugima. Vidimo se na Hvaru, vidimo se u Kontaktu :)”

Marija Meter, voditeljica inteziva Kontakt

PRIJAVLJIVANJE ZA LJETNI INTENZIV - KONTAKT

Za intenziv se prijavljuje upisom u tablicu koja se otvori klikom na donji tekst, pri čemu kao polaznik programa IPD Centra morate biti ulogirani u stranicu.

Trenutno niste ulogirani!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.