Eva Jagić Vasilić (Zagreb)

terapeutkinja ITP-a, član EABP-a

“Budi srdačan – svatko koga susrećeš vodi neku tešku bitku. – John Watson.”

Davno sam negdje naišla na ovu izjavu i nekako mi je zaglavila u srcu i umu. Kroz životne uspone i padove shvatila sam da je onaj faktor koji čini razliku hoće li neko iskustvo za osobu biti razvojno poticajno, inhibitorno ili destruktivno je (uz kapacitete same osobe) vrlo često prisutnost suosjećajnih drugih. Spoznaja da je netko tu, da svjedoči onome što se događa, da je tiha podrška. Netko s kime možemo podijeliti ono dobro i učiniti to stvarnijim, integriranijim u našoj osobnoj priči. I netko s kime možemo podijeliti sve ono što nas muči, što nam je izazovno, s čime trebamo pomoć, što nas brine, od čega strepimo,… a tko će u tim trenutcima biti suosjećajni svjedok. Nastojim kroz terapijski rad biti taj svjedok, podržavatelj, nekad i osoba koja će dati blagu konfrontaciju bez osuđivanja, s ciljem rasta i zajedničkog prolaska kroz problem. Nekad u tome uspijem, ponekad i ne uspijem, a dogodi se i da skroz promašim pa se ispričam. Ali ostajem tu i stalo mi je. Nastojim u terapiji biti prvo čovjek, a tek onda terapeut, i to je misao s kojom krećem u svaki terapijski susret ili se barem trudim da bude tako. Smatram da je izuzetno hrabro krenuti u duboko sagledavanje sebe i dirnuta sam što imam tu privilegiju, odgovornost i priliku biti jednim malim dijelom osobnog puta i razvoja druge osobe – kao pratioc, suputnik, ponekad i vođa, kao svjedok… drugo ljudsko biće koje korača s tobom.

Profesionalni i osobni razvoj

Diplomirala sam psihologiju 2012. godine na Sveučilištu u Zagrebu. Član sam Hrvatske psihološke komore, Hrvatske komore psihoterapeuta i EABP-a. Posljednjih deset godina radim kao stručni suradnik psiholog u dječjim vrtićima. Tijekom godina nastavila sam se kontinuirano stručno usavršavati, primarno u području razvojne psihologije te specifičnih tretmana u radu s djecom s posebnim potrebama, te u području terapijskih i psihoterapijskih tretmana djece i odraslih.

Uz niz dužih i kraćih edukacija, završila sam i edukaciju iz psiholoških kriznih intervencija u organizaciji Društva za psihološku pomoć za pružanje prve psihološke pomoći nakon kriznih događaja. Završila sam i „RBT 40-hour training“ u okviru edukacije za RBT akreditiv u Primijenjenoj analizi ponašanja za provođenje ABA tretmana pod supervizijom, u organizaciji ABA edukacija Hrvatska. Također i edukaciju za samostalan terapijski rad po Floortime metodi u organizaciji ICDL (The Interdisciplinary Council on Development and Learning, INC.), originalnog i vodećeg pružatelja edukacije Floortime-a u SAD-u, te postala Floortime terapeut. Također i edukaciju u Stručno razvojnom centru za provedbu programa odgojno-obrazovnog rada u poticanju područno-specifičnih darovitosti djece predškolske dobi, kao i edukacije unutar mobilnosti ERASMUS+ programa. Tijekom godina održala sam i dvadesetak stručnih i znanstvenih izlaganja na različitim konferencijama, stručno-razvojnim centrima i drugim stručnim skupovima te napisala nekoliko članaka za online kolumne namijenjene roditeljima, kao i vježbenicu za razvoj kompetencija djece predškolske dobi. Angažirana sam u svojstvu mentora studentima psihologije Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu tijekom studentske prakse. Trenutno se educiram unutar ERASMUS+ K1 projekta i Udruge “Vjetar u leđa”.

U odnosu na psihoterapijski rad i edukaciju, završila sam šestogodišnju edukaciju iz Integralne tjelesne psihoterapije u Integral personal development – Center and School (u članstvu SPUH-a i EABP-a). U IPD centru vodila sam individualnu i grupnu terapiju pod supervizijom, savjetovanje roditelja djece predškolske dobi u sklopu Centra prirodno roditeljstvo, radionice za djecu pod nazivom “Istraživači osjećaja” te edukacijske radionice programa „Razvojno poticajno odgajateljstvo“ u Odgojnom domu Bedekovčina s ciljem podizanja kapaciteta i kompetencija stručnjaka. Prošla sam uvodnu radionicu Udruge za dječju integrativnu psihoterapiju (UPSI). Trenutno sam na drugom stupnju edukacije KBT-a (bihevioralno-kognitivna psihoterapija). U posljednjih 10 godina prošla sam i 93 kraće edukacije (jednodnevni seminari i edukacije, višednevne stručne konferencije, sastanci sekcija, webinari, mobilnosti, stručni skupovi, radionice, tečajevi i drugo) u organizaciji različitih ustanova, udruga, komora i drugih (HPK, HPD, MIB EDU, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Mental Health Alliance, Centar za zdravlje mladih, HURID, AZOO, CZRS Silver, UPSI, UNICEF, HCK, CroMSIC, Psihološki centar TESA, Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Centar Luka Ritz i drugi).

U slobodno vrijeme bavim se volonterskim radom kroz koji se također stručno i osobno usavršavam i razvijam pa sam tako od srednjoškolskih dana volontirala u Maloj kući (2007. godine), zatim na Hrabrom telefonu (2011.) i u Hrvatskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID, 2012. godine), a kasnije sam organizirala nekoliko humanitarnih akcija (2014. nadalje). 2020. otvorila sam i vodim grupu “Klinci volonteri” namijenjenu promociji volontiranja kod djece predškolske i školske dobi. U vrijeme potresa koji su zahvatili Sisačko-moslavačku županiju volontirala sam na telefonskoj liniji Društva psihologa Sisačko-moslavačke županije za psihološku pomoć i u sudjelovala u mobilnim timovima prve psihosocijalne pomoći u potresom pogođenim područjima (2021.). Istovremeno sam volontirala u Centru za rehabilitaciju Silver u socijalizaciji psa pomagača. 2020., 2021. i 2022. godine volontirala sam (kao koordinator i savjetovatelj na liniji) na Mreži telefona za psihološku pomoć u organizaciji Hrvatske psihološke komore i Hrvatskog psihološkog društva (od prosinca 2020. godine).

Nastavljam i dalje raditi na sebi kroz razne edukacije, osobnu psihoterapiju i superviziju, ali ovaj put polaganijim ritmom i uzimanjem pauze s ciljem integracije.

E-mail: eva@ipd-center.eu