Katarina Blašković (Zagreb)

TERAPEUTKINJA ITP-a

Prije deset godina, ubrzo nakon završetka fakulteta i rođenja kćeri, pridružila sam se Centru Prirodno Roditeljstvo. To je bio prvi korak na mom putu u osobni razvoj i terapijski rad, a roditeljstvo i obiteljska dinamika su mi postali prioritet i srž interesa dugi niz godina.

Raskorak između želja i ideja o tome kakvo roditeljstvo, život, posao, obitelj treba biti (ili ja želim da bude) i stvarnosti, odnosno mojih tadašnjih mogućnosti – je bio velik. Često sam se osjećala kao da pokušavam stvoriti i dati nešto što nikada nisam vidjela, doživjela, niti ne znam kako izgleda. S obzirom da mi je bilo iznimno važno i bitno, krenula sam dalje u terapijski rad i upis Škole Osobnog razvoja.

To je bio samo inicijalan (i važan) pokretač, a narednih godina susret sa sobom – s vlastitim psihološkim, emocionalnim, karakternim funkcioniranjem, me nepovratno odveo u ovom smjeru. Brzo sam znala da želim da budem terapeut, da je terapijski rad nešto što me budi, zvoni, interesira, da postajem ‘štreber’ koji se u sred noći diže samo da pročitam još jednu stvar ili pronađem odgovor na temu koja me interesira.

Teško mi je da toliku strast sažmem u par rečenica: imam apsolutni respekt prema složenosti naše psihe, prema tome kako svaka osoba ima svoj način na koji nešto uspijeva ili ne uspijeva, i želju da proniknem i raspetljam, da nježno osvijetlimo dijelove koji su mračni ili mutni. Posvećena sam tome da se stvari polako vrate i poslože na mjesto, da tamo gdje vlada kaos pomognem da zajedničkim snagama uvedemo harmoniju i jasnoću, razumjevanje, zadovoljstvo i optimizaciju svakodnevnog funkcioniranja.

Uvijek me iznova fascinira kako svaki kontakt izvlači drugi dio nas na površinu, kako se u odnosima i iscjeljujemo i upoznajemo sebe, te na koje sve načine možemo modificirati svoje funkcioniranje kako bi stvorili i nastavili dalje stvarati ono što je: dobro, konstruktivno, ugodno i ispunjavajuće u našim životima, i s ljudima oko nas.

Završila sam 4 godine Osobnog razvoja u IPD Centru, te 2 godine treninga za Terapeuta Integralne tjelesne psihoterapije. Certificirani sam TRE provider, nakon 1-godišnje edukacije u udruzi ‘O tempora’, pod vodstvom R. Cassianija i D.Bercellija. Tokom posljednjih 10 godina pohađam razne tečajeve, 7-dnevne, 3-dnevne i jednodnevene edukacije i radionice, od kojih bih istaknula: konstelacije, plesne radionice, te bioenergetske intenzive pod vodstvom Olaffa Trappa. U upisu sam edukacije Propedeutike Psihoterapije. Krajem 2021. volontiram u Centru Modus- psihološkom centru kao prijatelj-mentor onima s poteškoćama u integraciji u zajednicu.