ŠIBENIK – Otvoreno predavanje – Kako nam prošlost kreira sadašnjost, 10.10. 17:30h
Predavanje – Kako nam prošlost kreira sadašnjost,četvrtak 10.10.2019., 17:30 – 19:00

Da li se pitate, zašto nešto želim a događa se suprotno?
Zašto mi se iste stvari stalno ponavljaju?

Ako nam se neki događaji u životu stalno ponavljaju iako to ne želimo, hoćemo nešto promijeniti ali ne uspijevamo, ispod je kriva slika ili krivi zaključak.
Znamo da na formiranje nas kao odrasle osobe utječu okolnosti u kojima smo odrastali. Zadovoljenje naših potreba i podržanost u obitelji kroz voljenost, kontakt, nježnost, viđenost, su preduvjeti za budući zdrav odnos prema sebi, drugima i prema životu uopće.
Izrastanje djeteta kao bića, odvajanje od mame u zasebnu osobu je proces na kojeg utječe puno faktora.

Negdje oko druge godine života pa do puberteta dijete počinje stvarati zaključke kakva je okolina u kojoj živi. Prati ponašanje okoline i zaključuje kakav je tata, kakva je mama, kakvi su ljudi oko njega, kakav je zapravo život. Kako je dječji mozak još uvijek ne razvijen ti zaključci najčešće budu iskrivljeni. Polurazumski mozak u djeteta ne može stvari sagledati realno jer kod njega prevladava crno – bijeli svijet, ili je dobro ili je loše.
Malo dijete roditelje doživljava kao moćna bića, najmoćnija, najljepša dok je ono centar svijeta i moćno je kao roditelji. Odrastanjem dijete doživi razočaranje u roditelje i svijet što nisu onakvi kakvu je sliku imalo. Imidž ili iskrivljena slika nastaje kada se kod djeteta sruši uobičajeni svijetli svijet. Uvidjevši da nije centar svijeta, da roditelji nisu naj moćnija stvorenja,  da ne može dobiti sve, da ne postoji savršenstvo, kod djeteta se događa razočaranje. Imidž ili iskrivljena slika nastaje kao obrana od razočaranja.
Kako bi se odmaklo od boli koju osjeća zbog takve situacije dijete krene u generalizaciju ili poopćavanje. Tako ako je mama hladna i odsutna, ako je tata ljut i strog  prevest će to na svoj dječji način, sve mame su hladne, svi  očevi su strogi. Zaključuje to je tako, na to ne mogu utjecati.

Osnovni problem kod krivih zaključaka je što u odrasloj dobi imamo isti stav. U sličnim situacijama se ne zauzimamo za sebe smatrajući da to ne možemo promijeniti. Kada kao odrasla osoba generaliziramo znači da se branimo od boli koju osjećamo vezano za situaciju u kojoj jesmo. Tako ćemo u određenoj situaciju reći ne mogu ništa učiniti jer: žene su takve, muškarci su takvi,  život je takav.
Kako odrastamo tako stječemo intelektualna znanja koja stavljamo preko krivih zaključaka. Postepeno krivi zaključci odlaze dublje u nesvjesno. Svjesni um pohranjuje nova znanja koja su suprotna starom emocionalnom iskustvu. Kako godine prolaze krivi zaključci se zaboravljaju, djeluju na naše ponašanje, imaju velik učinak na naše živote a nismo ih svjesni.  Krivi zaključci nemaju veze sa istinom ali oblikuju naš život unoseći zbunjenost, tjeskobu, nezadovoljstvo, bol.

Kako ćemo znati da imamo krive zaključke u sebi?

Kada ne možemo prevladati određene stavove bez obzira koliko intelektualno bili svjesni da su pogrešni.  Događaji koji  nam se ponavljaju iako želimo i radimo da bude suprotno ukazuju  da je unutarnja slika suprotna našim željama i očekivanjima. Nesvjesna emocija je uvijek jača ona blokira naše želje i određuje krajnji ishod. Kako ne shvaćamo unutarnji obrazac to smatramo spletom vanjskih okolnosti.
Gdje god u životu imamo krivi zaključak, tu smo emocionalno nezreli, prilagođavamo se okolini dok smo u sebi nezadovoljni, ljuti, ogorčeni.

Nekoliko primjera krivih zaključaka:
– da bi bio voljen moram biti drugima na usluzi
– ako volim bit ću povrijeđen
– ako pokažem svoje osjećaje bit ću odbijen
– neosjećajnost, grubost je snaga
– za mene nikad nema dovoljno novca
– ne smijem biti sretan to završi loše

Dobrodošli!

Datum i vrijeme: četvrtak 10.10. 2019 od 17,30-19h
Lokacija: SHE Atelier  Zlarinski prolaz 2
Voditelj radionice:  Slavka Sekulić, terapeut integralne tjelesne psihoterapije
Ulaz je besplatan uz obavezne prijave na slavka@ipd-center.eu

budućnost

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.