Radionica – Konstelacije – IPD Centar

Zbog ograničenog broja sudionika obavezna je prijava mailom  na info@ipd-center.eu  

Što su konstelacije?

Konstelacije su tehnika rada koja omogućava sagledavanje i razrješavanje duboke podsvjesne i nadsvjesne problematike i obrazaca koje nosimo u sebi van dohvata svijesti. Iako je vrlo moćna i učinkovita terapeutska tehnika jako ju je teško objasniti i prepričati i jedini način da shvatimo o čemu se radi u konstelacijama je da ih iskustveno doživimo. Uobičajeno je da doživljavamo kako su izvori raznih problema u životu (emocionalnih, poslovnih, partnerskih, financijskih, …) u okolnim situacijama i van nas pa govorimo da je to sudbina, loša sreća, peh, ili objektivne okolnosti. Ipak kada počnemo sagledavati da se neki obrasci ponavljaju mada se okolnosti mijenjaju počnemo uviđati da nam nešto u nama kreira iste probleme i da je izvor, ali i rješenje u našim nesvjesnim obrascima. Ti duboko nesvjesni obrasci ili programi koji nam kreiraju stvarnost mogu biti naslijeđeni ili razvijeni u ranom periodu.

konstelacije
Kako radimo?

U konstelacijama jedna osoba postavlja svoju konstelaciju tako da objasni voditelju svoju temu tj. problematiku iz života (odnosi s bliskim osobama, problemi u poslu, unutarnja problematika…). Nakon toga osoba, voditelj, ili nekada sami sudionici radionice kada osjete poriv u sebi odabiru određene uloge (ljude ili pojmove) i postavljaju životnu situaciju osobe koja radi konstelaciju. I tada se počne događati da jednostavno energija morfogenetskog polja počne raditi svoje i svako od sudionika počne osjećati u sebi unutarnje stanje osobe koju zastupa i pod stručnim vodstvom konstelatora dolazi do uprizorenja i sagledavanja problematike koja osobu muči. To sagledavanje sada otvara mogućnost da se naprave i koraci ka rješenju i rastvaranju problematičnog obrasca, da se dovrše nedovršeni procesi u odnosima ili u emocijama osobe. Ovaj kratki opis nikako nije niti približno dovoljan da dočara svu kompleksnost i nevjerojatnost konstelacijskog rada i samo služi da oni koji nisu nikada imali priliku doživjeti ovaj rad, dobiju nekakvu grubu sliku

konstelacije
Kako sudjelovati u konstelacijama?

U konstelacijama je uobičajeno da ponekada ne uspiju svi koji to žele u određenoj radionici postaviti svoju konstelaciju i važno je napomenuti da i sudionici konstelacija imaju ogroman benefit od sudjelovanja u tuđoj konstelaciji. Zanimljivo je da kao sudionik tuđeg procesa, zastupajući neku drugu osobu, doživimo upravo ono iskustvo koje nam treba kako bismo bolje shvatili i sagledali sebe, osobu s kojom imamo problematičan odnos, ili svoju životnu situaciju. Kroz svjedočenje tuđim konstelacijama i sudjelovanjem u njima spoznajemo više o sebi i općenito o ljudima. Na konstelacije se u pravilu ide nekoliko puta kako bi se ponekada bivalo sudionikom tuđih, a ponekada postavljalo svoje konstelacije.
SLIJEPE KONSTELACIJE
Ukoliko ne želimo da drugi znaju našu priču možemo raditi slijepu konstelaciju. Tada osim voditelja radionice nitko od sudionika vašeg procesa ne zna koga u biti iz vašeg života zastupa. Nevjerojatno je upravo to da je potpuno svejedno da li sudionici konstelacije znaju koja im je uloga, ili rade bez ikakve informacije koga zastupaju. Proces i interakcija se događa jednako što samo pokazuje koliko je ovaj rad moćan i duboko ispod svjesnog nivoa.

konstelacije
Kako se prijaviti?

Obaveznu prijavu je potrebno poslati voditelju konstelacija u IPD Centru Maji Dajčer na maja@ipd-center.eu. Za radionicu konstelacija se ne treba posebno pripremati. Kod prijave je potrebno navesti da li želimo postaviti konstelaciju (kotizacija 300 kn), ili želimo samo sudjelovati u tuđim konstelacijama (kotizacija 100 kn). Ako želimo postaviti svoju konstelaciju važno je imati na umu temu koju bismo htjeli postaviti i biti u sebi spreman da možda ovaj puta nećemo doći na red, ali da ćemo doživjeti neko novo, u pravilu značajno iskustvo kao sudionik tuđih konstelacija ili promatrač (tada naravno vrijedi kotizacija za sudionika). Prije početka radionice će oni koji žele postaviti svoju konstelaciju kratko porazgovarati s Majom.  Za sve ostale informacije o IPD Centru i radionici možete se javiti Sanji na info@ipd-center.eu.

Povijest konstelacija

Puni naziv za konstelacije je obiteljske konstelacije ili sistemske konstelacije, obzirom da se danas koriste za rješavanje problematike različitih sistema, a ne samo u obitelji. Danas se koriste za unaprjeđenja u poslovanju poduzeća, za rješavanje političkih odnosa i šire. Koncept konstelacija se razvio iz obiteljske sistemske psihologije i iz psihodrame. Autor i osnivač konstelacija Bert Hellinger je dugo vremena bio odbacivan od rigidnog main streama da bi danas konstelacije bile opće prihvaćen koncept rada u psihoterapiji ili osobnom razvoju. Kako svaki koncept evoluira tako i konstelacije danas postoje u vrlo različitim varijantama ovisno o prethodnom znanju i iskustvu konstelatora koji neminovno u svoj rad uvode ono u što vjeruju kroz svoje terapeutsko iskustvo i što daje rezultate u radu s klijentima.

O voditelju konstelacija

Maja je terapeut i s dugim iskustvom u vođenju radionica u koje uvijek u cijelosti unosi sebe i daje naglasak na povezanosti i kontaktu zbog čega od polaznika ima veliko povjerenje što im, između ostalog, olakšava puštanje u emocionalni proces. Njen veliki senzibilitet za osjetiti ono što je ispod površine posebno dolazi do izražaja kod vođenja konstelacija i saledavanja onoga što jest.
Edukacija:
2015g. U edukaciji Emocionalno fokusirane terapije za parove i obitelj (EFT-EFFT) pod vodstvom Kyriaki Polychroni psihologinje, sistemskog i obiteljskog psihoterapeuta i trenera i ICEEFT
2014g. započela četverogodišnju edukaciju iz Kibernetike i sistemske psihoterapije pri Školi kibernetike i sistemske terapije u suradnji sa Medicinskim fakultetom u Zagrebu, KBC Rebrom i Klinikom za psihijatriju.
2010g. postala certificirani Hypnoterapeut
2010g. edukacija iz Obiteljskih i sistemskih konstelacija pri HarmonyInHuman System kod voditelja Alemke i Maxsa Dauskardt-a. Prema Bertu Hellingeru
2010g. pohađala poslijediplomski trening u okviru CIR-Centra za Integrativni razvoj u trajanju od 2g.
2006g. upisala doktorski znanstveni poslijediplomski studij na Medicinskom fakultetu.
2001g. završila znanstveni poslijediplomski studij biomedicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u trajanju od dvije godine.
2001g. upisala poslijediplomsku edukaciju iz integrativne psihoterapije u trajanju od četiri godine plus jedna godina klinike koju provodi Hrvatska udruga za integrativnu psihoterapiju u suradnji s Sherwood Training Institute for Psychotherapi i University of Derby iz Engleske.
2000g. upisala djelomični studij psihologije na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.
1999g. diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
1987-1989g. pohađala Obrazovni centar za jezike
1985-1987g. pohađala Pedagoški obrazovni centar

Maja Dajčer

1 komentar

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

  • Maja je ostavila dubok pozitivan trag u meni prilikom Intenziva na Hvaru. Izuzetan terapeut i osoba

    Goran Granic

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.