Osvještavanje iskustava iz ranog perioda
Rani razvoj – utjecaj na život (RAR)
2. tema: Osvještavanje iskustava iz ranog perioda

Iako se svojih prvih godina u pravilu ne sjećamo zbog nedostatka eksplicitne memorije, sve ono što je bilo emocionalno značajno je ostalo zauvijek pohranjeno i zapamćeno u tzv. implicitnoj memoriji. Ona ne sadrži slike nego pamti kako smo se osjećali u pojedinim odnosima, periodima ili situacijama i pohranjena je u tijelu, ugravirana u dublje dijelove mozga i neurološki sustav i zapisana u naše stanice kroz sistem liganda i receptora. Određenim tehnikama je možemo aktivirati i dovesti u svijest ono čega se ne sjećamo, ali nikada ne možemo zaboraviti. Ako ga na pravi način upitamo, naše tijelo će početi pričati priču o nama i našim iskustvima iz ranog perioda kroz osjete, senzacije, impulse i emocije. Tada počinjemo sagledavati istinu o sebi i kvaliteti odnosa koje smo imali sa skrbnicima (emocionalno najbližih osoba) koji su nas odredili i ulaziti u razotkrivanje korijena svojih aktualnih problema. Bez obzira na snažne emocije koje tada počinjemo upoznavati u pravilu doživimo olakšanje zbog tih spoznaja, jer konačno nam puno toga nerazumljivog o nama i odnosima s najbližima poče dobivati smisao.
Pomoću ove tehnike možemo po prvi put doći u kontakt s implicitnom memorijom i osjetiti kako smo se osjećali i doživljavali sebe, roditelje i svijet, od perioda bebe i kroz prvih nekoliko godina. Implicitna memorija zauvijek pamti najranija iskustva kao stanja u tijelu, osjećaje i impresije, kojih se inače (osim kroz posebne tehnike) ne možemo sjetiti, ali ih nikada ne možemo zaboraviti. Ona nas cijeli život određuju u našim reakcijama, ponašanjima i doživljajima sebe i svijeta oko nas. Nakon iskustva regresije, slika o vlastitom djetinjstvu postaje potpunija i dobijemo uvide u razloge sadašnjih problema u odnosima s roditeljima ili partnerom. Za roditelje je najdragocjenije to što kroz regresiju spoznamo kako se možda naše dijete osjeća uz nas, što treba od nas i zašto mu to toliko znači.
Kroz predavanje i radionicu ćemo sagledati kako nam je stvarno bilo u ranom formativnom period i kako nas je to odredilo te kako možemo početi mijenjati ono u sebi s čim nismo zadovoljni.

unutarnje-dijete
2. Video predavanje – Emocionalni razvoj

[vimeography id=”11″]

Audio 2. Predavanje: Emocionalni razvoj

Samo audio predavanje omogućava praćenje predavanja uz mali internet promet pogodan za putovanja.

Live stream predavanje

Predavanje se održava 19.04.2018.

Vaši komentari

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.