Predavanje – STRAH: Što bi sve uradili da nas nije strah?, Rijeka, 27.10. 10:00 (Marija Meter)
Predavanje – STRAH: Što bi sve uradili da nas nije strah?, Rijeka 27.10. 10:00 (Marija Meter)

Tema: „STRAH – Što bi sve učinili kad nas ne bi bilo strah?
RIJEKA: nedjelja, 27.10.2019. od 10 – 11.30, Hotel Bonavia, Dolac 4
Predavačica: Marija Meter, terapeut integralne tjelesne psihoterapije

Jeste li se ikad zapitali Kako bi izgledao Vaš život da se ne bojite? Tko bi bili? Što bi radili? Gdje bi bili?
Ovo su očita pitanja, i lako nam se prepoznati ako smo svjesni svojih strahova, anksioznosti i pretjeranog opreza.
Glavno pitanje bi bilo: „Iz kojeg mjesta živim svoj život? Iz ljubavi ili straha?“
Znam li reći ne? Doživljavam li sebe kao perfekcionistu? Da li mi je teško pitati pomoć ili ću radije sve sam/sama?
Da li sam preplavljena poslom i obavezama, i nikad nemam vremena za sebe? Izgubim li živce i eksplodiram ako sve nije po mom?
Da li sam stalno ljuta, a nikako da se konfrontiram i otvoreno kažem što mislim? Osjećam li se kao žrtva situacija i okolnosti i ne mogu ništa napraviti s tim?
Da li radim posao koji ne volim? Da li sam u braku koji me ne zadovoljava, ali ne mogu se pomaknuti? Pokušavam li stalno iskontrolirati muža, djecu, kolege, prijatelje, život?

Ako pričamo o granicama koje postavljamo u životu, u pozadini cijele priče kako ne znamo reći ne je strah. Ako kažemo ne – biti ćemo odbačeni. Pošto su nam  ljubav i prihvaćanje bili uvjetovani odbacivanjem – u sistemu je ostao strah.
Ako imamo kriva uvjerenja da svijet nije sigurno mjesto, ispod toga vlada strah i ne možemo donijeti odluku o promjeni posla. Nedostaje nam osjećaj sigurnosti.
Ako za nas nikad nema dovoljno, uvijek nešto nedostaje, a niti ne pitamo za sebe – treba pogledati da li ispod toga stoji strah – ako pitamo nećemo dobiti, a to za dijete u nama znači odbacivanje.
Ako smo stalno ljuti a nikako da se konfrontiramo i otvoreno kažemo što mislimo – možda je ispod strah da u stvari ne vrijedimo i nemamo pravo tražiti za sebe, jer bi to drugi mogli vidjeti i naravno odbaciti nas.
Ako se dam do kraja u odnosu i budem otvorena i ranjiva što je glavni uvjet za zdravu komunikaciju, možda me strah da ću biti povrijeđena, pa radije ostajem u polu-odnosu koji me ne ispunjava.

Zajednički nazivnik svim ovim primjerima je STRAH.
Strah je emocija koja nas često paralizira da ne napravimo stvari koje želimo i moramo. Treba znati da on ima svoju evolucijsku svrhu i da služi kako bi se zaštitili, tj. napustili situaciju koja je po nas nepovoljna. Zanimljivo je da postoji jako malo realnih situacija u kojima je strah opravdan, a mi često “živimo život” između dva straha, tj. ne živimo ga. Situaciju nam dodatno otežava ako se strah zakamuflira ispod različitih izgovora, pretjeranog obzira prema drugima, ako stoji u pozadini naših svakodnevnih odluka i postupaka.
Na predavanju ćemo govoriti o tome što je strah i koja je njegova svrha. Govorit ćemo o tome koje podvrste straha postoje, kako se manifestiraju, kakav utjecaj imaju na naš život, naše zdravlje i naše odnose.
Predavanje ne bi imalo smisla ukoliko na kraju ne bi spomenuli kako se nositi sa strahom, kako ga koristiti da radi za nas, i na kraju kako stvoriti osjećaj sigurnosti.

Dobrodošli!

Za predavanje potrebna je prijava na sonja@ipd-center.eu

509985465-612x612

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.