Otvoreno predavanje – Strah, Šibenik 12.02. 18h (Slavka Sekulić)
Predavanje – STRAH, utorak 12.02.2019., 18:00 Šibenik

Predmet: JAVNO PREDAVANJE 

Tema: „STRAH – Što bi sve učinili kad nas ne bi bilo strah?

U ponedjeljak 11.02.2019. od 18-20h h u IPD Centru Zagreb, Slavonska avenija 3, održava se javno predavanje na temu „Što bi sve učinili kad nas ne bi bilo strah?“. Predavačica: integrativni terapeut Marija Meter.

U Šibeniku se isto to predavanje održava u utorak 12.02.2019. od 18-20 h u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, Poljana 6. Predavačica: Slavka Sekulić

Jeste li se ikad zapitali Kako bi izgledao Vaš život da se ne bojite? Tko bi bili? Što bi radili? Gdje bi bili?
Ovo su očita pitanja, i lako nam se prepoznati ako smo svjesni svojih strahova, anksioznosti i pretjeranog opreza.
Glavno pitanje bi bilo: „Iz kojeg mjesta živim svoj život? Iz ljubavi ili straha?“
Znam li reći ne? Doživljavam li sebe kao perfekcionistu? Da li mi je teško pitati pomoć ili ću radije sve sam/sama?
Da li sam preplavljena poslom i obavezama, i nikad nemam vremena za sebe? Izgubim li živce i eksplodiram ako sve nije po mom?
Da li sam stalno ljuta, a nikako da se konfrontiram i otvoreno kažem što mislim? Osjećam li se kao žrtva situacija i okolnosti i ne mogu ništa napraviti s tim?
Da li radim posao koji ne volim? Da li sam u braku koji me ne zadovoljava, ali ne mogu se pomaknuti? Pokušavam li stalno iskontrolirati muža, djecu, kolege, prijatelje, život?

Ako pričamo o granicama koje postavljamo u životu, u pozadini cijele priče kako ne znamo reći ne je strah. Ako kažemo ne – biti ćemo odbačeni. Pošto su nam  ljubav i prihvaćanje bili uvjetovani odbacivanjem – u sistemu je ostao strah.
Ako imamo kriva uvjerenja da svijet nije sigurno mjesto, ispod toga vlada strah i ne možemo donijeti odluku o promjeni posla. Nedostaje nam osjećaj sigurnosti.
Ako za nas nikad nema dovoljno, uvijek nešto nedostaje, a niti ne pitamo za sebe – treba pogledati da li ispod toga stoji strah – ako pitamo nećemo dobiti, a to za dijete u nama znači odbacivanje.
Ako smo stalno ljuti a nikako da se konfrontiramo i otvoreno kažemo što mislimo – možda je ispod strah da u stvari ne vrijedimo i nemamo pravo tražiti za sebe, jer bi to drugi mogli vidjeti i naravno odbaciti nas.
Ako se dam do kraja u odnosu i budem otvorena i ranjiva što je glavni uvjet za zdravu komunikaciju, možda me strah da ću biti povrijeđena, pa radije ostajem u polu-odnosu koji me ne ispunjava.

Zajednički nazivnik svim ovim primjerima je STRAH.
Strah je emocija koja nas često paralizira da ne napravimo stvari koje želimo i moramo. Treba znati da on ima svoju evolucijsku svrhu i da služi kako bi se zaštitili, tj. napustili situaciju koja je po nas nepovoljna. Zanimljivo je da postoji jako malo realnih situacija u kojima je strah opravdan, a mi često “živimo život” između dva straha, tj. ne živimo ga. Situaciju nam dodatno otežava ako se strah zakamuflira ispod različitih izgovora, pretjeranog obzira prema drugima, ako stoji u pozadini naših svakodnevnih odluka i postupaka.
Na predavanju ćemo govoriti o tome što je strah i koja je njegova svrha. Govorit ćemo o tome koje podvrste straha postoje, kako se manifestiraju, kakav utjecaj imaju na naš život, naše zdravlje i naše odnose.
Predavanje ne bi imalo smisla ukoliko na kraju ne bi spomenuli kako se nositi sa strahom, kako ga koristiti da radi za nas, i na kraju kako stvoriti osjećaj sigurnosti.

Ulaz je slobodan.
Dobrodošli!

Za predavanje je potrebno samo prijaviti se emailom na marija@ipd-center.eu (Zagreb), za Šibenik nisu potrebne prijave mailom

A man jumps from a large ledge over a pristine river, his arms out like he's flying.  Horizontal image.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.