SVIBANJ

Muško ženski pricip u nama

animus anima

U svakoj osobi bilo muškoj ili ženskoj postoji energija suprotnog spola koja je uravnotežuje.  Muška energija prisutna u ženskoj psihi zove se animus. Ženska energija prisutna u muškoj psihi zove se anima. Suprotna energija u nama je dio našeg nadahnuća. Kvaliteta odnosa između te dvije energije direktno će ovisiti o integraciji muškog principa kod žena te ženskog principa kod muškaraca. Da bismo otkrili kako i zašto se zaljubljujemo i izabiremo određene partnere potrebno je otkriti kako ta suprotna psihička energija djeluje. Ta energija predstavlja unutarnje nesvjesne modele u nama o suprotnom spolu. Kako su dio naše psihe tako nas određeni ljudi privlače ili odbijaju a da toga nismo svjesni.

Osobne granice – tko upravlja mojim životom?

Tko upravlja mojim životom

Kad pričamo o našim osobnim granicama, često ih promatramo kroz odnose sa drugim ljudima. Sjetimo se osobe koja nam stalno prelazi granice. Pa možemo primijetiti kako mijenjamo svoje ponašanje da bi se osjetili sigurni, voljeni, prihvaćeni, ili kako ne bi nekoga naljutili, povrijedili. Imamo jako puno izgovora zašto se moramo prilagoditi ili udovoljiti nekome. Možda razmišljamo o granicama kao o zidovima koji su nam potrebni kako bi se zaštitili.

TRAVANJ

Osvještavanje iskustava iz ranog perioda

prije-i-sad

Pozivamo vas na besplatno predavanje Tomislava Kuljiša o tome kako emocionalna iskustva iz prvih par godina života ostaju pohranjena kao implicitna memorija u našem organizmu ispod razine svijesti i eksplicitnog sjećanja. Ono čega se ne sjećamo nastavlja cijeli život oblikovati naš doživljaj svijeta i sebe. Tu memoriju možemo kroz jednostavnu i sigurnu, ali jako moćnu tehniku regresije aktivirati i postati po prvi puta svjedok svojih emocionalnih stanja i doživljaja roditelja kada smo bili beba i malo dijete i sagledati kako je to utjecalo na naše cjeloživotno funkcioniranje.

Uloge koje igramo – maske koje nosimo

Uloge-maske

Koje lice pokazujemo svijetu kako bi sakrili, zaštitili svoje pravo ja? U kojoj mjeri pokazujemo ono što mislimo ili osjećamo? Do koje granice mislimo da moramo biti nešto što nismo? Zapitamo li se ikad koju ulogu igramo, koju to masku nosimo?

Maska je lice koje pokazujemo svijetu, ono što nam je prihvatljivo da drugi vide i da misle o nama. Uz njenu pomoć svakodnevno se štitimo od okoline, ali i prolazimo kroz život nesvjesni koliko ona upravlja nama i nameće nam uloge koje po navici igramo.

Što nosimo u sebi, a da toga nismo svjesni?

alex-ivashenko-223199-unsplash

Koliko puta smo odustali od nečeg iako smo to željeli?
Koliko puta smo uradili nešto a da to nismo željeli?
Koliko puta smo reagirali na način zbog kojeg nam je bilo žao?
Da li smo svjesni  kako smo se zbog toga osjećali i što smo činili tada?
Da li smo emociju koja se pojavila mogli jasno imenovati ili smo je ignorirali i potisnuli kao da je nema?
Da li ste se ikad zapitali gdje je ta potisnuta emocija? Što ona čini našem tijelu?
Koliko smo uopće svjesni tih unutarnjih mehanizama koji određuju naš život?

Anksioznost i unutarnji nemir

Tomislav Kuljiš

Ovo predavanje Tomislava Kuljiša ovaj puta imati će podtemu: Anksioznost i unutarnji nemir, koju ćemo obraditi sagledavajući korijene nastanka ovih problema koji nas ujedno vode i do rješenja.
Predavanje nas uvodi u sagledavanje utjecaja iskustava iz prvih godina na cjeloživotno emocionalno i socijalno funkcioniranje, ponašanje, prevladavajuća unutarnja psihološka i emocionalna stanja i općenito kvalitetu života buduće osobe. Nova paradigma o važnosti ranog razvoja koja je smijenila staru teoriju s genetikom daje nam odgovore na pitanja: Zašto smo takvi kakvi jesmo? Što je korijen anksioznosti i unutarnjeg nemira? Kako napraviti prve korake prema promjeni onih dijelova sebe i vlastitog života s kojima nismo zadovoljni? Kako povećati unutarnji mir, te time stvoriti mirniji, jednostavniji, ugodniji i funkcionalniji život?

OŽUJAK

Što sad ljubav ima s tim?

Sto sad ljubav ima s tim

Na ovom predavanju pričati ćemo o ljubavnim, ali i svim ostalim odnosima, te o tome kako naša uvjerenja i najranija iskustva utječu na to da se „pogubimo“ u odnosu, ne dobivamo ono što želimo i očekujemo, a često ne izgovaramo što je to što nam treba.