Program Osobni razvoj
Osobni Razvoj

Četverogodišnji program Osobni razvoj je nastavak na program RAR i namijenjen je psihološki zdravim osobama koje se žele posvetiti vrlo konkretnom radu na sebi u cilju daljnjeg emocionalnog sazrijevanja te psihološkog i duhovnog razvoja. Program RAR nam je omogućio dobivanje uvida u najranija iskustva koja su nas odredila i koja su utjecala na:
– naše današnje funkcioniranje, – naš doživljaj svijeta, – našu sliku o sebi, – stupanj životnosti, – povezanost sa sobom, – emocionalnu zrelost, – kapacitet za uspostavljanje kvalitetnih odnosa s drugima (partneri, djeca), – kapacitet za roditeljstvo, – cjeloživotno zdravlje, …itd.
Osobni razvoj nam omogućava da sve ono što smo sagledali gdje nismo zadovoljni u svom funkcioniranju i osjećanju sebe, konačno počnemo i mijenjati kroz dublji i strukturirani rad na sebi. Više o  tome što Osobni razvoj jeste, a što nije saznajte OVDJE.

Mogućnosti upisa programa Osobni razvoj

Kompletan program Osobni razvoj (OR)

Kompletan četverogodišnji OR program započinje svake jeseni u u Zagrebu, Beogradu i Rijeci, a upisuje se po završetku Kompletnog RAR programa. Program se provodi u zatvorenoj grupi s dva terapeuta. Struktura programa podijeljena je u šest tematskih cjelina i pripadajućih introspekcija. Informacije o programu polaznici dobivaju tijekom pohađanja RAR programa.

Sadržaj OR-a

  • 21 iskustvena radionica
  • preko 30 sati video-predavanja
  • 18 sati interaktivnih predavanja
  • pisanje 6 introspekcija na svaku od tema predavanja

Dodatni sadržaji

Polaznici OR-a imaju mogućnost sudjelovanja na fakultativnim radionicama, kao i ljetnim na Hvaru ili mini intenzivima.

Individualne terapije

Uz redovan OR program polaznik je obavezan proći najmanje deset individualnih terapija godišnje s odabranim terapeutom iz IPD Centra. Cijene terapija kreću se u rasponu od 200-350 kn, ovisno o terapeutu, a ritam i cijenu polaznik definiraju zajedno polaznik i terapeut.

Evaluacijska terapija
Prije upisa kompletnog OR programa polaznik je obavezan proći evaluacijsku terapiju radi procjene spremnosti osobe za upis programa. Ponekad je puno produktivnije pripremiti svoj sustav kroz individualni rad, da bi sljedeće godine bio spreman za dinamiku koju pruža grupni rad.

Osnovni program Osobni razvoj (OPOR)

Namijenjen je polaznicima RAR-a koji nakon završenog RAR-a nisu u mogućnosti upisati kompletan OR program u nekom od navedenih gradova, a žele nastaviti s daljnjim radom ili se pripremiti za upis OR-a u idućoj godini. OPOR možete pratiti uživo ili putem interneta. Program se provodi u trajanju od dana upisa do sredine devetog mjeseca, a podijeljen je na šest tematskih cjelina.

Sadržaj OPOR-a

  • Više od 30 sati video predavanja
  • 18 sati interaktivnih predavanja u šest susreta godišnje
  • pisanje šest introspekcija na svaku od tema predavanja
  • rad na introspekcijama s mentorom/terapeutom
  • individualne terapije preko Skypea ili uživo s terapeutom/mentorom iz IPD Centra.

Dodatni sadržaji
Polaznici OPOR-a imaju mogućnost sudjelovanja na fakultativnim radionicama i intenzivima. Ukoliko se u jednom od gradova u kojima se odvijaju naši programi formira dovoljno velika grupa polaznika OPOR-a zainteresiranih za upis OR-a sljedeće godine, Centar može za njih organizirati posebne radionice.

Individualne terapije
Uz redovan program OPOR-a polaznik je obavezan obaviti najmanje deset individulanih terapija godišnje s odabranim terapeutom iz IPD Centra. Cijene terapija kreću se u rasponu od 200-350 kn, ovisno o terapeutu, a ritam i cijenu polaznik definiraju zajedno polaznik i terapeut.

Rad s introspekcijama
Nakon svakog odslušanog predavanja polaznik piše svoju introspekciju i šalje je e-mailom svom terapeutu koji je može kratko komentirati u povratnom e-mailu, dok se dublji dio rada vezan za introspekciju odvija tijekom terapije.

Upis OPOR-a
Nakon registracije i uplate ((kotizacija u iznosu od 2600kn ili 350€, uplata u Centru, internet bankarstvom ili PayWay sustavom)  na info@ipd-center.eu javite grad stanovanja i želite li muškog ili ženskog terapeuta. Po dobivanju preporuke za terapeuta, kontaktirate ga e-mailom i  dogovarate ritam rada.

Broj polaznika OR-a ograničen je, a prednost pri upisu imaju kandidati OPOR-a koji su se prvi predbilježili za upis OR-a. Cijena tako upisanog OR-a umanjuje se za uplaćenu cijenu OPOR-a.

Više o samom programu Osobni razvoj, o tome kome je namijenjen, što je predmet rada na sebi, koji su izvori problema i kako radimo u IPD Centru saznajte kroz besplatno uvodno video predavanje klikom na dugme.

Ukratko o programu OR

Rana povrjeđujuća emocionalna iskustva – izvor današnjih problema

Već sami uvidi i spoznaja o našim iskustvima iz ranog perioda naprave puno reda u razumijevanju zašto sam takav kakav danas jesam. Kroz te uvide počinjemo sagledavati koliko toga možemo napraviti na sebi kroz konkretan rad na sebi i program Osobni razvoj. Uvid u najranija iskustva nam otvara put do potisnutih emocija, emocionalnih rana, trauma, te prirodnih impulsa i reakcija na povrjeđivanja koje smo tada morali potisnuti, a koji nam danas mijenjaju doživljaj stvarnosti i zbog čega su mnoge naše percepcije i reakcije pretjerane. Ono što smo morali potisnuti postaje nešto čega se nesvjesno bojimo, jer je nepoznato, jer nosi iskustvo neproradljive boli ili straha, a mi kroz cijeli život nesvjesno nastojimo izbjegavati kontakt s tim. No, to neće nikuda i nikada otići i nestati samo od sebe. Život nam stalno nosi situacije u kojima ti naši bolni prostori bivaju aktivirani, podižu se naše pretjerane reakcije, a nama se čini da su drugi loši i krivi, da je život nekada nepravedan, jer nas toliko boli nepravda, povrjeđivanje i postupci drugih.

djetinjstvo i odraslost

Sposobnost samosagledavanja – preduvjet za rad na sebi

Realnost je da su naši doživljaji stvarnosti i drugih, kao i naše reakcije na vanjske situacije određeni prijašnjim iskustvima kojih se ne sjećamo. Tek kada ”prepravimo” i proradimo ono što je ”ugravirano” u našu podsvijest i što biva aktivirano kroz odnose s drugima, postajemo istinski slobodni. Često se nalazimo u situacijama da nam je partner izvor velike boli, da nas vlastito dijete izluđuje do krajnjih granica, da nas nepovoljne životne situacije bacaju u stanje jakog stresa koji nekada aktivira i bolesti. I ne znamo da je u biti problem u nama, jer je naš doživljaj stvarnosti iskrivljen i da stvari nisu toliko loše koliko nas boli, a boli nas ili snažno aktivira jer u sebi nosimo emocionalne rane iz najranijeg perioda kojih nismo svjesni. Ova činjenica je i dobra vijest, jer onda je i rješenje u nama, a ne u partneru, djetetu ili životnim situacijama na koje i onako nemamo veliki utjecaj.
Uvjet da možemo napraviti nešto je sa sobom je postojanje svjesnosti i kapaciteta za pogledati u sebe i početi raditi na sebi kako bi popravili svoj iskrivljeni doživljaj stvarnosti i počeli preuzimati odgovornost za sebe i svoj život. Ako osoba nema sposobnosti samosagledavanja, ovaj rad joj neće imati puno smisla, dok se kod onih koji imaju kapacitet pogledati u sebe otvara velika mogućnost napretka i daljnjeg sazrijevanja.

samosagledavanje

Prorada potisnutih emocija – put ka psihičkom i fizičkom zdravlju

Kada kroz rad na sebi dođemo u kontakt s potisnutim emocijama, za koje uglavnom nemamo pojma da nosimo u sebi, obično bivamo zgranuti silinom emocionalnog naboja koji smo nosili cijeli život i trošili nesvjesno silnu životnu energiju da ga zadržavamo u sebi.
Potisnuta tuga, bijes, strah, sram…su kao mine u minskom polju i samo je pitanje kada će nam ih netko iz vana aktivirati. Rad na sebi podrazumijeva i otkrivanje tih emocionalnih mina koje nazivamo još i emocionalnim ranama. Emocionalnu proradu možemo smatrati sanacijom i demontažom mina, tako da polako osvajamo i upoznajemo te emocije, dozvoljavamo im ekspresiju, ovladavamo njima, zacjeljujemo emocionalne rane i takvo demontirano minsko polje podsvijesti polako postaje livada za življenje vlastite životnosti.
Rad s potisnutim emocijama podrazumijeva otvaranje implicitne memorije koja pamti naša iskustva i priča nam kroz tijelo o tome kako nam je stvarno bilo. Sagledavanjem korijena naših današnjih problema počinjemo ih sasvim drugačije promatrati. Tada ono za što nas drugi kritiziraju, ili smatramo svojima manama postane nešto što ima svoje ime, za što znamo kada se je i kako razvilo i konačno shvatimo da to možemo mijenjati i ne moramo ostati takvi.

potiskivanje

Psihološki razvoj – biti na van ono što smo unutra

Oduvijek negdje u sebi osjećamo sebe i znamo ili barem naslućujemo kakvi smo to stvarno unutra. Samo rijetki uspijevaju živjeti na van ono što stvarno jesu u sebi, jer smo odgojeni da se prilagođavamo, odustajemo od sebe, da smo prikladni, uklopljivi i sve ono što bi drugi od nas i zaboravili smo kako je to biti svoj i autentičan. Naučeni smo u najranijem periodu kroz odgojne metode da naša autentičnost nije dobra, da zbog nje bivamo odbacivani, da je ”jeftinije” biti onakav kakvi se drugima sviđamo. A onda se u filmovima divimo likovima koji mogu biti ono što jesu i živjeti svoju istinu pa nam je na trenutak bolje. No, da li stvarno moramo ostati zatvoreni u okvire u koje su nas strpali kad smo bili mali? Ili možda ipak smijemo pa čak i moramo biti svoji i autentični? Realnost je da imamo obavezu prema sebi biti ono što jesmo, ali se u tom procesu otvaranja neminovno moramo sresti opet s gore spomenutim strašnim i bolnim mjestima od kojih smo pobjegli u sigurnost prikladnosti i lažnosti. I opet se vraćamo na nužnost prorade zablokiranih emocija kako bismo mogli ići dalje u svom psihološkom razvoju. U osnovi Osobni razvoj je proces izgrađivanja samoga sebe da budemo na van onakvi kakvi u sebi jesmo i kakvi bismo bili da smo imali sve potrebne uvjete za razvoj u ranom periodu.

izgradivanje-sebe

Biti na unutra ukorijenjen u Sebi

Tko sam ja? Što je ego, a što Jastvo (Self)? Važni pojmovi koje niti jedan verbalni opis ne može do kraja uprizoriti. Ono što mijenja ideju i znanje o ovim pojmovima je istinsko iskustvo Jastva ili Selfa. Tema koja je oduvijek mistificirana u društvu, a pogotovo u religijama i znanosti i još od DeCartesa gurana u područje duhovnosti i religioznosti, u biti je vrlo konkretna i ljudska. U našem radu se razvojna i transpersonalna psihologija isprepliću s konkretnim duhovnim tehnikama kroz koje polako sjedamo sve više u Sebe i postajemo svoji. Jungova rečenica da su svi problemi čovjeka u biti problemi ega nepovezanog sa Selfom (Jastvom), konačno kroz iskustvo dobije pravi smisao. Ono što čovjek može biti, on to mora biti i to nazivamo selfaktualizacijom ili samospoznajom (A. Maslow). Cilj Osobnog razvoja je upravo ostvarivanje napretka na ovom putu, sjedanje u Sebe nakon čega dolazi onaj predivni osjećaj da nam u biti nitko ništa ne može uzeti, jer uvijek imamo Sebe, a to je tako puno.

imam-sebe

O detaljnom sadržaju programa Osobni razvoj saznajte klikom na dugme ili sliku.

OsobniRazvoj_opca

Više o samom programu Osobni razvoj, o tome kome je namijenjen, što je predmet rada na sebi, koji su izvori problema i kako radimo u IPD Centru saznajte kroz besplatno uvodno video predavanje klikom na dugme.

Osobni razvoj