Radionica – Ženska senzualnost – Zagreb, četvrtak 08.02. u18h, Rijeka, petak 02.02. u 18h

Zbog ograničenog broja sudionika za sudjelovanje na radionici obavezna je prijava mailom:
U Zagrebu  –  Sonji na    sonja@ipd-center.eu,
U Rijeci  
    –  Jane na    jane@ipd-center.eu,

Radionica – Ženska senzualnost

Ženska senzualnost je kombinacija otvorenih predavanja i radionica namijenjenih djevojkama i ženama. Svaka radionica u ciklusu ima na početku teoretski dio koje je besplatan i daje mogućnost da doživite energiju ženske grupe i osjetite želite li bio njen dio. Teme koje otvaramo na predavanjima omogućuju da bolje razumijemo i prihvatimo sebe i nesvjesna uvjerenja koja nosimo kao žene, kao npr.
– Kakav je moj kapacitet za žensku senzualnost koji nosim u tijelu?
– Što je to ženska senzualnost i na koji je ona način kulturološki uvjetovana?
– Sramim li se svoje senzualnosti?
– Koje nasljeđe nosim kao žena u svom obiteljskom polju? Koja su uvjerenja o životu, ljubavi i svom tijelu nosile moja mama, baka, prabaka…

senzualnost
Igranje uloga ili autentična ženstvenost?

Kao terapeuti u radu s klijenticama često svjedočimo položaju žena u današnjem društvu;  noseći sve više uloga kao majke, partnerice, supruge, kolegice, poslovne žene, žene su počele potvrđivati vlastitu vrijednost kroz borbu za vlastitu egzistenciju. Prilagođavajući se svakodnevnom načinu života, nesvjesno su počele odbacivati svoju žensku energiju, nastojeći se sve više prilagoditi muškom načinu funkcioniranja u životu – „borbi“. Time su nesvjesno prigrlile mnoge muške aspekte funkcioniranja, zaboravljajući svoj autentičan osjećaj senzualnosti, ženstvenosti i nježnosti. Radionice su namijenjene ženama koje žele ponovo vratiti osjećaj sebe u svom vlastitom tijelu i istražiti put svoje čežnje i senzualnosti.

senzualnost 8
Ciklus od četiri radionica

Svaki ciklus sastoji se od 4 radionice i 4 različite teme, s tim da se na svakoj radionici ciklusa ima prilika proći BESPLATNO UVODNO PREDAVANJE nakon čega je  lakše prepoznati da li je ova radionica prostor i mjesto za mene i želim li uroniti dublje u sebe i ostati na radionici.
– Na prvoj radionici „Ja u mom tijelu“ istražujemo dah i pokret uz glazbu, osvještavamo što osjećamo u svom tijelu (ugoda, neugoda, napetost…) i koje senzacije naše tijelo nosi, te koliko je energija senzualnosti bliska našem tijelu.
– Na drugoj radionici „Ja u kontaktu“ ponovo se vraćamo na osjećaj sebe u svom tijelu i osvještavamo možemo li biti u kontaktu s drugom osobom, noseći pri tome svoju senzualnost. Mogu li primiti podršku od druge osobe? Mogu li dati podršku drugoj osobi ne gubeći pri tome svoju individualnost?
– Na trećoj radionici „Otvaranju srca“, istražujemo mogu li hodati kroz svijet otvorena, mekana i u senzualnosti bez straha od ranjavanja, kako mogu biti snažna i u svojoj nježnosti i kako se povezati s tim mjestom unutar sebe.
– Četvrta radionica „Moja zdjelica, moja senzualnost“, kao kruna svega vodi nas do zdjelice kroz meditaciju i posebne posvećene protoku naše ženstvenosti, kreativnosti i užitka u životu.

senzualnost 7
Kakva je moja ženska senzualnost?

Prema nekim definicijama senzualne osobe odlikuju se razvijenom sposobnošću primanja osjetilnih doživljaja. To znači da kad se radi o ovoj temi, naš mentalni dio, naš um, ego, ne vode glavnu riječ. Oni su u pozadini scene, a na sceni je naše tijelo koje je sposobno primiti i doživljavati razne osjećaje. Ako si dozvolimo postaviti pitanje tko sam ja iza svih uloga koje igram? Ako si dozvolimo bivanje u svom tijelu s našim  osjećajima, krenut ćemo putem svoje čežnje, počet ćemo otkrivati svoju autentičnost. Susrest ćemo svoje dubine i svoje visine, a senzualnost će biti posljedica širenja našeg emocionalnog, psihičkog i fizičkog bića. Senzualnost je energija koju dakle ne možemo mentalno integrirati, put do naše senzualnosti vodi kroz naše tijelo, stoga se na radionicama koristimo pokretom, plesom i disanjem.

senzualnost
Kako radimo?

Radinice nam daju mogućnost da:
– osluškujemo i otkrivamo prirodne impulse vlastitog tijela kroz koje povezujemo svoje emocionalne, mentalne i duhovne aspekte. Otkrivamo svoju spontanost.
– kroz vježbe otvaramo energetski protok u tijelu te bivamo vođene vlastitom esencijom. Otvaramo iskustvo svoje senzualnosti, ali istovremeno i svoje unutarnje snage kao žene
– kroz vođene meditacije povezujemo se s određenim aspektima svog tijela, pogotovo zdjelicom i srcem
– iz mjesta nebranjenog srca vježbamo kako biti u kontaktu s drugom ženom i svijetom.
Cilj naših radionica je ponovo oživjeti ugodu i užitak bivanja u svom tijelu kao žena, te otvoriti put k intimnom kontaktu sa svojim unutarnjom ženskom energijom.

senzualnost
Teoretska podloga radionice

Radionica ženska senzualnost koristi temeljne postavke i iskustveni rad iz područja tjelesno orijentiranih psihoterapija te disanje i spontani pokret kroz ritam. Osvještavanjem disanja, osvještavamo i prisutnost u vlastitom tijelu i postajemo svjesni finijih senzacija koje naše tijelo može nositi i kroz to suptilne ženske energije i ženske senzualnosti.  Zašto koristimo spontani pokret uz glazbu? Naime, još od pradavnih vremena spontani se pokret (ples) koristio da bi ljudska bića mogla dostići promijenjeno stanje svijesti. Kada smo sposobni osjetiti život u vlastitom tijelu, sposobni smo i otpustiti uloge koje nosimo i povezati se s vlastitim srcem i autentičnim jastvom. U takvom stanju naša energija postaje finija, a naše tijelo mekanije, opuštenije i senzualnije. Kada jednom prepoznamo energiju ženske senzualnosti koju nosimo u tijelu, gradimo kapacitet za život s mnogo više užitka. Kroz taj proces u svoj svakodnevni život unosimo više senzualnosti i mekoće i postajemo autentičnije kao žene.

senzualnost
Kako se prijaviti

Zbog ograničenog broja sudionika za sudjelovanje na radionici je neophodno prijaviti se mailom:
U Zagrebu  –  Sonji na    sonja@ipd-center.eu,       IPD Centar Slavonska avenija 3. AvenueBALL centar na 1. katu
U Rijeci  
    –  Jane na    jane@ipd-center.eu,       Češki dom Ćićarijska 20

Za radionicu je potrebno doći u laganoj i udobnoj odjeći. Radionica traje od 18-21.15h. Kotizacija za radionicu je 250 kn i plaća se prije početka radionice. Moguće je upisati sve četiri teme jednokratnom uplatom i onda je kotizacija 800 kn.

ženska senzualnost
senzualnost
VODITELJICE RADIONICA

SONJA LOVRENOVIĆ

Radeći desetak godina kao odgajateljica u dječjem vrtiću, neprestano sam svjedočila i istraživala razne aspekte koji utječu na psihološki i emocionalni razvoj nas kao ljudskih bića od najranije dobi. Kako me oduvijek zanimalo bogatstvo unutarnjeg svijeta ljudskih bića, na osobno putovanje krećem prije sedam godina, nakon što sam rodila drugo dijete, kada sam upisala Centar za integrativni razvoj.Kako sam završila i poslijediplomski studij u okviru istog Centra, ubrzo počinjem razvijati vlastitu praksu kao integrativni terapeut, radeći individualne terapije, savjetovanja, pišući blogove i vodeći radionice s temama osvještavanja naših nesvjesnih uvjerenja koja su nam ponekad prepreka da živimo kvalitetnijim i ispunjenijim životom.
Posebno me inspirira rad sa ženama i ženskom energijom; istraživanje i osvještavanje koliko toga nosimo u svom energetskom polju kao žene, koja smo to nesvjesna uvjerenja preuzele od naših majki, rastući i razvijajući se s njima, vjerujući da su naša i da ih i dalje moramo nositi, čak i kad postanu destruktivna? Koja su to uvjerenja koja želimo prenijeti našim kćerima, našoj djeci?
Koliko si kao žene dozvoljavamo živjeti svoje emocije i voditi brigu o sebi? Stoga su mnoge teme na radionicama o ženskoj senzualnosti proizašle iz rada s mojim klijenticama, inspirirane svakodnevnim životom kojeg oblikujemo kao žene.

Sonja Lovrenović

JANE KRAMAR

Kao mlada mama, (danas) troje djece i poduzetničkim poslom, prije petnaest godina, osjetila sam potrebu za traženjem dubljeg smisla našeg postojanja, za prihvaćanjem i podrškom, životom bez osuđivanja i kritike odnosno novim kvalitetama i aspektima koji će uljepšati, olakšati i podržati moj osobni  intelektualni, emocionalni i duhovni razvoj i rast.
Počelo je pretraživanjem literature i pohađanjem brojnih tečajeva i radionica a nastavilo školovanjem u  Centru za integrativni razvoj. Tijekom te četverogodišnje edukacije preokreće se sustav mojih vrijednosti, osjećaj sebe, pogled na druge i u konačnici na svijet. Posebna vrijednost koju sam dobila je iskustvo integriranja logike i znanja našeg uma s mudrošću tijela i emocija.
Tada otkrivam novu ljubav i strast, potrebu da još bolje upoznam sebe, osjetim svoju najdublju srž,  razvijem osobni potencijal privatno i profesionalno te, po završetku školovanja, započinjem rad s ljudima kroz održavanje predavanja, radionica i individualnih terapija kao integrativni tjelesno orijentirani terapeut pritom njegujući jasnu i pozitivnu namjeru prenošenja novootkrivenih iskustava i znanja.
Ljubav prema predavanju, terapeutskom radu i radu sa grupama me ispunjava i veseli a najveći poklon je prisustvo trenucima njihovog buđenja i povratka seb. U okviru istog centra završavam i  dvogodišnji poslijediplomski studij Razvoj i integracija osobne moći, liderstva i seksualnosti. Nakon toga je uslijedila i trogodišnja edukacija i trening u „Center for Intentional Living“, New York, studija za klinicku psihologiju i duhovnost, pod vodstvom Alexis Johnson Ph.D. i Judith Sarah Schmitt Ph.D., au tijeku je i edukaciju za TRE (Stres, Trauma and Tension release Exercises) voditelja.

Moju pozornost i interes već godinama privlači i tema roditeljstva a inspiraciju nalazim najviše u radu Dr. Daniel J. Siegel. Kao voditelj radionica Centra Prirodno roditeljstvo radila sam 5 godina u  zagrebačkom centru a danas aktivno vodim predavanja i radionice u našem riječkom centru. Istovremeno radim kao terapeut i voditelj radionica programa Osobni razvoj u IPD centru u Zagrebu i Rijeci. Glazba, glas i pokret su moji suputnici i inspiracija od ranog djetinjstva do danas.
Kroz tijelo, pokret i glas uz prihvaćanje, povezanost i kontakt, kroz jasnu pozitivnu namjeru i uz istančani senzibilitet vodim polaznice u istraživanje osjećaja sputanosti ili slobode, senzualnosti ili zatvorenosti, zgrčenosti ili opuštenosti, sirove snage ili snage u nježnosti, mentala ili intuicije.
Sve žene bez obzira na dob, ulogu koju žive, tjelesne karakteristike, stupanj obrazovanja…nose u sebi isti potencijal.
Iz svog iskustva želim to i njima prenijeti i biti svjedokom otkrivanja da osjećaji nisu teret koji boli, već protok koji se nužno zbiva u tijelu a koji, kad je osviješten, nam daje priliku za vraćanje i integriranje svih svojih izgubljenih dijelova u cjelinu.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.