ŠIBENIK – Otvoreno predavanje – Strategije preživljavanja, 15.02.2020. u 17:00h
Predavanje – Strategije preživljavanja, subota, 15.02.2020., 17 – 18:30

Način na koji danas funkcioniramo i kako nas naša okolina doživljava, spoj je našeg temperamenta i uvjeta u kojima smo odrastali.
Rađamo se  sa životnom energijom koja nosi urođenu ljubav, moć, hrabrost, mudrost i iskrenost. U djetinjstvu smo intenzivnije osjećali emocije radosti, sreće, zadovoljstva, ali i emocije ljutnje, tuge, straha, nezadovoljstva. Bili smo autentični u tome što smo osjećali prema sebi i drugima.

Odrastanjem smo postepeno učili da naša autentičnost nije uvijek dobrodošla. Neprihvaćanje okoline i njihovo emotivno povlačenje naučilo nas je koja vrst ponašanja i emocija nisu dobrodošle. Naša živahnost, neposlušnost, plač ili bilo koja vrst bunta  bili su neprihvaćeni i osuđivani. Iz toga smo učili kakvi trebamo biti da bi bili  prihvaćeni i voljeni. Razvili smo strategiju preživljavanja, izabrali ono ponašanje koje okolina odobrava.  Zbog straha od odbacivanja prikrivali smo vlastitu bol, strah i ranjivost. Zaključili smo „ Ako sam dobar, pristojan, neovisan bit ću prihvaćen“.

Tako smo ljubav koju nismo dobili – a trebala nam je, da ne bismo osjetili ljutnju koja nije bila prihvaćena – pretvorili u ugađanje drugima, samoodricanje i pokorno ponašanje. Našu snagu i moć koju nismo smjeli iskazati zbog straha od kazne, pretvorili smo u kontrolirajuće i agresivno ponašanje. Našu mudrost i znanje koje nije moglo doći do izražaja, pretvorili smo u povlačenje i odvojenost od okoline.

Sada kao odrasle osobe i dalje nastavljamo sa tim ponašanjem. Naš život organiziramo oko toga kakvi trebamo biti da bi nas se voljelo. Prikrivamo vlastitu ranjivost, strah i  ljutnju pretvarajući se da nas neke situacije ne dodiruju i bole. I dalje ostajemo usmjereni na reakcije okoline ne prateći ili ne dajući važnosti emotivnim zbivanjima u nama. Koristimo istu strategiju preživljavanja i obrambene mehanizme da bi izbjegli susret sa boli i našim neispunjenim potrebama. Posljedica toga je život u nezadovoljstvu i okrivljavanju drugih. Pripisujemo drugima da su krivi zato što se mi osjećamo loše, neispunjeno i nerealizirano. Iako smo odrasli ljudi nemamo svijest o tome da je naš život naša odgovornost. Da smo mi odgovorni kakav život živimo, kako se osjećamo.

Prilagođavanjem našeg ponašanja u nama stvaramo osjećaj žrtve, vjerujemo da su drugi krivi i odgovorni za našu sreću ili nesreću. Što smo se više prilagođavali okolini više smo odbacivali sebe. Odbacili smo onaj dio sebe koji nam kazuje tko mi uistinu jesmo. Izgubili smo vjeru u sebe da takvi kakvi jesmo uistinu vrijedimo. Iz osjećaja da ne vrijedimo, ne zaslužujemo, nemamo pravo, idemo u udovoljavanje drugima. Njihovo zadovoljstvo povezujemo sa svojim osjećajem mira i zadovoljstva. Pokazujemo brižnost, snagu da sve možemo, znamo, da smo puni suosjećanja i ljubavi. Budući da je to lažno, osjećamo frustraciju i neispunjenost. Naš fokus je usmjeren na reakciju okoline, a ne na istinske osjećaje i naše stvarne potrebe.

To je maska, lažna slika o sebi, kojom se predstavljamo svijetu, a koja je nastala u djetinjstvu iz potrebe da ne budemo odbačeni. Danas nam to stvara probleme, naši osjećaji i misli nisu u skladu, osjećamo se neadekvatno i neispunjeno.

Promatranjem nezadovoljstva u sebi, povezivanjem sa stvarnim osjećajima i potrebama postepeno ćemo otkrivati unutarnje mehanizme ponašanja. Radit ćemo promjene koje će dovesti do zrelog ponašanja, do unutarnjeg osjećaja sigurnost i zdrave neovisnosti. Nastavno tome otkrivat ćemo tko mi uistinu jesmo, naše interese, talente, život će nam postati ispunjavajući. Naši međuljudski odnosi bit će otvoreni i iskreni.
Tri pozitivna kozmička aspekta ljubav, moć i mudrost djeluju ujedinjeno stvarajući harmoniju u nama i u svemiru. Kada ih iskrivljujemo i koristimo kao strategiju preživljavanja onda oni ne djeluju kao cjelina koja se nadopunjava nego se suprotstavljaju jedno drugome.

Ako smatrate da bi vam ovo predavanje moglo pomoći u dubljem sagledavanju sebe, dobrodošli ste.

Datum i vrijeme: subota 15.02. 2020 od 17-18,30h
Lokacija: Pučko otvoreno učilište Šibenik, Petra. Grubišića 3 /III kat (kod Poljane)
Predavačica:  Slavka Sekulić, terapeut integralne tjelesne terapije
Ulaz je besplatan uz obavezne prijave na slavka@ipd-center.eu

strategije preživljavanja

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.