ŠIBENIK – Otvoreno predavanje – 	Zašto ljubav boli?, 14.03.2020. u 17:30h
Predavanje – Zašto ljubav boli?, subota, 14.03.2020., 17:30 – 19:00

Dijete je nježan i vrlo ranjiv sustav. Njegova glavna orijentacija je prema ugodi, a dalje od boli. Ono roditelje doživljava kao nositelje ugode kroz hranjenje, dodir, osjećaj sigurnosti, voljenosti. Kasnije te osjećaje ugode zovemo ljubavlju.

Kod uskraćivanja tih osjećaja ugode (ljubavi) dijete doživljava frustraciju i bol. Tako izvor koji je trebao biti izvor zadovoljstva postaje izvor boli, što izaziva nemir i anksioznost. Postepeno dijete se počne štititi od tog podizanjem takozvanih obrana od boli. Podižući obrane dijete usvaja novi način ponašanja  a umanjuje svoje prirodne impulse. Kasnije te iste obrazce ponavljamo u svim ostalim odnosima i često je partner (kao izvor ljubavi) ujedno i izvor uskraćivanja te iste ljubavi, tj. izvor boli.

Svi smo kroz odrastanje na neki način doživjeli uskraćivanje ljubavi te rezne vrste emocionalne boli i na taj način bili ranjeni. Bilo da se radilo o strahu, napuštanju, kritiziranju, izdaji, odbacivanju, kada smo kao djeca doživljavali emocionalnu bol, gradimo mehanizme preživljavanja koji nam pomažu da bol smanjimo. Malo dječje tijelo i nezreli um brani se od boli na način koji mu je dostupan. Prirodna reakcija na obranu od boli je izbjegavanje. Upravo to izbjegavanje određenih neugodnih emocija da ne dođemo u dodir sa boli postepeno postaje naše ponašanje. Postepeno na fizičkoj i energetskoj razini tijelo se oblikuje i poprima određeni izgled integrira se sa urođenim temperamentom i postaje naša osobnost.

Obrane iz djetinjstva koje su nam bile spas od prevelike količine boli u odrasloj dobi postaju naša ograničenja. Ograničavaju nas da se otvorimo, da vjerujemo, da izgrađujemo kvalitetne odnose, da živimo sretniji i zadovoljniji život. Postoje različitih tipovi obrana  nazvanih karakterne obrane iz kojih se na tijelu vidi kada je obrana od boli nastala. Svaka obrana ima drugačiji psihološki i mišićni sklop  te  se po tome razlikuju. Obrana određuje na koji način ćemo  izraziti ili ne izraziti svoju potrebu za intimnošću, ljubavlju, zadovoljstvom.

Obrambeni stavovi koje smo razvili kroz odrastanje najčešće su kombinacija dvije ili više obrana. Svatko od nas je različit, dolazimo na svijet sa svojom životnom energijom. Naš temperament povezan sa obranama od boli postaje naš jedinstven način funkcioniranja. Kronična mišićna napetost, a da toga nismo svjesni,  može nas ograničavati u posezanju za onim što trebamo, negiranju potreba bliskosti,  racionalizaciji, …

Promjena nastaje u sagledavanju dijelova koje odbacujemo, od kojih se duboko branimo. Suočavanje s potisnutim dijelovima proizlazi iz želje da mijenjamo sebe što je hrabrost ali i dokaz ljubavi prema sebi. Otpuštanjem blokirane energije povezane sa negativnim uvjerenjima otvara  se prostor za pozitivne stavove, emocije i osjećaje. Novi stavovi prema životu donose  tjelesnu vitalnost, dublje životno zadovoljstvo i mir.

Postoji pet glavnih obrana od boli, karakternih obrana, koje su  utemeljili  Wilhelm Reich,  Alexander Lowen  i John Pierrakos. Upoznavanje vlastitih obrana pomaže nam u većem razumijevanju nas.  Otkrivamo zašto se ponašamo na određeni način, koje mehanizme obrane od boli smo koristili, kako je to oblikovalo naše ponašanje koje nam kvari kvalitetu života danas. Na predavanju će biti govora o obranama, kada i zašto nastaju. Kako nas ograničavaju da živimo ispunjeniji život i koju kvalitetu nosi svaka obrana  kada se otpusti.

Ako smatrate da bi vam ovo predavanje moglo pomoći u dubljem sagledavanju sebe, dobrodošli ste.

Datum i vrijeme: subota 14.03. 2020 od 17,30-19h
Lokacija: Pučko otvoreno učilište Šibenik, Petra. Grubišića 3 /III kat (kod Poljane)
Predavačica:  Slavka Sekulić, terapeut integralne tjelesne terapije
Ulaz je besplatan uz obavezne prijave na slavka@ipd-center.eu

slomljeno srce

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.