Program Rani razvoj – utjecaj na život (RAR)

Rani razvoj - utjecaj na život

opcije upisa programa: Kompletni program RAR: Zagreb, Beograd, Rijeka, Ljubljana, Dubrovnik, Sarajevo Svi drugi gradovi: Video+live stream RAR


Saznajte više o opcijama upisa programa

Program RAR nas uvodi u početak upoznavanja samoga sebe, važnosti iskustava i odnosa iz ranog perioda koji su nas formirali i omogućava nam da počnemo graditi sliku o tome zašto smo takvi kakvi jesmo. RAR nam daje razumijevanje univerzalnih prirodnih razvojnih procesa koji se odvijaju u ranom periodu i koji su preduvjet cjelovitog psihološkog, emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja osobe. Posebno osmišljene vježbe na iskustvenim radionicama i na interaktivnim predavanjima nam otkrivaju priču o nama i našim iskustvima u ranom formativnom periodu. Svjedočeći tuđim iskustvima i povezivanjem sa svojom implicitnom memorijom postaje nam jasno kako smo to prošli u ranom periodu, kako nas je to odredilo i zašto tako funkcioniramo u životu te kako možemo dalje mijenjati one aspekte svog funkcioniranja i osjećanja kojima smo nezadovoljni.

introspekcija

Program se temelji na teoretskoj podlozi Video programa Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR) koji se prati paralelno tako da su određena video predavanja osnova za praćenje interaktivnih predavanja Tomislava Kuljiša, a na koja se nastavljaju u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Sarajevu i Ljubljani iskustvene radionice što sve zajedno čini Kompletni program RAR. Sve osim iskustvenih radionica se može upisati i pratiti preko interneta u vidu Video + Live stream programa RAR koji je namijenjen onima koji nisu u mogućnosti dolaziti i na radionice.

Kome je namijenjen RAR?

Rani razvoj – utjecaj na život (RAR) je namijenjen svima psihološki zdravim osobama koji žele bolje upoznati sebe, početi preuzimati odgovornost za svoj život te su spremni i voljni aktivno poraditi na mijenjaju i otklanjanju onih aspekata svog funkcioniranja koji nas inhibiraju da možemo bolje i više u životu, da nekako ne živimo punim plućima, ili da možda povrjeđujemo druge svojom suzdržanošću ili hladnoćom.

djetinjstvo vs. odraslost

Najčešći motivi za početak rada na sebi i područja na kojima možemo ostvariti značajan napredak kroz programe RAR i OR:

Interpersonalno funkcioniranje:

 • želja za boljim i dubljim partnerskim odnosima
 • želja da smanjim ovisnost i potrebitost za drugima
 • želja za većom roditeljskom kompetencijom
 • želja da bolje osjetim i doživim druge ljude i imam jaču empatiju
 • želja da ostvarim snažniji osjećaj pripadanja i povezanosti sa svijetom
 • želja da se mogu slobodnije i jasnije izraziti među drugima

Unutarnje emocionalno stanje:

 • želja da se osobodim straha i napetosti
 • želja za boljim kontroliranjem snažnijih emocija
 • želja za boljim kontaktom s emocijama
 • nezadovoljstvo zbog stalnog potiskivanja emocija
 • želja za snažnijom unutarnjom motivacijom
 • potreba da znam što doista želim i hoću u životu
 • potreba za snažnijim osjećajem životnosti
 • potreba za unutarnjim mirom

Unutarnje psihološko stanje:

 • želja da bolje upoznam samoga sebe
 • potreba da izgradim veći osjećaj sigurnosti i osobne vrijednosti
 • potreba za većim povjerenjem u sebe i život
 • potreba da više imam sebe i da se mogu bolje zauzeti za sebe
 • potreba za snažnijom unutarnjom motivacijom i osjećajem smisla
 • želja za snažnijim osjećajem prisutnosti u sadašnjem trenutku
 • želja da se riješim štetnih obrazaca ponašanja

U osnovi postojanje ovih problematika koje kvare kvalitetu života je posljedica neadekvatnih ili povrjeđujućih iskustava iz ranog perioda kojeg se u pravilu ne sjećamo i prisutno je kod gotovo svih normalnih, zdravih odraslih ljudi.  Kroz program Rani razvoj – utjecaj na život idemo upoznati dublje stvarne razloge tih problema, sagledati kako su nastali i početi na tome raditi kako bismo unaprijedili kvalitetu svog života. Naravno, ne moramo imati ove nabrojane teme u životu da bismo mogli upisati RAR, Program je namijenjen svima koje žele raditi na svom daljnjem emocionalnom i psihološkom sazrijevanju i radu na dubljem kontaktu sa stvarnim sobom (Selfom, Jastvom, Sebstvom i sl.) kao i nalaženju svoje svrhe te davanju dubljeg smisla svom postojanju.

RAR mogu upisati psihološki zdrave osobe koji imaju kapacitet pogledati u sebe u dobi između dvadesetih i pedesetih godina starosti.

Teoretska podloga Programa RAR je Video program RIRR

Video program Roditeljstvo i rani razvoj (RIRR), autora Tomislava Kuljiša se sastoji od 10 snimljenih dvoipolsatnih video predavanja koja su osnova za praćenje interaktivnih predavanja. Prije svakog interaktivnog predavanja potrebno je pogledati određeno video predavanje čime dobivamo razumijevanje tematike koja se onda dublje obrađuje kroz interaktivno predavanje. Program RIRR je također podloga i za program Roditeljstvo 0-6 u Centru Prirodno roditeljstvo i oni koji iz programa R. 0-6 ulaze u RAR ne plaćaju ponovo Video RIRR nego samo nadoplatu.

RAR je ujedno i uvod i preduvjet za upis četverogodišnjeg programa Osobni razvoj koji počinje svake jeseni u Zagrebu, Beogradu i Rijeci ili se može pratiti u Video+live stream verziji uz rad s terapeutom osobnog razvoja iz IPD Centra.

IPD_Roditeljsto_i_rani_razvoj_Video

Rani razvoj - utjecaj na život

opcije upisa programa RAR


Saznajte više o opcijama upisa programa