Rani razvoj - utjecaj na život

opcije upisa programa RAR


Upis programa RAR odaberite opciju

Program Rani razvoj – utjecaj na život (RAR)

Program RAR nas uvodi u početak rada na sebi i osobnog razvoja kroz dublje upoznavanje samoga sebe i svoje podsvijesti, važnosti iskustava i odnosa iz ranog perioda koji su nas formirali i omogućava nam da počnemo graditi sliku o tome zašto smo takvi kakvi jesmo. RAR nam daje razumijevanje univerzalnih prirodnih razvojnih procesa koji se odvijaju u ranom periodu i koji su preduvjet cjelovitog psihološkog, emocionalnog, socijalnog i intelektualnog razvoja osobe. Posebno osmišljene vježbe na iskustvenim radionicama aktiviraju našu implicitnu memoriju koja je ispod razine sjećanja, a koja nam otkriva stvarnu istinu o nama i našim impresijama i iskustvima u ranom formativnom periodu, dok predavanja daju smisao i teoretsku podlogu svemu što osjetimo i doživimo. Svjedočeći tuđim iskustvima i povezivanjem sa svojom implicitnom memorijom postaje nam jasno kako smo to prošli u ranom periodu, kako nas je to odredilo i zašto tako funkcioniramo u životu te kako možemo dalje mijenjati one aspekte svog funkcioniranja i unutarnjih stanja kojima nismo zadovoljni.

DSC_7611

OPCIJE PROGRAMA RAR:

– Kompletni program RAR se sastoji od temeljnih video predavanja koja su osnova za praćenje osam interaktivnih predavanja Tomislava Kuljiša, a na koja se nastavljaju u Zagrebu, Rijeci, Beogradu, Splitu, Šibeniku, Ljubljani i Podgorici osam iskustvenih radionica što sve zajedno čini Kompletni program RAR. (zbog epidemije ne provodi se do daljnjeg)

e-RAR podrazumijeva grupni i individualni rad preko interneta u obliku 8 dvosatnih iskustvenih radionica (desetak polaznika) preko ZOOM-a  s terapeutima IPD centra. (može se upisati i provoditi i tijekom izolacije i naša topla preporuka)

–  Video + Live stream program RAR pratite sami koji sadrži temeljna video i live stream predavanja kroz godinu dana (bez radionica). (uvijek dostupan svima)

Nakon Kompletnog programa RAR ili e-RAR-a može se ići dalje s dubljim i konkretnim radom na sebi kroz četverogodišnji program Osobni razvoj (OR) koji počinje početkom dvanaestog mjeseca u Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Šibeniku, Splitu, Podgorici  i Rijeci. OR podrazumijeva predavanja te grupni i individualni rad i ujedno je i temeljni dio treninga i edukacije za terapeute Integralne tjelesne psihoterapije za one koji pokažu spremnost, želju i kapacitet za taj poziv.

DSC_7406

Kome je namijenjen RAR?

Rani razvoj – utjecaj na život (RAR) je namijenjen svima psihološki zdravim osobama koji žele bolje upoznati sebe, početi preuzimati odgovornost za svoj život te su spremni i voljni aktivno poraditi na mijenjaju i otklanjanju onih aspekata svog funkcioniranja koji nas inhibiraju da možemo bolje i više u životu, da nekako ne živimo punim plućima, ili da možda povrjeđujemo druge svojom suzdržanošću ili hladnoćom.

djetinjstvo vs. odraslost

Najčešći motivi za početak rada na sebi i područja na kojima možemo ostvariti značajan napredak kroz programe RAR i OR:

Interpersonalno funkcioniranje:

 • želja za boljim i dubljim partnerskim odnosima
 • želja da smanjim ovisnost i potrebitost za drugima
 • želja za većom roditeljskom kompetencijom
 • želja da bolje osjetim i doživim druge ljude i imam jaču empatiju
 • želja da ostvarim snažniji osjećaj pripadanja i povezanosti sa svijetom
 • želja da se mogu slobodnije i jasnije izraziti među drugima

Unutarnje emocionalno stanje:

 • želja da se oslobodim straha i napetosti
 • želja za boljim kontroliranjem snažnijih emocija
 • želja za boljim kontaktom s emocijama
 • nezadovoljstvo zbog stalnog potiskivanja emocija
 • želja za snažnijom unutarnjom motivacijom
 • potreba da znam što doista želim i hoću u životu
 • potreba za snažnijim osjećajem životnosti
 • potreba za unutarnjim mirom

Unutarnje psihološko stanje:

 • želja da bolje upoznam samoga sebe
 • potreba da izgradim veći osjećaj sigurnosti i osobne vrijednosti
 • potreba za većim povjerenjem u sebe i život
 • potreba da više imam sebe i da se mogu bolje zauzeti za sebe
 • potreba za snažnijom unutarnjom motivacijom i osjećajem smisla
 • želja za snažnijim osjećajem prisutnosti u sadašnjem trenutku
 • želja da se riješim štetnih obrazaca ponašanja

U osnovi postojanje ovih problematika koje kvare kvalitetu života je posljedica neadekvatnih ili povrjeđujućih iskustava iz ranog perioda kojeg se u pravilu ne sjećamo i prisutno je kod gotovo svih normalnih, zdravih odraslih ljudi. Ako su snažna povrjeđujuća iskustva u ranom periodu trajno razbila osjećaj sigurnosti i sistem se nije uspio obraniti obrambenim mehanizmima, osoba postaje sklona raznim psihopatologijama i ta problematika nikako nije područje osobnog razvoja nego rada stručnog medicinskog osoblja. Kod većine ljudi su povrjeđujuća iskustva iz ranog perioda dok smo bili jako mali ostavila trajne emocionalne rane i natjerala naš sistem da uspješno aktivira obrambene mehanizme kako bismo se zaštitili od boli i potisnuli vlastite emocije i impulse. Danas nam te emocionalne rane i obrambeni mehanizmi u biti kvare kvalitetu života, čine nas ”stisnutim”, u vlastitoj koži, podižu bol u odnosima i vode nas u konflikte s drugima i svijetom.Govorimo o temama zbog kojih nam je često teško u životu, ali zbog kojih se ne ide doktoru.
Kroz program Rani razvoj – utjecaj na život idemo upoznati dublje stvarne razloge tih problema, sagledati kako su nastali i početi na tome raditi kako bismo unaprijedili kvalitetu svog života. Naravno, ne moramo imati ove nabrojane teme u životu da bismo mogli upisati RAR, Program je namijenjen svima koje žele raditi na svom daljnjem emocionalnom i psihološkom sazrijevanju i radu na dubljem kontaktu sa stvarnim sobom (Selfom, Jastvom, Sebstvom i sl.) kao i nalaženju svoje svrhe te davanju dubljeg smisla svom postojanju.

RAR mogu upisati psihološki zdrave osobe koji imaju kapacitet pogledati u sebe u dobi između dvadesetih i šezdesetih godina starosti.

Teoretska podloga Programa RAR je Video program RIRR

Video program Rani razvoj i roditeljstvo (RRIR), autora Tomislava Kuljiša (bibliografija i izvori) se sastoji od 10 snimljenih dvoipolsatnih video predavanja koja su osnova za praćenje interaktivnih predavanja. Prije svakog interaktivnog predavanja potrebno je pogledati pripadajuće temeljno video predavanje čime dobivamo razumijevanje tematike koja se onda dublje obrađuje kroz interaktivno predavanje. Program RRIR je također podloga i za program Roditeljstvo 0-6 u Centru Prirodno roditeljstvo i oni koji iz programa R. 0-6 ulaze u RAR ne plaćaju ponovo Video RRIR nego samo nadoplatu.

RAR je ujedno i uvod i preduvjet za upis četverogodišnjeg programa Osobni razvoj i za one koji žele škole Integralne tjelesne psihoterapije koji počinje svake jeseni u Zagrebu, Beogradu, Splitu, Šibeniku, Rijeci, Ljubljani i Podgorici ili se može pratiti u Video+live stream verziji uz rad s terapeutom osobnog razvoja iz IPD Centra.

IPD_Roditeljsto_i_rani_razvoj_Video

Termini programa RAR

Kompletni program RAR traje osam tjedana i pored temeljnog video programa RIRR sadrži još osam interaktivnih predavanja četvrtkom od 17.45-19.15h i osam radionica. U svakoj školskoj godini se održavaju tri ciklusa programa koji počinju sredinom 10., 02. i 04. mjeseca. Na uvodnim predavanjima Tomislava Kuljiša ”Utjecaj ranog razvoja na život” koja se odžavaju početkom 10., 02. i 04. mjesca se formiraju grupe. Obzirom na veliki interes za upis Programa RAR poželjno je prijaviti se za upis što ranije i doći na uvodno predavanje u neki od gradova: Zagreb, Rijeka, Beograd, Šibenik, Split i Ljubljana.

I dalje se provodi i može upisati  Video+live stream opciju programa RAR. ili e-RAR koji podrazumijeva grupni i individualni rad preko interneta.

Za sve informacije oko uvodnog predavanja, upisu programa RAR, Osobni razvoj ili škole Integralne tjelesne psihoterapije slobodno se javite i ako želite pošaljite broj moba kako bi se čuli s našim voditeljicama i terapeutima u gradovima:

ZAGREB –   contact@ipd-center.eu
RIJEKA –  contact@ipd-center.eu
SPLIT – marija@ipd-center.eu
ŠIBENIK – slavka@ipd-center.eu
BEOGRAD – manja@ipd-center.eu

LJUBLJANA – ljubljana@ipd-center.eu
PODGORICA – podgorica@ipd-center.eu

Zanima vas više?

Rani razvoj - utjecaj na život

opcije upisa programa RAR


Saznajte više o opcijama upisa programa