PROGRAM OR
Osobni razvoj

Grupni rad u trajanju od 4 godine koji donosi duboko transformativno iskustvo i osobni rast. OR je drugi stupanj Cjelovitog osobnog razvoja i edukacije za terapeute ITP-a.

Osobni razvoj kroz Integralnu tjelesnu psihoterapiju

Uobičajene problematike psihološki zdravih odraslih osoba, u emocionalnom, socijalnom i psihološkom funkcioniranju ne moraju biti naša sudbina. Preduvjet je da prvo sebi priznamo da nismo zadovoljni svojim funkcioniranjem te da je problem možda u nama, a ne vani.

Nakon što smo prošli kroz dvomjesečni temeljni program RAR (Rani razvoj – utjecaj na život) i upoznali se sa svojim ranim periodom koji nas je formirao ulazimo u dublji rad na sebi kroz četverogodišnji program Osobni razvoj. Tijekom OR-a upoznajemo svoj unutarnji svijet, pravimo reda u njemu i postajemo sve mirniji u sebi, zreliji i funkcionalniji sa svijetom oko sebe.

Kroz program OR nastavljamo još dublje sagledavati kako su naši rani interpersonalni odnosi (objektne relacije) formirali naše nesvjesno koje s neuro-fiziologijom tijela čini jednu cjelinu (tjeloum) koja oblikuje ljudsku psihu, način percipiranja, razmišljanja, ponašanja i odlučivanja. U OR-u stavljamo suvremene znanstvene spoznaje u funkciju unutarnje transformacije i unaprjeđivanja kvalitete svog života.

Tjelesni psihoterapijski pristup nam dokazuje da sa sistematskim i dubokim radom na sebi možemo početi oblikovati i razvijati sebe u cilju ostvarenja svojih ljudskih potencijala: ispunjenog života, snažnog osjećaja sebe, dobre emocionalne samoregulacije, izgradnje dobrih odnosa i življenja punim plućima.

Program Osobni razvoj je zasnovan na integraciji znanja iz: tjelesnih psihodinamskih pravaca (Bioenergetska analiza, Core Energetix, Somatic Experiencing), klijentu orijentirane odnosne psihoterapije (C. Rogers, two person psychotherapy), razvojne i kliničke psihologije, interpersonalne neurobiologije, suvremene teorije attachmenta (privrženosti), teorije regulacije afekta (A. Schore), objektnih relacija, integralne teorije…što čini osnovu Integralne tjelesne psihoterapije za koju je Osobni razvoj ujedno i dio treninga i edukacije.

Smatramo da je konkretan rad na sebi osnovni preduvjet za biti psihoterapeut, pogotovo u odnosim psihoterapijama kao što je ITP gdje je sama osobnost terapeuta glavni alat iscjeljenja klijenta.

Prednosti upisa Osobnog razvoja u IPD-u

 • Radimo u malim grupama od dvadesetak polaznika s tri voditelja kako bismo se mogli posvetiti svakome od polaznika. 
 • U većini gradova imamo svoj prostor uređen za potrebe našeg rada sa svom potrebnom opremom što daje za ovaj rad neophodan osjećaj sigurnosti. 
 • Teorijski dio je odvojen od iskustvenog i sadrži preko 250 sati snimljenih i strukturiranih temeljnih video predavanja Tomislava Kuljiša s pripadajućim vlastitim udžbenicima na koja se može kroz godine vraćati i ponovo ih gledati čime si polaznici značajno štede vrijeme. 
 • Program je vikendima ili navečer da se ne trebaju uzimati slobodni dani i godišnji. 
 • Korisničke stranice sadrže vlastiti školski softver i kalendar za potrebe evidencije sati, praćenje kvalitete rada i napredovanja studenata, pristup videima i drugim materijalima. 
 • Razrađen sustav mentoriranja studenata kao i organiziran sustav grupnih i individualnih supervizija s velikim timom supervizora.
 • Za one koji nemaju mogućnost edukacije u našim centrima postoji online varijanta programa Osobni razvoj (e-OR) uz opcionalni modul uživo.

  Gdje se može upisati Osobni razvoj u IPD-u
 • U sklopu koncepta cjelovitog osobnog razvoja (Integral Personal Development) koji pruža sveobuhvatan pristup radu na sebi, program Osobni razvoj je logičan nastavak nakon programa RAR (Rani razvoj – utjecaj na život) koji se treba proći prije OR-a.
 • Program OR se može upisati uživo u našim regionalnim centrima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Beogradu, Ljubljani i Podgorici, a svi ostali koji nisu u mogućnosti dolaziti na module u naše centre mogu upisati online e-OR koji za one koji žele biti terapeuti ITP-a sadrži jedan modul uživo godišnje u Zagrebu.
  Program OR po godini sadrži:
  Teorijski dio: 216 sati
  Iskustveni dio:
  368 sati
  Ukupno strukturiranog programa:
  584 sata
  Uvjet za upis Osobnog razvoja kao drugog stupnja edukacije za psihoterapeute ITP-a je, pored dovoljne psiho-emeocionalne zrelosti i stabilnosti i posjedovanje akademskog obrazovanja minimalno stupnja Baccalaureus ili više.

  O upisu i cijenama programa u pojedinim državama saznajte više klikom na donji link. 

VIDEO SERIJAL – Zašto i kako? – OSOBNI RAZVOJ

OPĆENITO O OSOBNOM RAZVOJU
Kroz ovo predavanje željeli bismo bih dati sliku koja nedostaje u širem društvu o tome što je u biti osobni razvoj.

Više

Uvodni dio nam pojašnjava poziciju osobnog razvoja u društvu i navodi zašto najčešće samo razumijevanje i spoznaje o tome gdje je problem ili savjeti što bismo tada trebali nisu dovoljni. Predavanje je prilika da se upoznamo s pojmovima kao što su: prorada emocija, tjelesna memorija, što znači biti u tijelu ili biti povezan sa sobom…

Ovi pojmovi su ključ razumijevanja dubokog rada na sebi kroz rad na implicitnoj memoriji i nesvjesnom koje nam određuje misli i stavove, tjelesnim emocionalnim blokadama…Pored uobičajenog rada na sebi po sistemu top – down tj. terapija i tehnika koje nastoje promjenom ponašanja ili misli utjecati na unutarnje stanje osobe, postoji i botom – up pristup gdje se mijenjaju na najdubljem nesvjesnom nivou programi koji upravljaju našim ponašanjima, doživljavanjem svijeta i našim mislima. Obzirom da je duboko nesvjesno koje se je formiralo u prvim godinama života dio sustava tjelouma (bodymind), da bismo u njemu nešto promijenili moramo raditi s dubokim tzv. primarnim emocijama, bazalnim impulsima, somatiziranim stanjima i potisnutim emocijama.

Manje

PODRUČJA RADA NA SEBI KROZ OR
Najčešće nismo niti svjesni da neku problematiku koju imamo možemo mijenjati te da ne moramo ostati takvi kakvi jesmo, ako s tim kako trenutno funkcioniramo nismo zadovoljni. 

Više

Kroz ovaj dio želimo sagledati što to sve može biti predmet rada na sebi i osobnog razvoja u IPD centru.

Manje

ŠTO JE KORJEN OVIH LJUDSKIH PROBLEMA?
Nepoželjna stanja, ponašanja ili emocije koje nam kvare kvalitetu života imaju svoj izvor o kojem se još uvijek premalo zna u našem društvu. 

Više

Najčešće mislimo da smo se takvi rodili i da ćemo uvijek ostati takvi, ili mislimo da smo si sami krivi što se tako ponašamo ili osjećamo u sebi. Spoznaja o stvarnom korijenu ljudske problematike nam ukazuje da doista nismo mi krivi za to, ali smo jedini odgovorni koji to mogu popraviti kroz odgovarajući rad na sebi.

Manje

KAKO IZGLEDA RAD KROZ PROGRAM OR?
Ako želimo dosita raditi na dubokoj transformaciji podsvjesnih obrazaca, krivih uvjerenja, potisnutih emocija…moramo ići duboko u svoj sustav tamo gdje se problemi i nalaze.

Više

U tom cilju je neophodan rad s tijelom (cjelokupnim organizmom), impulsima, primarnim emocijama odnosno najdubljim programima našeg funkcioniranja. Kada na toj dubokoj razini dođe do promjene, mijenja se i naše ponašanje, emocionalno stanje postaje bolje i jednostavno se osjećamo cjelovitije, životnije i staabilnije u svome tijelu. U ovom dijeli želimo približiti načine rada u IPD Centru koje doista shvatimo tek kada imamo osobno iskustvo kroz rad u grupi ili individaualnoj terapiji.

Manje

STURUKTURA PROGRAMA OR

ISKUSTVENI DIO
se sastoji se od 5 modula sa ukupno 21 radionicom koje daju priliku za duboki transformativni rad u sigurnoj grupi i poznatom prostoru. Posebno osmišljene vježbe omogućavaju postupan i nježan rad na nesvjesnim dimenzijama sebe (koje inače upravljaju našim funkcioniranjem) što rezultira promjenom nepoželjnih funkcioniranja.
Raspored radionica:
petak 18-21.15h
subota 9-18h s pauzom za ručak
nedjelja 9-13.30h

TEORIJSKI DIO
je odvojen od iskustvenog i na svakoj godini OR-a se sastoji od šest tematskih cjelina koje sadržavaju šest temeljnih trosatnih snimljenih video predavanja i šest trosatnih interaktivnih predavanja radnim danom od 18-21.15h. Kroz predavanja koja ostaju uvijek dostupna tijekom programa postupno ulazimo u cjelovito razumijevanje čovjeka odnosne samoga sebe integrirajući različite koncepcije i teorije koje na radionicama provjeravamo na samima sebi.

INTROSPEKCIJE
Nakon svakog predavanja stečena znanja nastojimo primjeniti na sebi i dublje razumjeti sami sebe kroz pisani rad na koji se dobiva osvrt mentora. Introspekcije nas vode da zaronimo u sebe, dođemo u kontakt s mjestima u sebi koja se opiru biti osviještena, ali je upravo rad na njima preduvjet instinske osobne transformacije. Mentor je svakome polazniku osoba od povjerenja koja će ga uz terapeuta najbolje poznavati i voditi kroz njegov razvoj tijekom programa.

INDIVIDUALNE TERAPIJE
sa IPD terapeutima su obavezni i neophodni dio rada na sebi jer će radionice neminovno aktivirati psiho-emocionalni materijal u nama koji zatijeva daljnji individualni rad. Tijekom školske godine polaznici koji namjeravaju biti terapeuti ITP-a trebaju imati cca 15 terapija godišnje (min 60 tijekom 4 godine), dok je za ostale preporuka min 10 terapija godišnje kako bi mogli sudjelovati u radu grupe.

1. godina Osobnog razvoja (OR1)

Prva godina OR-a je posvećena razvijanju unutarnjeg osjećaja sigurnosti i formiranju sigurne grupe, osjećaju pripadanja i povezanosti. Spoznajemo svoje resurse, trenutne kapacitete za kontakt i funkcioniranje osobnih granica. U takvom podržavajućem okruženju se možemo početi upoznavati s funkcioniranjima osobnog nesvjesnog: nesvjesnih krivih uvjerenja, transfera, maski koje nosimo, vlastite sjene, unutarnjeg kritičara i sabotera.

Na radionicama Karakterologije se bavimo Shizoidnom i oralnom obrambenom strukturom.

TTR radionice imaju temu  ”Ja u odnosima” i posvećene su sagledavanju kako naš sustav na nesvjesnoj razini funkcionira u odnosima s drugim ljudima i nastoji dobiti od drugih ono što nije tijekom ranog razvoja: Sigurnost, Viđenost, Prihvaćenost i Namirenost.
Završni rad je u obliku pisanog dubokog sagledavanje sebe na svim ovim temama koji se iznosi unutar sigurne grupe.

RADIONICE OR1:

→ 1.Modul – Moji sadašnji kapaciteti:
1. Moji resursi kao izvor regulacije
2. Moje granice
3. Moj kapacitet za promatrača
TTR1  Ja u odnosima: Sigurnost

2. Modul – Moje nesvjesno 1:

4. Moja nesvjesna uvjerenja
5. Moji transferi i projekcije
6. Moje maske
TTR2  Ja u odnosima: Viđenost

→ 3.  Modul – Karakterologija: Šizoidna obrana
10. Šizoidna povreda
11. Šizoidna povreda – nevrijednost
12. Procesna radionica
TTR3 Ja u odnosima: Prihvaćenost

4. Modul – Karakterologija: Oralna obrana (holding on)
10. Oralna povreda
11. Oralna povreda – nenamirenost
12. Procesna radionica
TTR4 Ja u odnosima: Namirenost

5. Modul – Moje nesvjesno 2:
13. Moja sjena
14. Moj unutarnji kritičar
15. Moj unutarnji saboter
16. Završni rad (izlaganje pisanog rada): Gdje sam bio/la i što se promijenilo
17. Završni rad

PREDAVANJA OR1:

1. Nesvjesni dijelovi osobnosti

2. Korijen konflikata sa svijetom, drugima i sobom

3. Osobni razvoj kroz razvoj mozga

4. Integracija Karakterologije i Stilova preživljavanja

5. Nesvjesno u ljubavnim odnosima

6. Spiralna dinamika svijesti

2. godina Osobnog razvoja (OR2)

Druga godina OR-a nas uvodi u spoznavanje različitih dimenzija sebe kao i vlastitog obrambenog sustava i korijena otpora. Bavimo se otkrivanjem traume u tijelu i načina rada s njom, kao i upoznavanje koliko živimo iz kojeg dijela sebe: ego svjesnosti, nižeg ja ili višeg ja. Upoznajemo se s temeljnim razumijevanjem energetskog sustava čovjeka.
Na radionicama Karakterologije se bavimo psihopatskom i mazohističkom obrambenom strukturom
TTR radionice imaju temu  „Dimenzije Ja“ i posvećene su spoznavanju različitih dimenzija Ja: Lažno ja – maska, napuhano ego Ja, Urušenoj Ja (sram i ”rupa”) i Više Ja (Self).
Završni rad je u obliku priče o sebi kroz uradak (predmet) koji simbolizira moje uvide o meni na teme koje smo prošli kroz ovu godinu.

RADIONICE OR2:

→ 1. Modul – Kako se branim od svijeta:

1. Otpori, racionalizacija i somatizacija
2. Moji obrambeni mehanizmi
3. Kontrola i prepuštanje
TTR1 Dimenzije Ja: Lažno ja (moje maske)

→ 2. Modul – Karakterologija: Psihopatska obrana (holding up)
4. Psihoptaska obrana – nastanak i osvještavanje
5. Psihopatska obrana – prorada
6. Procesna radionica
TTR2 Dimenzije Ja: Napuhano ego Ja

→ 3. Modul – Trauma u tijelu:
7. Regulacija dorzalne aktivacije (Disocijacija, psihološka dezintegracija i rad sa traumom)
8. Ventralna regulacija (rad sa Social engagament system-om)
9. Simpatička aktivacija i rad s njom
TTR3 Dimenzije Ja: Urušeno Ja (rad sa sramom i ”rupom”)

→ 4. Modul – Karakterologija: Mazohistička obrana (holding inside)
10. Mazohistička obrana – nastanak
11. Mazohistička obrana – prorada
12. Procesna radionica
TTR4 Dimenzije Ja: Potisnuto Ja

→ 5. Modul – Moj energetski sustav: Ljudsko energetsko polje i fenomenologija
13. Uvod u energetski rad
14. Fenomenologija
15. Kontakt sa Selfom
16. Završni rad: Kako sada vidim sebe – uradak i izlaganje priče o sebi
17. Završni rad

PREDAVANJA OR2:

1. Tko sam JA?

2. Ego i Self

3. Trauma u tijelu – povijest, geneza i rad s traumom

4. Bioenergetika 1 – energetska dimenzija čovjeka

5. Bioenergetika 2 – energetski centri

6. Interpersonalna neurobiologija i Polivagalna teorija

3. godina Osobnog razvoja (OR3)

Na trećoj godini se dublje upoznajemo s osobnim funkcioniranjima vlastitog sustava u interakciji sa svijetom.Otkrivamo kakav nam je temeljni osjećaj sigurnosti i kako naš sustav kompenzira nesigurnost. Upoznajemo se sa kapacitetom svog sustava za osjećanje i potiskivanje emocija i razvijamo kapacitet sustava za primanje i za užitak. Bavimo se razvijanje osjećaja sebe i osobne moćnosti i kapaciteta za vlastite granice i osobno NE kao i širenjem kapaciteta za kontakt i duboke odnose. Radimo na snažnijoj ekspresiji vlastite istine i autentične dimenzije.
Istražujemo i dovršavamo nedovršene adaptivne procese u tijelu: senzorno motorne, bavimo se otvaranjem emocionalnih blokada, osvještavamo vlastito regresiranje u određenim situacijama,
Na radionicama Karakterologije se bavimo rigidnom i simbiotskom obrambenom strukturom.

TTR radionice imaju temu ”Ja i svijet” i posvećene su spoznavanju kako moje nesvjesno doživljava svijet: koliko se osjećam da pripadam, da sam realiziran/a u njemu, da imam temeljno povjerenje u svijet i život i koliki je moj stupanj individualnosti, samo-opstojnosti i kakva je moja moćnost.

RADIONICE OR3:

→ 1.Modul – Moje emocionalno funkcioniranje:

1. Unutarnja sigurnost i kompenzacije nesigurnosti
2. Moje emocionalne blokade
3. Moj kapacitet za užitak i opravdana i neopravdana krivnja.

TTR1  Ja i svijet: Pripadnost

→ 2. Modul – Karakterologija: Rigidna obrambena struktura (holding aside)
4. Rigidna obrana – nastanak
5. Rigidna obrana – osvještavanje i prorada
6. Rigidna obrana – strah od autentičnosti
TTR2 Ja i svijet: Realiziranost i autentičnost

→ 3. Modul –  Pravo da jesam:
7. Moja osobna moć

8. Moj kapacitet za ljubav
9. Moja istina i stvarno ja
TTR3 Ja i svijet: Povjerenje u sebe, svijet i život

→ 4. Modul –  Karakterologija: Simbiotska obrambena struktura (holding with)
10. Simbiotska struktura – nastanak
11. Simbiotska struktura – prorada
12. Procesna radionica
TTR4 Ja i svijet: Individualnost i moćnost

→ 5. Modul –  Nedovršeni procesi u meni:
13. Moja volja i moje Neću
14. Moje niže ja
15. Moj odnos sa autoritetima i moja odgovornost
16. Što bi tijelo? (nedovršeni senzorno motorni procesi)
17. Otvaranje protoka emocija

PREDAVANJA OR3:

1. Emocije – Afektivni sustavi

2. Emocije – Somatizacija

3. Nesvjesno – individualno i kolektivno

4. Nesvjesno JA 

5. Emocije – prorada

6. Integralna teorije AQAL

4. godina Osobnog razvoja (OR4)

Zadnja godina OR-a nas uvodi u suočavanje s osobnim problematikama i preuzimanju odgovornosti za njih. Ulazimo u temu psihopatologija i nastojimo sagledati borderline tendencije u meni, narcisoidne tendencije u meni, OKP tendencije, anksioznosti i fobije… Kroz ostvareni veći stupanj prihvaćanja samoga sebe sjedamo u svoj autoritet i podržavamo razvoj osobnog integriteta, odgovornosti za osobno blagostanje, preuzimanje odgovornosti za generalni stav prema sebi i životu.

Intenzivi su posvećeni: – radu na

seksualnosti i zarobljenoj životnoj energiji kao i osvještavanju i preuzimanju

odgovornosti za osobne transfere i kontra transfere,

TTR radionice se bave temom ”Cjelovito Ja” i

posvećene su četirima dimenzijama postojanja: Tjelesna (čitanje tijela),

Energetska (Energetska dimenzija obrambenih sustava), Hara i Namjera, Esencija

ili Self

RADIONICE OR4:

→ 1. Modul – Moje nedozrelosti i problematike:

1. Narcisoidna tendencija
2. Borderline tendencija
3. Tendencije, anksioznosti, , bipolarnosti, paničnih napadaja i OKP-a

TTR1 Cjelovito Ja: Tjelesna razina – Čitanje tijela

→ 2.  Modul – Attachment (moj tip vezivanja/privrženosti)
4. Kako sada vidim svoj tip attachmenta

5. Sigurno i nesigurno vezivanje – dublja razina
6. Procesni rad

→ 3.  Modul – Transfer i kontratransfer:
Moji transferi i projekcije

8. Moji kontratransferi
9. Procesni rad
TTR3  Cjelovito Ja: Namjera negativna i pozitivna (Hara)

→ 4.  Modul –  Seksualnost:
10. Rad sa zarobljenom životnom (seksualnom energijom)

11. Rad na zdravoj seksualnosti
12. Procesni rad
TTR4 Cjelovito Ja: Self, Esencija (Više Ja)

→ 5.  Modul –  Zrelo Ja:
13. Moja odgovornost za blagostanje

14. Moj zdravi autoritet
15. Moja namjera.
16.  Završetci u životu
17. Završna radionica OR-a

PREDAVANJA OR4:

1. Psihopatologije 1

2. Psihopatologije 2

3. Blokovi – somatizacija emocioanlnih blokada

4. Bodyreading – čitanje tijela po obrambenim strukturama

5. Organizam u ITP-u

6. Integracija i kvantna psihoterapija

RAR – RANI RAZVOJ – UTJECAJ NA ŽIVOT
Dvomjesečni program za dublje upoznavanje sebe i svog nesvjesnog uma formiranog kroz iskustva i odnose iz ranog perioda.

OR – OSOBNI RAZVOJ
Grupni rad u trajanju od 4 godine koji donosi duboko transformativno iskustvo i osobni rast.

INDIVIDUALNE TERAPIJE
Individualni rad s terapeutom koji prati i podržava osobne procese i pruža siguran kontakt koji osobu mijenja u srži.

FAKULTATIVNE RADIONICE I INTENZIVI
nam omogućavaju dodatne sadržaje koje možemo prilagoditi svom osobnom tempu rada.