FAKULTATIVNI PROGRAMI

Radionice i intenzivi

Pored redovnih programa kao što su RAR, Roditeljstvo 0-6 i Osobni razvoj, IPD Centar organizira i fakultativni program radionica i intenziva koji je namijenjen i našim polaznicima, ali i svima koji žele doživjeti dublji rad na sebi i osjetiti na sebi efekte Integralne tjelesne psihoterapije.

Radionice vode IPD terapeuti u našim prostorima u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i Beogradu, dok su ljetni intenzivi na Hvaru (Jelsa – resort Fontana), a vikend intenzivi u hotelu Well u Tuheljskim toplicama.

INTENZIVI IPD CENTRA

Ljetni intenzivi na Hvaru su, uz redovni program OR i TT, namijenjeni dodatnom radu ne sebi tijekom ljeta, ali i druženju i zajedničkom ljetovanju u dobrom društvu. Na intenzive na Hvaru su dobrodošli i svi koji nisu u programima IPD Centra, ali su otvoreni za rad na sebi i nova iskustva u dubljem upoznavanju samoga sebe i ostvarivanju stvarnijeg kontakta s drugima. SAZNAJ VIŠE…

Vikend intenzivi Povratak sebi su posvećeni dodatnom radu na ostvarenju dubljeg kontakta sa svojom autentičnom dimenzijom Selfom (Jastvom, Sebstvom…) i otklanjanju prepreka koje nam onemogućavaju da budemo više svoji i u kontaktu sa Sobom. Obzirom da je neophodno određeno predznanje ovi intenzivi su namijenjeni isključivo polaznicima programa Osobni razvoj i Terapeutski trening. SAZNAJ VIŠE…

FAKULTATIVNE RADIONICE

Preporađanje je vrlo moćna i jednostavna tehnika rada na emocijama i traumama koje nosimo potisnute u sebi i koja se danas radi u cijelom svijetu te ne zahtijeva nikakvo predznanje niti pripremu. Rezultat preporađanja je postizanje većeg unutarnjeg mira, emocionalne protočnosti, stanja preporođenosti, … moglo bi se reći da djeluje na naše tijelo i emocionalno-psihološko stanje kao što djeluje restartanje na kompjuter.

 

KAKO SE RADI PREPORAĐANJE?

Način rada podrazumijeva stručno vođeno intenzivno ritmično disanje bez pauze koje je inače karakteristično za bebe, životinje, ili kod odraslih prilikom spavanja. Prilikom procesa preporađanja i inducirane hiperventilacije dolazi do promjena u biokemiji tijela, veće simpatičke aktiviranosti autonomnog živčanog sustava, snažnog porasta energetskog naboja u energetskom tijelu što dovodi do tipičnih tjelesnih senzacija spazma ili stiskanja pojedinih mišića. Posljedica toga je nekontrolirano podizanje davno potisnutih emocija u njihova ekspresija što poslije radionice daje osjećaj rasterećenja. Obzirom da se radi u većoj grupi, svako je duboko u svom procesu i praksa pokazuje da nikome nije neugodno pustiti se u ono što se podigne.

 

T.R.E.K. - IPD radionica

Ova dinamična radionica kroz posebno osmišljeni i vođeni ples i vježbe protresa naš sustav i dovodi nas u kontakt s onim najautentičnijim što jesmo u sebi. Kroz pokret, ritam koji pleše naša tijela, pucaju i otpadaju naše maske i lažnosti i počinju izbijati na van naše stvarne emocije i impulsi koji sada imaju prostor i slobodu da se izraze. Kroz ekspresiju emocija i impulsa počinjemo snažnije osjećati i doživljavati sebe, postajemo stvarniji, ”gušći”, prisutniji i kao takvi konačno sposobniji za ostvarenje dubljeg kontakta sa sobom i drugima.
A kontakt je ono za čim svako ljudsko biće nosi u sebi najdublju čežnju, ali zbog nesvjesnog straha od odbijanja, neprihvaćanja u njega idemo s neautentičnim dijelom sebe zbog čega prečesto osjetimo da i nismo dobro došli. Kada u kontakt krenemo iz stvarnog sebe kakvi jesmo unutra, često nas iznenadi da se baš takvi sviđamo drugima i da smo im dobrodošli. Radionica T.R.E.K. (Tijelo-Ritam-Emocije-Kontakt) nam daje priliku da zbacimo sa sebe stres, strah, stisnutost, sapetost, zablokiranost i oslobodimo svoju životnost i postanemo stvarniji. Kada to učini istovremeno više ljudi u grupi, stvara se prilika za ostvarenje dubljeg kontakta i osjećaja duboke povezanosti (konekcije) sa sobom, drugim ljudima i konačno sa svijetom.

T.R.E

TRE (Tension &  Trauma Releasing Exercises) je radionica namijenjena svima koji žele u svoj život unijeti više mira i opuštenosti, ili su pod stresom, osjećaju unutarnju napetost, teško se mogu opustiti, emocionalno su lako podražljivi, ili nose u sebi ranu traumu. Osmislio ih je Dr. David Bercelli sa svrhom otpuštanja stresa iz organizma, oslobađanja od napetosti ili dovršavanja traumatskog iskustva koje može biti iz najranijeg perioda tako da ga se ne sjećamo, ali utječe na naše unutarnje psihološko i emocionalno stanje.
Stres i trauma su sastavni dio života, ali prirodni mehanizmi za oslobađanje organizma od stresa kod čovjeka su zakržljali. Životinje u prirodi se često nalaze u stresu (bilo da teško nalaze hranu, ili nastoje ne postati plijen) ii često su u stanju životno ugrožavajuće opasnosti – kada doživljavaju traumatsko iskustvo. Ono što možemo vidjeti kod njih jest da, za razliku od ljudi, imaju puno manje ili nikakve zdravstvene posljedice nakon što dožive stresno ili traumatsko iskustvo. To je zato što se u njima aktivira prirodni mehanizam kojim se rješavaju posljedica stresa i traume. Isti taj mehanizam posjedujemo i mi, ali nam je inhibiran. Radi se o tremoru, podrhtavanju, vibracijama i nevoljnom protresanju tijela. Nažalost, naša kultura i odgoj drhtanje i tremor tijela smatraju znakom slabosti pa ovaj prirodni mehanizam otpuštanja počinjemo susprezati i kontrolirati vrlo rano i na taj način razvijamo mehanizam zadržavanja stresa i traume u našem tijelu i živčanom sustavu. TRE vježbe aktiviraju stari prirodni mehanizam za otpuštanje napetosti i stresa iz živčanog sustava i vremenom (uz ostali rad na sebi) doprinose postizanju stanja unutarnjeg mira.

DPO

Ova plesna radionica nastala je iz želje da se stvori sigurno mjesto u koje možemo doći i otpustiti štogod da nam je višak, bio to stres, ljutnja, tuga, frustracija ili nešto drugo. A isto tako kao i prostor u koji možemo jednostavno doći i dati prostora svojoj životnosti.
Čovjek od kada se rodi ima prirodnu potrebu za pokretom. Mala beba, kasnije dijete puno je životne energije. Ono što se kod većine nas dogodilo jest da ta životna energija nije bila dobrodošla. I u tom slučaju tijelo se prilagodilo jer je to bio jedan od načina da ostanemo u kontaktu, odnosno da zadržimo kontakt. Na koje načine se tijelo prilagodilo?
Smanjivanjem protoka energije, stiskanjem mišića, gutanjem i/ili potiskivanjem emocija; napetost u ramenima, bolna leđa, nepovezanost sa zdjelicom, hladna stopala i ruke… Ukratko, tijelo se oklopilo kako autentična životna energija ne bi izašla van. Pokretanjem tijela pokrećemo sve to što smo se jako trudili ne osjetiti, emocije i stanja koja naš svjesni dio ne želi osjetiti i doživjeti. Kroz pokret ulazimo u ta bolna mjesta i idemo po ono što je zarobljeno ispod. Dopuštamo da nas vlastito tijelo vodi i kroz pokret dajemo sebi priliku propustiti boli i frustracije, u konačnici ih otpustiti i dati prostora svojoj autentičnosti. Sami ples nas vraća u sadašnji trenutak. I podsjeća nas da se povežemo sa svojim instiktima koji leže duboko zakopani u nama.

image1

Pokret – Udah – Lakoća – Senzacije

Na ovoj radionici ćemo uz pokret, disanje i prisutnost istraživati i povezivati se sa potrebama svog tijela. Uslijed svih događaja koji su nas nedavno zadesili, naše tijelo žudi za pokretom kroz koji u savezništvu sa dahom ima priliku otpustiti sav nagomilan stres. Kronične mišićne napetosti rezultat su kombinacije nedovoljno kretanja i neizražavanja svih svojih emocija. Kroz različite vrste pokreta, disanje, slobodu ekspresije i svjesno promatranje, pokrenut ćemo našu životnu energiju i osjetiti kako je biti u protočnom i snažnom tijelu.

Želja nam je kroz radionicu:

  1. uspostaviti vezu sa svojim tijelom
  2. pokrenuti i pojačati protok energije u tijelu
  3. osjetiti užitak u tijelu
  4. vratiti se svojoj prvobitnoj prirodi gdje se osjećamo slobodno, mirno i opušteno

Za radionicu se treba udobno obući, a od rekvizita ponijeti ručnik, jastuk, prostirku za vježbanje, dekicu i bocu s vodom.

Voditeljica: Maja Prebeg

Želim saznati više

Za sve što vas zanima pozivamo vas da nam se bez obaveze javite na:  info@ipd-center.eu. 

Ili ispunite ovaj kratki kontakt obrazac pa ćemo vas mi kontaktirati kako i kada vama odgovara.

RAR – RANI RAZVOJ – UTJECAJ NA ŽIVOT
Dvomjesečni program za dublje upoznavanje sebe i svog nesvjesnog uma formiranog kroz iskustva i odnose iz ranog perioda.

OR – OSOBNI RAZVOJ
Grupni rad u trajanju od 4 godine koji donosi duboko transformativno iskustvo i osobni rast.

INDIVIDUALNE TERAPIJE
Individualni rad s terapeutom koji prati i podržava osobne procese i pruža siguran kontakt koji osobu mijenja u srži.

FAKULTATIVNE RADIONICE I INTENZIVI
nam omogućavaju dodatne sadržaje koje možemo prilagoditi svom osobnom tempu rada.