Centar Prirodno roditeljstvo

Suvremene spoznaje za svjesne roditelje novog doba – da bi roditeljstvo bilo lakše, a djetinjstvo sretnije.

Utjecaj majčinstva i uloge epigenetskih promjena tijekom ranog razvoja mozga na zdravlje djeteta i buduće osobe je vjerojatno jedno od najvećih znanstvenih otkrića.
– Dr. Allan Schore

O roditeljstvu u ranom periodu

Zadnjih godina, integriranjem uvida iz raznih grana znanosti sve je snažnija spoznaja o krucijalnoj važnosti prvih godina što naglašava poznata sintagma ”Prve godine su najvažnije”. O tom ranom periodu dolaze nam fascinantne spoznaje iz neuroznanosti, razvojne i kliničke psihologije, dubljih psihoterapeutskih pravaca, koje podržavaju intuitivno, prirodno, povezujuće ili normalno roditeljstvo, onakvo kakvo dijete očekuje i treba. Ove spoznaje nam ukazuju da roditeljstvo nije skup metoda i tehnika tipa kazne, nagrade, pohvale i kritike nego nešto puno dublje i smislenije. Kod uspješnog podizanja djeteta nikada nije riječ o dobrim tehnikama, nego o samom roditelju kao osobi i onome što nosi nesvjesno u sebi te u njegovom ispravnom razumijevanju djetetovih ponašanja i potreba.

Puno više od odgajanja

Ovdje se ne radi o odgoju u cilju dobivanju poželjnog ponašanja nego o:


– formiranju cjelokupne osobnosti djeteta, njegovog cjeloživotnog nesvjesnog doživljaja sebe i slike o sebi, njegove cjeloživotne percepcije svijeta i drugih ljudi, njegovog funkcioniranja u odnosima, osjećaju sebe, da li će biti nesigurna i sigurna osoba, topla, hladna, arogantna, da li će se previše bojati, koliko srama će nositi, da li će mu u životu čaša biti polu puna ili polu prazna,
– formiranju neurofiziologije buduće osobe: kako će podnositi vrućinu ili hladnoću, da li imati sklonost pušenju, alkoholu ili drogama, hoće li imati stalno hladna stopala, dioptriju, kako će se nositi sa stresom, kakvog će biti zdravlja kroz život, ….
– ukratko…u kojoj mjeri će moje dijete biti sretna i ispunjena osoba u životu.

Naša misija je premostiti jaz između postojećih ključnih spoznaja koje vode ka razvojno poticajnom roditeljstvu i stvarnih potreba aktualnih roditelja predškolske djece. U tom cilju djelujemo kroz medije i naše programe koju su godinama razvijani integriranjem najnovijih saznanja i kroz terapijsko iskustvo u radu s ljudima na posljedicama nepoželjnih iskustava iz njihovog najranijeg djetinjstva.

Programi Centra Prirodno roditeljstvo

Programe u Centru smo razvijali kroz proteklih dvanaest godina s željom da nađemo najlakše načine da ove važne spoznaje dopru do aktualnih roditelja. Za to vrijeme smo i sami dalje unaprjeđivali svoje znanje provjeravajući sve znastvene postavke o roditeljstvu u terapijskom radu s odraslim osobama i sagledavajući povratne informacije o djeci tisuća raditelja koji su proteklih godina prolazili naš program Roditeljstvo 0-6.

Zašto iskustvene radionice?

Iako već sama video predavanja Tomislava Kuljiša dovode do snažnih emocija i dubokih uvida jer prepoznajemo sebe i svoje dijete u njima, tek kada kroz radionice dobijemo osobno iskustvo postaje nam jasno koliko je taj rani period krucijalno važan i što dijete doista treba od nas.

Zašto online??

Praksa je pokazala da je roditeljima teško naći vrijeme, ostaviti dijete, putovati … Nakon što smo još davno krenuli s live stream predavanjima, danas su putem ZOOMa naši online programi dostupni svima bez obzira na mjesto stanovanja.

Da bi se pratili naši online programi dovoljno je imati kompjuter, laptop ili tablet s kamerom (može i smartphone), slušalice s mikrofonom (poželjno), prosječno dobar internet i prostoriju u kojoj možete biti sami i u kojoj vas ta dva i pol sata nitko neće ometati u radu grupe preko ZOOM-a.

Program
RODITELJSTVO 0-6

Online program Roditeljstvo 0-6 je naš najveći i najznačajniji program našrg Centra Prirodno roditeljstvo, koji je nabolje promijenio živote tisuće roditelja i njihove djece. Osnovu programa čini video program Rani razvoj i roditeljstvo  (RiRR), koji sadrži jedanaest dvoipolsatnih predavanja Tomislava Kuljiša. Ova video predavanja na vrlo pitak i razumljiv način, kroz primjere i s puno emocija, omogućavaju roditeljima da usvoje suvremene spoznaje o kvalitetnom roditeljstvu, te lakše savladaju izazove dječjeg ranog perioda.
Spoznaje iz programa nas najčešće duboko dirnu i aktiviraju snažne emocije – u njima prepoznajemo svoju istinu i priču o našem djetinjstvu, što nam omogućava da doživimo kako se naše dijete doista osjeća u sebi.
Posebnu vrijednost programu daju iskustvene e-radionice s našim voditeljicama i Jelenom Stanković i Ivanom Lipak koje omogućavaju najmoćniji vid spoznavanja jer nam daju priliku da na svojoj koži osjetimo koncepte i teme koje smo obradili tijekom predavanja.

 

Program traje godinu dana, uz mogućnost produžetaka, te se sastoji od:

– uvodnog video seminara Osnove ranog razvoja i roditeljstva

– 14 dvoipolsatnih video predavanja programa Rani razvoj i roditeljstvo (RRIR)

– 5  ZOOM susreta s terapeutom koji se sastoje od predavanja i iskustvene radionice ( 3sata i 15minuta)

– članstva u zatvorenoj facebook grupi za edukaciju i podršku “Centar Prirodno roditeljstvo”, koju čine polaznici programa.

Program e-Roditeljstvo 0-6 je podijeljen u pet cjelina, od kojih svaka sadrži tri video predavanja Tomislava Kuljiša i po jednu iskustvenu e-radionicu jednom tjedno


TEMATSKA CJELINA: PRIMARNE POTREBE I POVEZANOST
Video predavanja: Primarne potrebe djeteta; Razvojne faze, Razrada teme
Iskustvena on-line radionica i predavanje – 3h i 15min
TEMATSKA CJELINA: EMOCIONALNI RAZVOJ DJETETA
Video predavanja: Emocionalni razvoj; Emocionalno sazrijevanje, Razrada teme
Iskustvena on-line radionica i predavanje – 3h i 15min
TEMATSKA CJELINA: PSIHOLOŠKI RAZVOJ DJETETA
Video predavanja: Osjećaj osobne vrijednosti; Razvoj osjećaja sebe, Razrada teme
Iskustvena on-line radionica i predavanje – 3h i 15min
TEMATSKA CJELINA: FAZA NEĆU I POSTAVLJANJE GRANICA
Video predavanja: Kontriranje i faza neću; Postavljanje granica djetetu, Razrada teme
Iskustvena on-line radionica i predavanje – 3h i 15min
TEMATSKA CJELINA: INTELEKTUALNI RAZVOJ
Video predavanje: Razvoj mozga djeteta; Intelektualni razvoj djeteta
Iskustvena on-line radionica i predavanje – 3h i 15min

Ako ne želite ili ne možete sudjelovati u e-radionicama još uvijek možete upisati Video program Roditeljstvo 0-6 sa svim ostalim sadržajima (članstvo u zatvorenoj FB grupi, live stream predavanja). U tom slučaju molimo da se javite Jeleni na info@prirodnoroditeljstvo.com

Cijena video programa iznosi 215€

UPIS PROGRAMA e-RODITELJSTVO 0-6

Kotizacija za jednu osobu – 295€ online kartičnim plaćanjem na max tri rate.
Drugi roditelj ima popust od 135€ pri čemu je sugestija da drugi roditelj bude u drugoj grupi.

Program je moguće upisati u svakom trenutku, te odmah početi s praćenjem video predavanja i pričekati koji tjedan formiranje sljedeće grupe. Pristup radionicama traje godinu dana (uz mogućnost produžetka) za 40€ godišnje – novi ciklusi e-radionica s Jelenom Stanković počinje čim se formira grupa od 20-tak polaznika kada se definiraju termini održavanja e-radionica.

UPIS PROGRAMA:
Za upis i sve informacije obratite nam se na info@prirodnoroditeljstvo.com  nakon čega ćete dobiti sve potrebne informacije oko termina i upisa. e-radionice će se održavaju u periodu od 18-21h radnim danom.
Razmak između svake od pet radionica biti najmanje će tjedan dana, što polaznicima ostavlja dovoljno vremena za gledanje video predavanja povezanih s određenom radionicom. 

 

“NEposlušnost i postavljanje granica”

POSTAVLJANJE GRANICA DJETETU – koje asocijacije imate dok čitate ove riječi? Zamišljate li strogo roditeljsko lice, uzdignuti prst, podignuti ton, hladan pogled? Ukoliko je odgovor da, u većini ste. Većina nas postavljanje granica povezuje s hladnim, autoritativnim, neumoljivim stavom. No, kao što smo često osjetili na vlastitoj koži, takav stav nije garancija dječje suradnje. Dapače, naš distancirani pristup često onemogućava bliskost i uspostavu istinskog kontakta s našim djetetom. Ključ uspješno postavljene granice leži upravo u roditeljsko-dječjoj povezanosti. 

No, kako se to radi?

Kako postaviti granicu koja je čvrsta i postojana, te istovremeno održati bliskost?

Kako postavljati granice bez zastrašivanja i ucjenjivanja?

Kako osjetiti gdje su naše osobne, roditeljske granice, i iskomunicirati ih na jasan način?

Na ova, i slična pitanja pokušati ćemo odgovoriti tijekom programa NEposlušnost i postavljanje granica. Pomoću video predavanja, razgovora i iskustvenih vježbi osvijestiti ćemo gdje leže naše granice, a gdje potrebe naše djece, te na koji način možemo pomiriti jedne i druge. 

Program se sastoji od:

  • video predavanja Tomislava Kuljiša “Postavljanje granica djetetu” koje ćete moći pogledati u svom ritmu, prije održavanja e-predavanja i e-radionice, kako biste dobili teoretski uvod i informativnu pozadinu (150 min).
  • Interaktivno Zoom predavanja Jelene Stanković (60 min)
  • Iskustvene Zoom radionice Jelene Stanković (90 min)

Interaktivno e-predavanje i iskustvena e-radionice s Jelenom Stanković održati će se 26.10.2020, od 18 do 20:30 sati . Zbog velikog interesa, postoji mogućnost otvaranja novih datuma, 27.10. i 28.10.2020, u isto vrijeme. 

Kotizacija za program “NEposlušnost i postavljanje granica” iznosi 300 kuna, ili 40 eura. 

Ukoliko ste polaznik programa Roditeljstvo 0-6 Centra Prirodno roditeljstvo (te zbog toga već imate pristup video predavanju “Postavljanje granica djetetu”) sudjelovanje na e-predavanju i e-radionici Jelene Stanković omogućeno vam je po sniženoj cijeni od 200 kuna. U tom slučaju pošaljite e-mail naslova “NEposlušnost i postavljanje granica – snižena cijena” na jelena@prirodnoroditeljstvo.com, kako biste dobili potrebne upute. 

Za sva pitanja i dodatne informacije pišite nam na jelena@prirodnoroditeljstvo.com

“Polazak u vrtić”

Ovo je predavanje za roditelje koji se pripremaju za polazak djeteta u vrtić koje daje odgovore na pitanja: Kako pripremiti dijete za polazak u vrtić? Što su tada najčešći razlozi za probleme i emocionalnu bol kod djeteta? Kako se nositi s djetetovim suzama i strahom od odvajanja?  Kako se najbezbolnije odvojiti od djeteta u vrtiću?

Polazak u vrtić je za mnogu djecu veliki izazov, koji može aktivirati vrlo snažne emocionalne reakcije. Za ovu temu nema univerzalnih pravila, te je ključno razumjeti što se događa u našem djetetu i kako mu ja kao roditelj mogu pomoći da odlazak u vrtić ne postane traumatsko iskustvo s dalekosežnim posljedicama. Ukoliko su i dijete i roditelj spremni na separaciju, kretanje u vrtić može označiti početak pozitivnog iskustva rane socijalizacije. Faza polaska u vrtić je doista jako važna, jer odnosi koji se stvaraju na početku socijalnog razvoja postavljaju temelje cjeloživotnih obrazaca uspješnog kontakta i komunikacije.

Program se sastoji od:

  • video predavanja Tomislava Kuljiša “Polazak u vrtić” koje ćete moći pogledati u svom ritmu, prije održavanja e-radionice, kako biste dobili teoretski uvod i informativnu pozadinu
  • Iskustvene Zoom radionice (90 min)

Interaktivne iskustvene radionice održati će se:

datumi uskoro

Kotizacija za program “Polazak u vrtić” iznosi 300 kuna, ili 40 eura, a samo video “Polazak u vrtić” iznosi 200kn ili 27eur

Ukoliko ste polaznik programa Roditeljstvo 0-6 Centra Prirodno roditeljstvo (te zbog toga već imate pristup video predavanju “Polazak u vrtić”) sudjelovanje na e-radionici omogućeno vam je po sniženoj cijeni od 200 kuna. U tom slučaju pošaljite e-mail naslova “Polazak u vrtić – snižena cijena” na info@prirodnoroditeljstvo.com, kako biste dobili potrebne upute.

Za sva pitanja i dodatne informacije pišite nam na info@prirodnoroditeljstvo.com

 

VODITELJICE Centra Prirodno roditeljstvo

jelena

Jelena Stanković, mag. sociologije i socijalne psihologije,
Gestalt psihoterapeutkinja (pod supervizijom).

Ukoliko želite zakazati termin roditeljskog savjetovanja, ili vam je potrebna psihoterapijska podrška, pišite mi na jelena@prirodnoroditeljstvo.com

image_6483441

Ivana Lipak
Terapeut Integralne tjelesne psihoterapije

Ukoliko ste zainteresirani za roditeljsko savjetovanje, rad na sebi kroz psihoterapiju ili EFT, javite mi se na lipak@ipd-center.eu.

Ili ispunite kratki kontakt obrazac pa ćemo vas mi kontaktirati kako i kada vama odgovara.

Svjedočanstva polaznika programa
Roditeljstvo 0-6

SVJEDOČANSTVA

Topla preporuka svakom roditelju. Ovo je idealno mjesto za rad na sebi kroz roditeljstvo koji je potreban bas svakome od nas. Do trenutka dok nisam postala majka mislila sam da ne postoji nista sto u zivotu ne mogu svladati i postici. Sve sam stvarala uz nevjerojatnu snagu i samopouzdanje te sam vjerojatno jedna od rijetkih koja ce hrabro priznati da je bas to ogromno samopouzdanje koje sam posjedovala izmaklo u meni, najljepsem i najvrijednijem trenutku u zivotu-kada sam postala majka. Zasto je bas moje dijete toliko zahtjevno i jesam li jedina mama koja pune dvije godine nije spavala noc,bila su samo neka od mojih pitanja…Svoje odgovore zasto sam pokleknula bas u tom trenutku pronasla sam upravo u ovome centru. Zahvaljujuci svim spoznajama i Tomislavu Kuljisu danas sam itekako sretna i snazna mama. Kroz ovaj program zaista postajemo roditelji koji ce osim bezuvijetne ljubavi nastojati razumijeti svoju djecu u svakoj fazi odrastanja, srusiti predrasude o dobro ili lose”odgojenoj”djeci te im omoguciti ispunjenje njihovih osnovnih potreba kojih, sigurna sam,mnogi roditelji ni sami nisu svjesni.

- Ana Kuhanec Brasnovic

Sve što sam oduvijek osjećao u sebi o odgoju djece napokon je dobilo svoj smisao. Svaki dan vidim potvrdu u očima i osmjehu svog sina. Hvala...

- tata Igor

Lako je biti otac. Teško je biti dobar i brižan otac. A najteže je biti Tata. Lako je vikati i povrijediti dijete nakon što vas svojim ponašanjem izbaci iz vas samih . Teško je u istom trenutku biti svijestan sebe i svoje reakcije. Teško je shvatiti da vičemo na svoju djecu radi toga što su roditelji i na nas vikali. Lako je povrijediti dijete kada vas “ne sluša”. Teško je voljeti dijete kada vas “ne sluša”. Lako se ljutit okrenuti i otići od njega. Teško je ljutit mirno riješiti situaciju i vidjeti što je to što ustvari dijete želi od vas. Riješenje je uvijek ispod površine. Uvijek! Ovdje učimo kako zajedno sa djecom funkcionirati ispod te površine i sagledati “probleme” dublje nego što izgledaju. Ovdje majke postaju mame. Ovdje očevi postaju tate. Ovdje učimo kako teško pretvoriti u lako. Da sam dijete i da mogu birati tatu, izabrao bih sebe! 🙂

- Daniel Horvat

Nakon odslušanih predavanja i želje da napišem svoje svjedočanstvo i od sveg srca dam preporuku Centru „Prirodno roditeljstvo“ kao i predavaču Tomislavu našla sam se u nedoumici jer mi je od toliko pozitivnih dojmova teško nešto posebno izdvojiti. Mislim da sama moja osobna priča nije previše bitna, ali svakako mogu potvrditi da su predavanja omogućila da postanem puno bolji roditelj, ukazala mi jasno na greške koje sam činila na početku (a kojih nisam bila svjesna) i pokazala mi na koji način mogu ostvariti najbolji početak svojoj malenoj da sutra bude samosvjesna, da se osjeća dobro u svojoj koži i nadasve svega da bude sretna. Naučila sam kako da je „punim iznutra“, kako da se povežem s njom, kako da znam kako ispravno odreagirati u određenoj situaciji, kako da prepoznajem što mi zaista govori i što očekuje od mene, na koji način da komuniciram s njom, da joj dajem podršku, kako da potaknem razvoj njezine autentičnosti, na koji način da se odnosim prema njezinim emocijama, kako se uskladiti i postavljati joj granice, bezuvjetno ju voljeti... Hvala Centru i Tomislavu što su mi omogućili cijeli uvid u djetetov razvoj, što je znanje prenešeno na izuzetno nenametljiv i pristupačan način, što se osjećam obogaćeno sa svim tim saznanjima i što znam da sam time osigurala najbolji start svome djetetu. Ovo je definitivno najbolje uložen novac do sada! Hvala još jednom,

- Nella

Video isječci s Jelenom Stanković

 

JAVNI NASTUPI TOMISLAVA KULJIŠA I CENTRA PRIRODNO RODITELJSTVO

TRIBINA – ISJEČAK
Rani razvoj – dobar start za život

EUROPSKI DOM, ISJEČAK IZ PREDAVANJA
Utjecaj ranog razvoja djeteta na odraslost

ISJEČAK IZ PREDAVANJA
Tjedan mozga 2014

INSPIRATIVNI VIDEO KLIPOVI O RANOM RAZVOJU

Harward – Center on developing child

Dr. Allan Shore – Razvoj djetetovog mozga

Dr. Allan Shore – O važnosti emocija u ranom periodu

The Impact of Early Adversity on Children’s Development