Program
Program Osobni razvoj (OR)

Osobni razvoj – nešto što si dugujemo i najveći dar koji možemo dati samima sebi i temelj edukacije za psihoterapeute ITP-a

MOĆ UNUTARNJE PROMJENE

U svakom čovjeku postoji težnja i potreba da budemo sretniji i ispunjeniji, ali nesvjesno mislimo da se mora prvo promijeniti nešto vani oko nas, što nas drži u poziciji nemoći i ovisnosti. Kada shvatimo da se sreća postiže promjenom na unutra, kroz naš (osobni) razvoj i daljnje sazrijevanje konačno smo na pravom putu.

POTREBA DA BUDEMO PRIHVAĆENI KAKVI STVARNO JESMO

Svi u sebi nosimo potrebu za širenjem i realizacijom onoga što u sebi istinski jesmo i da budemo poznavani, viđeni, priznati i prihvaćeni onakvi kakvi u sebi stvarno i jesmo. Nosimo u sebi potencijal za daljnji rast i popravljanje onih dijelova sebe i svog funkcioniranja kojima nismo zadovoljni, ali najčešće ni ne znamo da se to doista i može. Najčešće nas je strah nas je da se otvorimo pred drugima, jer što ako nas vide kakvi ”stvarno jesmo”?

NADVLADAVANJE OTPORA

Upravo će sposobnost da se oduprem vlastitim otporima i strahovima te da ih vidimo i osvijestimo presuditi da li ćemo i dalje ostati zarobljenici svog nesvjesnog i odživjeti svoj život bez realizacije svojih potencijala….ili ćemo konačno početi raditi na sebi u cilju vlastitog širenja, realizacije Sebe, bolje emocionalne regulacije, otpuštanja strahova, oslobođenja onoga što jesam, ostvarivanja većeg mira i sretnosti u sebi. To je ono što radimo kroz Osobni razvoj i što je ujedno i ključan preduvjet za biti dobar psihoterapeut ITP-a.

“I am not what happened to me, I am what I choose to become.”
– Carl Jung

Video serijal: zašto i kako
Osobni razvoj

Kroz ovo predavanje željeli bismo bih dati sliku koja nedostaje u širem društvu o tome što je u biti osobni razvoj. Uvodni dio nam pojašnjava poziciju osobnog razvoja u društvu i navodi zašto najčešće samo razumijevanje i spoznaje o tome gdje je problem ili savjeti što bismo tada trebali nisu dovoljni. Predavanje je prilika da se upoznamo s pojmovima kao što su: prorada emocija, tjelesna memorija, što znači biti u tijelu ili biti povezan sa sobom…

Ovi pojmovi su ključ razumijevanja dubokog rada na sebi kroz rad na implicitnoj memoriji i nesvjesnom koje nam određuje misli i stavove, tjelesnim emocionalnim blokadama…Pored uobičajenog rada na sebi po sistemu top – down tj. terapija i tehnika koje nastoje promjenom ponašanja ili misli utjecati na unutarnje stanje osobe, postoji i botom – up pristup gdje se mijenjaju na najdubljem nesvjesnom nivou programi koji upravljaju našim ponašanjima, doživljavanjem svijeta i našim mislima. Obzirom da je duboko nesvjesno koje se je formiralo u prvim godinama života dio sustava tjelouma (bodymind), da bismo u njemu nešto promijenili moramo raditi s dubokim tzv. primarnim emocijama, bazalnim impulsima, somatiziranim stanjima i potisnutim emocijama.

Najčešće nismo niti svjesni da neku problematiku koju imamo možemo mijenjati te da ne moramo ostati takvi kakvi jesmo, ako s tim kako trenutno funkcioniramo nismo zadovoljni. Kroz ovaj dio želimo sagledati što to sve može biti predmet rada na sebi i osobnog razvoja u IPD centru.

Nepoželjna stanja, ponašanja ili emocije koje nam kvare kvalitetu života imaju svoj izvor o kojem se još uvijek premalo zna u našem društvu. Najčešće mislimo da smo se takvi rodili i da ćemo uvijek ostati takvi, ili mislimo da smo si sami krivi što se tako ponašamo ili osjećamo u sebi. Spoznaja o stvarnom korijenu ljudske problematike nam ukazuje da doista nismo mi krivi za to, ali smo jedini odgovorni koji to mogu popraviti kroz odgovarajući rad na sebi.

Ako želimo dosita raditi na dubokoj transformaciji podsvjesnih obrazaca, krivih uvjerenja, potisnutih emocija…moramo ići duboko u svoj sustav tamo gdje se problemi i nalaze. U tom cilju je neophodan rad s tijelom (cjelokupnim organizmom), impulsima, primarnim emocijama odnosno najdubljim programima našeg funkcioniranja. Kada na toj dubokoj razini dođe do promjene, mijenja se i naše ponašanje, emocionalno stanje postaje bolje i jednostavno se osjećamo cjelovitije, životnije i staabilnije u svome tijelu. U ovom dijeli želimo približiti načine rada u IPD Centru koje doista shvatimo tek kada imamo osobno iskustvo kroz rad u grupi ili individaualnoj terapiji.

Saznaj više o programu
Osobni razvoj

Smatramo da je konkretan rad na sebi osnovni preduvjet za biti psihoterapeut, pogotovo u odnosim psihoterapijama kao što je ITP gdje sama osobnost terapeuta glavni alat iscjeljenja klijenta.
Pojam osobni razvoj se danas sve češće spominje i mnogi ljudi nastoje raditi na sebi na vrlo različite načine koristeći različite tehnike od plesa do duhovnosti. Obično intuitivno krećemo od onih blažih, za koje u određenom trenutku imamo kapacitet, a kada smo spremni nalazimo nešto novo i moćnije tj. upravo ono što nam u tom trenutku treba.

Uobičajene i česte problematike psihološki zdravih odraslih osoba, u emocionalnom i psihološkom funkcioniranju te osjećaju sebe ne moraju biti naša sudbina. Možemo kroz duboki strukturirani rad dovršavati svoj razvoj tamo gdje smo zapeli i postajati funkcionalniji, odnosno onakvi kakvi smo trebali biti da smo imali sve potrebne uvjete za cjeloviti rani razvoj. Preduvjet je da prvo sebi priznamo da nismo zadovoljni svojim funkcioniranjem te da je problem u nama, a ne vani. Polako kroz rad na sebi u programu Osobni razvoj upoznajemo svoj unutarnji svijet, pravimo reda u njemu i postajemo sve mirniji u sebi, zreliji i funkcionalniji sa svijetom oko sebe. Kao terapeut koji je prošao sav ovaj rad na sebi možemo biti stvarniji i uspješniji sutra u radu sa svojim klijentima.

 • Radimo u malim grupama od 12 do dvadesetak polaznika s dva iskusna terapeuta i asistentom kako bismo se mogli posvetiti svakome od polaznika.
 • U većini gradova imamo svoj prostor uređen za potrebe našeg rada sa svom potrebnom opremom što daje za ovaj rad neophodan osjećaj sigurnosti.
 • Teorijski dio je odvojen od iskustvenog i sadrži preko 250 sati snimljenih i strukturiranih temeljnih video predavanja Tomislava Kuljiša s pripadajućim PDF-ovima na koja se može kroz godine vraćati i ponovo ih gledati dok interaktivna predavanja mogu biti i online čime si polaznici značajno štede vrijeme.
 • Edukaciju vodi cijeli tim naših, ali i poznatih europskih učitelja (Heiner Steckel i Olaf Trapp) kako bi studenti dobili širinu i upoznali različite pristupe.
 • Program je vikendima ili navečer da se ne trebaju uzimati slobodni dani i godišnji.
 • Korisničke stranice sadrže vlastiti softver i kalendar za potrebe evidencije sati, kontrolu kvalitete rada, praćenje napredovanja studenata, pristup videima i drugim materijalima.
 • Razrađen sustav mentoriranja studenata kao i organiziran sustav grupnih i individualnih supervizija s velikim timom supervizora.
 • Za one koji nemaju mogućnost edukacije u našim centrima postoji opcija online edukacije uz ljetni modul uživo.
 • Za slučaj izolacije ili Covid mjera razvili smo Video Conferencing System u svim našim prostorima za sve koji ne bi bili u mogućnosti sudjelovati u radu uživo.

 

 

Pored motivacije da se OR upiše kao 2. stupanj iskustvenog treninga i edukacije za psihoterapeute ITP-a, veliki broj polaznika ovaj program upisuje s ciljem dubljeg i konkretnog rada na sebi i osobnog razvoja na sljedećim temama:

Interpersonalno funkcioniranje:

 • želja za boljim i dubljim partnerskim odnosima
 • želja da smanjim ovisnost i potrebitost za drugima
 • želja za većom roditeljskom kompetencijom
 • želja da bolje osjetim i doživim druge ljude i imam jaču empatiju
 • želja da ostvarim snažniji osjećaj pripadanja i povezanosti sa svijetom
 • želja da se mogu slobodnije i jasnije izraziti među drugima

Unutarnje emocionalno stanje:

 • želja da se oslobodim straha i napetosti
 • želja za boljim kontroliranjem snažnijih emocija
 • želja za boljim kontaktom s emocijama
 • nezadovoljstvo zbog stalnog potiskivanja emocija
 • želja za snažnijom unutarnjom motivacijom
 • potreba da znam što doista želim i hoću u životu
 • potreba za snažnijim osjećajem životnosti
 • potreba za unutarnjim mirom

Unutarnje psihološko stanje:

 • želja da bolje upoznam samoga sebe
 • potreba da izgradim veći osjećaj sigurnosti i osobne vrijednosti
 • potreba za većim povjerenjem u sebe i život
 • potreba da više imam sebe i da se mogu bolje zauzeti za sebe
 • potreba za snažnijom unutarnjom motivacijom i osjećajem smisla
 • želja za snažnijim osjećajem prisutnosti u sadašnjem trenutku
 • želja da se riješim štetnih obrazaca ponašanja

Za one koji osjete odmah ili naknadno da je poziv psihoterapeuta upravo ono što najviše žele raditi u životu, četverogodišnji OR je (nakon RAR-a) ujedno i temelj edukacije za terapeute Integralne tjelesne psihoterapije (ITP). Duboko vjerujemo da je rad na sebi kroz ITP i osobno višegodišnje iskustvo bivanja klijentom, preduvjet da možemo jednog dana biti dobri terapeuti ITP-a, jer sve što poslije radimo s klijentima smo prvo iskusili na sebi.
Kako bismo sutra mogli biti podrška drugima kao terapeuti važno je da prvo riješimo jedan dio osobne problematike, ali i da razvijemo sposobnosti prisutnosti, čujenja i doživljavanja drugih.
Osobni razvoj je ujedno i prilika za implicitno učenje terapijskih vještina koje ćemo na TP-u i TT-u nastaviti razvijati kroz eksplicitnu edukaciju.

Program Osobni razvoj je zasnovan na integraciji znanja iz: razvojne i kliničke psihologije tjelesnih psihodinamskih pravaca (Bioenergetska analiza, Core Energetix, Somatic Experiencing), interpersonalne neurobiologije, suvremene teorije attachmenta (privrženosti), teorije regulacije afekta (A. Schore), objektnih relacija, bioenergetike, integralne teorije…

U radu nastojimo integrirati psihoterapijske pristupe koji omogućavaju rješavanje tih problema kao što su tjelesne psihoterapije i klijentu orijentirane odnosne psihoterapije (C. Rogers, two person psychotherapy) što čini osnovu Integralne tjelesne psihoterapije za koju je Osobni razvoj ujedno i dio treninga i edukacije.

Osobni razvoj je u osnovi dovršetak inhibiranih ranih razvojnih procesa koji su se trebali odvijati unutar ranog attachmenta djeteta s roditeljima, primarno majkom, kao i razrješavanje ranih traumatskih iskustva kojih u pravilu nismo svjesni mada nam danas određuju kvalitetu života, zdravlje, a ponekada i dužinu života.
Rani attachment (privrženost) je nešto puno dublje od odnosa bliskost i privrženosti ili psihološko emocionalnog stanja djeteta i roditelja. Kvaliteta attachmenta (privrženosti) određuje cjelokupno stanje organizma djeteta, odnosno determinira neurološko i biokemijsko stanje tijela-organizma, ili bolje rečeno, tjelouma (bodymind) buduće osobe.
Odstupanja od potrebne kvalitete attachmenta s roditeljima podrazumijevaju trenutne promjene u neurofiziologiji djeteta, promjene u muskularnoj hiper ili hipo aktivaciji i u funkcioniranju autonomnog živčanog sustava. Stoga dominantne tendencije u kvaliteti ranog attachmenta i određeni stilovi attachmenta postaju oblikujući faktor za razvoj i cjeloživotno funkcioniranje neurofiziologije organizma. Kvaliteta attachmenta formira kroz život prevladavajuća stanja u tijelu koja određuju ljudsko emocionalno stanje koje zatim određuje ljudsko psihološko stanje što determinira načine doživljavanja svijeta i drugih, načine razmišljanja i na kraju samog ponašanja osobe.
Ako želimo duboko transformativno i uspješno raditi na problematikama odraslih ljudi koje su u pravilu izvorno nastale kroz iskustva ranog attachmenta, važno je djelovati na onoj razini gdje je smješten problem, a to je razina neurofiziologije organizma ili kako to kolokvijalno zovemo razina tijela.

U želji da bolje definiramo što je osobni razvoj želimo naglasiti distinkciju od onoga što osobni razvoj nije, a s čime se najčešće komparira i miješa.

– Osobni razvoj nije namijenjen liječenju psiholoških bolesti i nije namijenjen osobama s aktualnom psihijatrijskom dijagnozom. Time se bavi psihijatar, liječnik koji je nakon studija medicine završio specijalistički studij iz psihijatrije i bavi se dijagnosticiranjem mentalnih bolesti i njihovim liječenjem najčešće uz pomoć lijekova – psihofarmaka, ili psihoterapeut osposobljen da radi s dijagnozama.

– Osobni razvoj nije razgovor i savjetovanje o psihološkim problemima. Time se bavi psiholog koji je završio studij psihologije.

– Osobni razvoj nije psihoterapija jer podrazumijeva kompleksniji i predaniji način rada od odlaska na klasičnu psihoterapiju na koje idemo kada imamo određene psihološke i emocionalne probleme odabirući neku od više stotina terapeutskih pravac od kojih su kod nas najzastupljenije kognitivno-bihevioralna, geštalt, tjelesna psihoterapija, kibernetika, sistemska psihoterapija, psihoanaliza i sl. Pri tome ne moramo biti zainteresirani za upoznavanje korijena svojih problema i po rješenju nekog problema nakon određenog broja terapija prestajemo s daljnjim radom. Psihoterapija čini jako važan dio osobnog razvoja uz teorijsku edukaciju u cilju razumijevanje samoga sebe te uz grupni i procesni rad. Osobni razvoj je nešto što nikada ne prestaje kada jednom krenemo s tim radom na sebi.

Kroz Inregralnu tjelesnu psihoterapiju kao osnovu programa Osobni razvoj sagledavamo kako rani interpersonalni odnosi (objektne relacije) formiraju podsvijest koja s neurologijom i fiziologijom tijela čini jednu cjelinu (tjeloum) te kako utjelovljena podsvijest oblikuje ljudsku psihu, način percipiranja, razmišljanja, ponašanja i odlučivanja kao i osoban odnos prema čovjeku inherentnoj spiritualnosti.
Kroz osobna iskustva u radu sagledamo kako interpersonalna iskustva iz ranog perioda ostaju ugravirana u neurologiju i biologiju ljudskog organizma, utječu na formiranje oblika tijela te postaju osnova na kojoj se razvija psihološki aparat čovjeka. Fascinantne su suvremene spoznaje koliko kvaliteta ranog attachmenta kasnije utječu na cjeloživotno zdravlje te kvalitetu i dužinu života osobe. Ta znanja možemo sada staviti u funkciju unutarnje transformacije i unaprjeđivanja kvalitete svog života.

 Tjelesni terapijski pristupi nam dokazuju da sa sistematskim i dubokim radom na sebi možemo početi oblikovati i razvijati sebe u cilju ostvarenja svojih ljudskih potencijala: ispunjenog života, snažnog osjećaja sebe, dobre emocionalne samoregulacije, izgradnje dobrih odnosa i življenja punim plućima.

Program OR se upisuje nakon što prođemo program RAR ili e-RAR koji čini osnovu cjelokupnog daljnjeg rada.
Pored programa OR koji se svake jeseni može upisati u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Rijeci, Ljubljani, Beogradu i Podgorici, za sve koji nisu u mogućnosti pohađati programe u našim centrima postoji mogućnost upisa online programa e-OR.

Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate.
– Carl Jung

Opcije upisa i CIJENE programa
Osobni razvoj

Gdje se može upisati program OR?

Program Osobni razvoj uživo se može upisati u našim centrima: IPD Centar Hrvatska u Zagrebu, Splitu, Rijeci, IPD Centar Srbija u Beogradu, IPD Centar Slovenija u Ljubljani i IPD Centar Crna Gora u Podgorici. Za sve ostale postoji online e-OR .

Kolike su grupe i tko su voditelji?

Grupe od cca 20-30 tak polaznika vode dva ili više voditelja, terapeuta IPD Centra koje možete upoznati na radionicama RAR-a.

Kako se upisuje OR i koja je cijena programa?

Tijekom programa RAR od zainteresiranih formira se nova grupa polaznika OR-a koje počinju s radom u jesen ili zimu svake godine.

Cijena jedne godine OR-a podrazumijeva:
Koncept programa i teorijski dio u obliku video i audio predavanja i PDF članaka i korištenje internog softvera koji prati rad polaznika (IPD Centar International)
Iskustveni dio od 5 modula sa ukupno 21 radionicom uživo (IPD Centri: HR, SRB, SLO i CG)

Ukupna cijena Teorijskog i Iskustvenog dijela programa za jednu školsku godinu:
Hrvatska       2150 €
Srbija              1800€
Slovenija        2440 €
Crna Gora     1800€

Tijekom školske godine polaznici koji namjeravju biti terapeuti trebaju imati cca 15 terapija godišnje (min 60 tijekom 4 godine), dok je za ostale preporuka min 10 terapija godiešnje kako bi mogli sudjelovati u radu grupe. Terapije nisu u cijeni programa.

Kome je namijenjen program e-OR?

e-OR je namijenjen svima koji nisu u mogućnosti pohađati radionice u našim centrima i žele sudjelovati u grupnom radu preko interneta s ciljem rada na sebi i/ili edukacije za terapeute ITP-a. Svi oni koji imaju mogućnost pohađati OR uživo u nekim od naših Centara je izričita preporuka da odmah upišu tu opciju. jer naknadni prelasci sa e-OR-a u OR uživo nisu mogući.

Od čega se sastoji program e-OR?

e-OR na svakoj od 4 godine sadrži:
– 18 radionica radnim datom od 18-21.15 h i tijekom subota (dvije radionice) prema unaprijed definiranim terminima.
– 36 sati snimljenih i uređenih video predavanja
– 6 interaktivnih predavanja s Tomislavom preko ZOOM-a uz mogućnost naknadnog gledanja.
– introspekcije uz svako od predavanja
– min 10 terapija, a za one koji žele biti terapeuti ITP-a je min 15 terapija godišnje (preko ZOOM-a ili uživo. Terapije nisu u cijeni programa)

Kolike su grupe i tko su voditelji?

Grupe imaju dvadesetak polaznika s kojima preko ZOOM-a radi tim voditelja IPD terapeuta.

Kako se upisuje e-OR i koja je cijena programa?

Nakon što ste prošli program RAR ili e-RAR-a i prijavili se za upis programa e-OR dobiti ćete sve potrebne informacije oko upisa. Program se upisuje tijekom jeseni i zime kada se formira cjelovita grupa i traje 10 mjeseci.

Cijena godine e-ORa je 1400€ i može se platiti u 6 rata.

 

Da li je e-OR jednak OR-u i dovoljan za upis Terapeutskog treninga-a tj 5. godine?

e-OR nije jednak OR-u uživo. Oni koji žele proći edukaciju za psihoterapeute ITP-a tj. upisati TP i TT trebaju proći dodatno uz e-OR još i MODUL OR-a uživo za svaku godinu OR-a koji se održava u IPD Centru u Zagrebu tijekom subote i nedjelje cijeli dan i ponedjeljak i utorak od 17-21.30h za kojeg je kotizacija 550€ po modulu za svaku godinu OR-a.

Što je potrebno imati od opreme da bi se mogao upisati e-OR?

Dovoljno je imati kompjuter ili laptop s kamerom, poželjno je i slušalice s mikrofonom, prosječno dobar internet i prostoriju u kojoj možete biti sami i u kojoj vas tijekom radionice nitko neće ometati u radu grupe preko ZOOM-a.

Želim saznati više

Kako bismo vas mogli kontaktirati i pružiti vam sve informacije o sadržaju, terminima, upisu, te načinu izvođenja OR i e-OR programa pozivamo vas da nam se bez obaveze javite na: info@ipd-center.eu.  

Ili ispunite kratki kontakt obrazac pa ćemo vas mi kontaktirati kako i kada vama odgovara.


Naše povrede nose potencijal realizacije naše životne svrhe i onoga zbog čega smo tu.

– Tomislav Kuljiš

Sadržaj programa
Osobni razvoj

RADIONICE
Svaka godina OR-a sadrži pet tematskih modula u okviru kojih se nalazi 17 radionica s vježbama i procesima i 4 intenzivne radionice (TTR) koje obrađuju određenu temu o čovjeku.
PREDAVANJA
Teme radionica su potkrijepljene i pojašnjene teorijskim dijelom u obliku 6 uređenih i snimljenih video predavanja Tomislava Kuljiš s pratećim PDF materijalima na koja se nastavlja 6 interaktivnih predavanja koja se u Zagrebu prate uživo a u drugim gradovima preko ZOOM-a. Mogućnost vraćanja na snimljena predavanja je velika prednost naše škole.
INTROSPEKCIJE
Nakon svakog predavanja se u našem internom softveru pišu introspekcije kroz koje polaznici obrađenu temu nastoje primjeniti na sebi i dublje razumjeti sami sebe.
Ukupna satnica po godini je 150 školskih sati strukturiranog programa.

TERAPIJE
Uz redovni program polaznik je dužan imati najmanje 10 terapija godišnje za upis naredne godine, a ukoliko želi biti psihoterapeut minimalno je 15 terapija godišnje s terapeutima iz IPD tima koje nisu u cijeni programa.

1. godina Osobnog razvoja (OR1)

Prva godina OR-a je posvećena razvijanju unutarnjeg osjećaja sigurnosti i formiranju sigurne grupe, osjećaju pripadanja i povezanosti. Spoznajemo svoje resurse, trenutne kapacitete za kontakt i funkcioniranje osobnih granica. U takvom podržavajućem okruženju se možemo početi upoznavati s funkcioniranjima osobnog nesvjesnog: nesvjesnih krivih uvjerenja, transfera, maski koje nosimo, vlastite sjene, unutarnjeg kritičara i sabotera.

Na radionicama Karakterologije se bavimo Shizoidnom i oralnom obrambenom strukturom.

TTR radionice imaju temu  ”Ja u odnosima” i posvećene su sagledavanju kako naš sustav na nesvjesnoj razini funkcionira u odnosima s drugim ljudima i nastoji dobiti od drugih ono što nije tijekom ranog razvoja: Sigurnost, Viđenost, Prihvaćenost i Namirenost.
Završni rad je u obliku pisanog dubokog sagledavanje sebe na svim ovim temama koji se iznosi unutar sigurne grupe.

RADIONICE: 

 1.     Modul – Moji sadašnji kapaciteti:
  1. Moji resursi kao izvor regulacije
  2. Moje granice
  3. Moj kapacitet za promatrača
  TTR1  Ja u odnosima: Sigurnost
 2.     Modul – Moje nesvjesno 1:
  4. Moja nesvjesna uvjerenja
  5. Moji transferi i projekcije
  6. Moje maske
  TTR2  Ja u odnosima: Viđenost
 3.     Modul – Karakterologija: Shizoidna obrana:
  7.  Shizoidna obrana (holding out)
  8.  Shizoidna obrana – protosram/nevrijednost
  9.  Procesna radionica
  TTR3 Ja u odnosima: Prihvaćenost
 4.     Modul – Karakterologija: Oralna obrana (holding on)
  10. Oralna povreda
  11. Oralna povreda – nenamirenost
  12. Procesna radionica
  TTR4 Ja u odnosima: Namirenost
 5.     Modul – Moje nesvjesno 2:
  13. Moja sjena
  14. Moj unutarnji kritičar
  15. Moj unutarnji saboter
  16. Završni rad (izlaganje pisanog rada): Gdje sam bio/la i što se promijenilo
  17. Završni rad

 

PREDAVANJA OR1:

 1. Nesvjesni dijelovi osobnosti
 2. Korijen konflikata sa svijeom, drugima i sobom
 3. Osobni razvoj kroz razvoj mozga
 4. Integracija Karakterologije i Stilova preživljavanja
 5. Nesvjesno u ljubavnim odnosima
 6. Spiralna dinamika svijesti

Osobni razvoj 1. godina

2. godina Osobnog razvoja (OR2)

Druga godina OR-a nas uvodi u spoznavanje različitih dimenzija sebe kao i vlastitog obrambenog sustava i korijena otpora. Bavimo se otkrivanjem traume u tijelu i načina rada s njom, kao i upoznavanje koliko živimo iz kojeg dijela sebe: ego svjesnosti, nižeg ja ili višeg ja. Upoznajemo se s temeljnim razumijevanjem energetskog sustava čovjeka.
Na radionicama Karakterologije se bavimo psihopatskom i mazohističkom obrambenom strukturom
TTR radionice imaju temu  „Dimenzije Ja“ i posvećene su spoznavanju različitih dimenzija Ja: Lažno ja – maska, napuhano ego Ja, Urušenoj Ja (sram i ”rupa”) i Više Ja (Self).
Završni rad je u obliku priče o sebi kroz uradak (predmet) koji simbolizira moje uvide o meni na teme koje smo prošli kroz ovu godinu.

RADIONICE:

 1. Modul – Kako se branim od svijeta:
  1. Otpori, racionalizacija i somatizacija
  2. Moji obrambeni mehanizmi
  3. Kontrola i prepuštanje
  TTR1 Dimenzije Ja: Lažno ja (moje maske)
 2. Modul – Karakterologija: Psihopatska obrana (holding up)
  4. Psihoptaska obrana – nastanak i osvještavanje
  5. Psihopatska obrana – prorada
  6. Procesna radionica
  TTR2 Dimenzije Ja: Napuhano ego Ja
 3. Modul – Trauma u tijelu:
  7. Regulacija dorzalne aktivacije (Disocijacija, psihološka dezintegracija i rad sa traumom)
  8. Ventralna regulacija (rad sa Social engagament system-om)
  9. Simpatička aktivacija i rad s njom
  TTR3 Dimenzije Ja: Urušeno Ja (rad sa sramom i ”rupom”)
 4. Modul – Karakterologija: Mazohistička obrana (holding inside)
  10. Mazohistička obrana – nastanak
  11. Mazohistička obrana – prorada
  12. Procesna radionica
  TTR4 Dimenzije Ja: Potisnuto Ja
 5. Modul – Moj energetski sustav: Ljudsko energetsko polje i fenomenologija
  13. Uvod u energetski rad
  14. Fenomenologija
  15. Kontakt sa Selfom
  16. Završni rad: Kako sada vidim sebe – uradak i izlaganje priče o sebi
  17. Završni rad

 PREDAVANJA OR2:

 1. Tko sam JA?
 2. Ego i Self
 3. Trauma u tijelu – povijest, geneza i rad s traumom
 4. Bioenergetika 1 – energetska dimazija čovjeka
 5. Bioenergetika 2 – energetski centri
 6. Interpersonalna neurobiologija i Polivagalna teorija

Osobni razvoj 2. godina

3. godina Osobnog razvoja (OR3)

Na trećoj godini se dublje upoznajemo s osobnim funkcioniranjima vlastitog sustava u interakciji sa svijetom.Otkrivamo kakav nam je temeljni osjećaj sigurnosti i kako naš sustav kompenzira nesigurnost. Upoznajemo se sa kapacitetom svog sustava za osjećanje i potiskivanje emocija i razvijamo kapacitet sustava za primanje i za užitak. Bavimo se razvijanje osjećaja sebe i osobne moćnosti i kapaciteta za vlastite granice i osobno NE kao i širenjem kapaciteta za kontakt i duboke odnose. Radimo na snažnijoj ekspresiji vlastite istine i autentične dimenzije.
Istražujemo i dovršavamo nedovršene adaptivne procese u tijelu: senzorno motorne, bavimo se otvaranjem emocionalnih blokada, osvještavamo vlastito regresiranje u određenim situacijama,
Na radionicama Karakterologije se bavimo rigidnom i simbiotskom obrambenom strukturom.

TTR radionice imaju temu ”Ja i svijet” i posvećene su spoznavanju kako moje nesvjesno doživljava svijet: koliko se osjećam da pripadam, da sam realiziran/a u njemu, da imam temeljno povjerenje u svijet i život i koliki je moj stupanj individualnosti, samo-opstojnosti i kakva je moja moćnost.

 RADIONICE:

 1.     Modul – Moje emocionalno funkcioniranje:
  1. Unutarnja sigurnost i kompenzacije nesigurnosti

  2. Moje emocionalne blokade
  3. Moj kapacitet za užitak i opravdana i neopravdana krivnja.

TTR1  Ja i svijet: Pripadnost

 1.     Modul – Karakterologija: Rigidna obrambena struktura (holding aside)
  4. Rigidna obrana – nastanak
  5. Rigidna obrana – osvještavanje i prorada
  6. Rigidna obrana – strah od autentičnosti
  TTR2 Ja i svijet: Realiziranost i autentičnost
 2. Modul –  Pravo da jesam:
  7. Moja osobna moć

  8. Moj kapacitet za ljubav
  9. Moja istina i stvarno ja
  TTR3 Ja i svijet: Povjerenje u sebe, svijet i život
 3. Modul –  Karakterologija: Simbiotska obrambena struktura (holding with)
  10. Simbiotska struktura – nastanak
  11. Simbiotska struktura – prorada
  12. Procesna radionica
  TTR4 Ja i svijet: Individualnost i moćnost
 4. Modul –  Nedovršeni procesi u meni:
  13. Moja volja i moje Neću
  14. Moje niže ja
  15. Moj odnos sa autoritetima i moja odgovornost
  16. Što bi tijelo? (nedovršeni senzorno motorni procesi)
  17. Otvaranje protoka emocija

PREDAVANJA OR3:

 1. Emocije – Afektivni sustavi
 2. Emocije – Somatizacija
 3. Nesvjesno – individualno i kolektivno
 4. Nesvjesno JA
 5. Emocije – prorada
 6. Integralna teorije AQAL

Osobni razvoj 3. godina

4. godina Osobnog razvoja (OR3)

Zadnja godina OR-a nas uvodi u suočavanje s osobnim problematikama i preuzimanju odgovornosti za njih. Ulazimo u temu psihopatologija i nastojimo sagledati borderline tendencije u meni, narcisoidne tendencije u meni, OKP tendencije, anksioznosti i fobije… Kroz ostvareni veći stupanj prihvaćanja samoga sebe sjedamo u svoj autoritet i podržavamo razvoj osobnog integriteta, odgovornosti za osobno blagostanje, preuzimanje odgovornosti za generalni stav prema sebi i životu.

Intenzivi su posvećeni: – radu na

seksualnosti i zarobljenoj životnoj energiji kao i osvještavanju i preuzimanju

odgovornosti za osobne transfere i kontra transfere,

TTR radionice se bave temom ”Cjelovito Ja” i

posvećene su četirima dimenzijama postojanja: Tjelesna (čitanje tijela),

Energetska (Energetska dimenzija obrambenih sustava), Hara i Namjera, Esencija

ili Self

 

RADIONICE:

 

 1.   Modul – Moje nedozrelosti i problematike:
  1. Narcisoidna tendencija
  2. Borderline tendencija
  3. Tendencije, anksioznosti, , bipolarnosti, paničnih napadaja i OKP-a

TTR1 Cjelovito Ja: Tjelesna razina – Čitanje tijela

 1.     Modul – Attachment (moj tip vezivanja/privrženosti)
  4. Kako sada vidim svoj tip attachmenta

  5. Sigurno i nesigurno vezivanje – dublja razina
  6. Procesni rad

TTR2 Cjelovito Ja: Energetika obrambenih sustava

 1. 3.    Modul – Transfer i kontratransfer:
  Moji transferi i projekcije

  8. Moji kontratransferi
  9. Procesni rad
  TTR3  Cjelovito Ja: Namjera negativna i pozitivna (Hara)
 2.     Modul –  Seksualnost:
  10. Rad sa zarobljenom životnom (seksualnom energijom)

  11. Rad na zdravoj seksualnosti
  12. Procesni rad
  TTR4 Cjelovito Ja: Self, Esencija (Više Ja)
 3.     Modul –  Zrelo Ja:
  13. Moja odgovornost za blagostanje

  14. Moj zdravi autoritet
  15. Moja namjera.
  16.  Završetci u životu
  17. Završna radionica OR-a

PREDAVANJA OR4:

 1. Psihopatologije 1
 2. Psihopatologije 2
 3. Blokovi – somatizacija emocioanlnih blokada
 4. Bodyreading – čitanje tijela po obrambenim strukturama
 5. Organizam u ITP-u
 6. Integracija i kvantna psihoterapija

Osobni razvoj 4. godina


Ne možeš zacijeliti ono što si ne dozvoliš osjetiti.

– nepoznati autor

Svjedočanstva polaznika
Osobnog razvoja

S osobnim razvojem krenula sam iz mjesta u kojem sam bila izuzetno nezadovoljna sobom, svojim životom, svijetom oko sebe… S dubokim osjećajem nevrijednosti, lošom slikom o sebi i izuzetno grubim unutarnjim kritičarem kojim sam svakodnevno zlostavljala sama sebe. S osjećajem da postoji neki život za mene koji ne živim i da postoji neka ja koju osjećam da postoji ali nikad nije viđena niti sam bila sigurna da zapravo postoji. Danas je moj fokus puno više na pozitivnom i jedno od meni najvažnijih postignuća je osjećaj dubokog mira i zadovoljstva bez obzira na to što nekada prolazim kroz emocionalno burnija i teža stanja nego ikada ranije. Osjećam da nakon svega imam više svijesti o svojem funkcioniranju, da puno više obitavam u tijelu i da sam stekla zrelost ega da dočekam s dobrodošlicom i prihvatim sve što dolazi i iskače iz dubina. Sa iskustvom i cijelom riznicom resursa koji mi pomažu kada mi je teško ili omogućavaju da naprosto uživam u dobrom.

- Željka Čivčija

Tek sam završila program OR1 i već sada osjećam da se ne bih nikad više vratila u ono moje stanje od prije godinu dana. U odnosu na ovu sadašnju pozitivu, ispunjenost, životnu energiju i osjećaj da me IMA u tijelu, ono prije je bilo prilično ``mrtvilo`` i praznina.

Kristina

Najveći dar koji sam dobila kroz ovaj put je osjećaj da sam dobrodošla u ovaj svijet, baš takva kakva jesam. Duboko unutra sam dobro, zadovoljno, s puno vjere u sebe, zavoljela sam život i izgradila bolji odnos prema sebi. Na tom putu izuzetno mi je značajna bila podrška terapeuta i grupe kroz koje sam polako gradila nova pozitivna iskustva, na mjestima gdje sam nekada davno naučila preživjeti umjesto živjeti.Sa svakom teškom situacijom imam svijest da se ne ruši svijet, već mi se to događa, imam iskustvo i vjeru da je sve zapravo ok i da mogu ponovo doći u dobro mjesto u sebi. Uočavam da svijet i ljude oko sebe doživljavam pozitivnije nego nekada, što vidim kao odraz svoje unutranje promjene, osjećaja zadovoljstva sa samom sobom i povećanim kapacitetom za sigurnost u odnosima.Sve ono što sam prošla u sebi daje mi i veći kapacitet da ljude razumijem i prihvaćam umjesto osuđujem. Svaki dan i svaka životna situacija je za mene novo učenje i vjerujem da rad na sebi nikada ne prestaje niti ne postoji cilj do kojeg je potrebno doći. Iako i dalje postoje mnoge teme na kojima želim raditi, promarač koji se kroz ovakav rad gradi omogućio mi je da, osim sagledavanja onoga što mi se događa, vratim odgovornost i moć kreiranja svojeg života u svoje ruke.

- Željka

Kada vas zivotne okolnosti dovoljno puta vrate na istu tocku - na sebe same, i jednom to budete spremni istraziti , ovo je sigurno mjesto za poceti svoje putovanje prema unutra, prema znanim i neznanim dubinama sebe. Sretno!

Jelena H.