TRE radionica. Voditelj Tomislav Lipovac. Trauma & Tension Releasing Exercises je radionica namijenjena svima koji žele u svoj život unijeti više mira i opuštenosti, ili su pod stresom, osjećaju unutarnju napetost, teško se mogu opustiti, emocionalno su lako podražljivi, ili nose u sebi ranu traumu.

TRE – TENSION AND TRAUMA RELEASING EXERCISES
Program za otpuštanje napetosti i stresa iz tijela

uživo u ZG radionica, 25.10., 18.30-20.30h 

TRE – TENSION AND TRAUMA RELEASING EXERCISES
Program za otpuštanje napetosti i stresa iz tijela

uživo u ZG radionica, 25.10., 18.30-20.30h 

TRE (Trauma & Tension Releasing Exercises) je radionica namijenjena svima koji žele u svoj život unijeti više mira i opuštenosti, ili su pod stresom, osjećaju unutarnju napetost, teško se mogu opustiti, emocionalno su lako podražljivi, ili nose u sebi ranu traumu. Osmislio ih je Dr. David Bercelli sa svrhom otpuštanja stresa iz organizma, oslobađanja od napetosti ili dovršavanja traumatskog iskustva koje može biti iz najranijeg perioda tako da ga se ne sjećamo, ali utječe na naše unutarnje psihološko i emocionalno stanje.
Stres i trauma su sastavni dio života, ali prirodni mehanizmi za oslobađanje organizma od stresa kod čovjeka su zakržljali. Životinje u prirodi se često nalaze u stresu (bilo da teško nalaze hranu, ili nastoje ne postati plijen) ii često su u stanju životno ugrožavajuće opasnosti – kada doživljavaju traumatsko iskustvo.

Ono što možemo vidjeti kod njih jest da, za razliku od ljudi, imaju puno manje ili nikakve zdravstvene posljedice nakon što dožive stresno ili traumatsko iskustvo. To je zato što se u njima aktivira prirodni mehanizam kojim se rješavaju posljedica stresa i traume. Isti taj mehanizam posjedujemo i mi, ali nam je inhibiran. Radi se o tremoru, podrhtavanju, vibracijama i nevoljnom protresanju tijela. Nažalost, naša kultura i odgoj drhtanje i tremor tijela smatraju znakom slabosti pa ovaj prirodni mehanizam otpuštanja počinjemo susprezati i kontrolirati vrlo rano i na taj način razvijamo mehanizam zadržavanja stresa i traume u našem tijelu i živčanom sustavu. TRE vježbe aktiviraju stari prirodni mehanizam za otpuštanje napetosti i stresa iz živčanog sustava i vremenom (uz ostali rad na sebi) doprinose postizanju stanja unutarnjeg mira.

ŠTO RADIMO NA TRE RADIONICAMA?

Za izvođenje TRE  vježbi nisu potrebne nikakve pripreme i predznanje te rad u radionici može biti prilagođen svakoj osobi pojedinačno. Niz vježbi osmišljen je kako bi prvo zagrijali, istegnuli i pripremili mišiće koji se aktiviraju prilikom stanja stresa ili emocionalne traume. Dok kroz vježbe pripremamo tijelo za otpuštanje stresa i traume, čitavo vrijeme promatramo, pratimo i osjećamo senzacije koje se događaju u tijelu. Na ovaj način se bolje upoznajemo s vlastitim tijelom i s onim što se događa u njemu.

Nakon temeljite pripreme slijedi glavna vježba koja služi otpuštanju stresa i traume koji su pohranjeni i zaglavljeni u tijelu, te induciranju (aktivaciji) prirodnog mehanizma podrhtavanja (iako se podrhtavanje može pojaviti i u prethodnim vježbama). Nevoljnim podrhtavanjem dolazi do oslobađanja napetosti u tijelu i zablokirane energije koja se je aktivirala u stresnim situacijama, a mi je nismo “potrošili” kroz prirodne programe borbe ili bijega.

Ovaj animirani video daje jednostavno i razumljivo pojašnjenje kako radi TRE.

KAKO JE NASTAO TRE?

David Bercelli je želio neke tehnike iz tjelesne psihoterapije primjeniti u radu s ljudima koji su bili traumatizirani. Radeći na ratnim područjima i zanimalo ga je kako pomoći ljudima koji su pretrpjeli mnogo stresa i traume te kako raditi s većim brojem ljudi na siguran način. Zanimalo ga je i kako pomoći ljudima koji su bila žrtve tsunamija, ili kako pomoći srednjoškolcima sa stresom pred maturu. Osmislivši ovaj niz vježbi (TRE) uspio je svoju ideju realizirati i danas je TRE prihvaćen po cijelom svijetu na učinkovit način oslobađanja od stresa, napetosti ili posljedica traume.
Danas se TRE koristi u američkoj vojsci kao obavezan rad na vojnicima koji su izloženi većem stresu ili ratnoj traumi i sve veći broj zemalja ga koristi kao podršku radu vojske ili policije.

Tomislav Lipovac

TRE radionice vodi certificirani TRE provider Tomislav Lipovac. Za TRE radionicu je potrebno biti u laganoj i udobnoj odjeći.

Za sudjelovanje je potrebno prvo uplatiti kotizaciju i onda potvrdu o uplati poslati mailom na lipovac@ipd-center.eu.

Cijena radionice: 120kn

Uplatiti se može na:
– udruga INTEGRO Sveti Duh 159a, 10000 Zagreb IBAN HR1523600001102207899

Za sve ostale informacije o TRE radionici možete se javiti na lipovac@ipd-center.eu